Mihai Cioată, jurnalist al Monitorului de Dorna, a stat de vorbă cu salvamontistul Ionuț Pascu, de la Salvamont Neamț, în cadrul rubricii de radio „Telefonul zilei”, pentru a afla mai multe detalii cu privire la avalanșa produsă în munții Călimani care a luat prin surprindere un grup de trei salvamontiști voluntari din municipiul Vatra Dornei.
În urma nefericitului incident, o persoană în vârstă de 30 de ani și-a pierdut viața, o alta de 40 de ani este dată dispărută de peste trei zile, iar a treia a fost transportată la Spitalul Județean Suceava cu multiple fracturi.
Ascultă interviul AUDIO cu salvamontistul Ionuț Pascu aici:
Listen to Telefonul Zilei (04.12.2017) – Salvamontistul Ionuț Pascu despre avalanșa din munții Călimani byMonitorul de Dorna on hearthis.at
Mihai Cioată: Este doliu la nivel local, domnule Ionuț Pascu! Este o dramă! Doi oameni și-au pierdut viața, iar cel de-al treilea era la limită. Sunt oameni pe care i-ați cunoscut, pe care i-ați însoțit în zeci de ture de munte. Vreau să vă întreb la ce oră ați ajuns la fața locului.
Ionuț Pascu: Vreau să menționez că este vorba de o dramă la nivel național pentru că salvamontiștii sunt o mare familie. Sunt sigur că toți salvamontiștii din țara asta suferă pentru pierderea suferită. Noi am ajuns, trimiși de șeful nostru de la Salvamont Neamț, undeva în jurul orelor 00:00.
Mihai Cioată: S-au pus mari speranțe în dumneavoastră. Dar după opt ore de la producerea avalanșei care ar mai fi fost șansele să îl mai găsiți pe cel de-al treilea salvamontist în viață?
Ionuț Pascu: Din punct de vedere profesional, știam sigur că dacă victimele au fost acoperite de zăpadă nu mai aveau șanse să trăiască. Marea mea speranță și marea mea rupere sufletească era că poate au fost îngropați parțial și atunci câinele îi găsește. Indiferent de condițiile meteo câinele îi găsește. Eu îmi executam serviciul în Dochia, eram după patru ore de ascensiune, după care am alergat la vale din ordinul șefului. A fost mobilizată o echipă de profesioniști, rețineți cuvântul profesioniști, special antrenați pentru căutările în caz de avalanșă de la Salvamont Neamț.
Au fost oameni care au fost aduși imediat din timpul lor liber. S-a constituit această echipă și am ajuns la fața locului în jurul orelor 00:00 noaptea. S-au pus foarte mari speranțe în noi, dar realitatea și logica umană ne spuneau că nu mai sunt șanse!
Cu toate condițiile dificile care au fost acolo, cu zecile de oameni care s-au deplasat în zonă și autoritățile, după cum a apărut în presă, Erik (n.r. câinele) a găsit, totuși, locul unde fuseseră descoperite primele două persoane. Restul scenariului, restul dramei de acolo, a fost sigilat. Este foarte multă zăpadă acolo. Victima a fost sigilată în coconul de gheață și nu am mai avut șansa de a-l găsi și pe Sorin.
Mihai Cioată: Specialiștii spun că mai mult de 30 de minute nu ai oxigen când ești prins sub zăpadă. Doar un miracol te mai poate salva!
Ionuț Pascu: Miracolul s-a numit Lucian Drăgan. Avem sufletul rupt în două pentru Nathy și Sorin, dar ne bucurăm nespus pentru Lucian pentru că a reușit să facă efortul de tată și de soț și să iasă singur de acolo. A stat două ore și s-a chinuit să își poată scoate telefonul. Am vorbit cu el la telefon și era o dramă ce se întâmpla acolo! Rețineți că un om s-a luptat pentru viața lui preț de două ore! Timpul relativ este în funcție de condițiile în care victima a fost prinsă de zăpadă. Restul sunt povești.
Mihai Cioată: Dumneavoastră cunoșteați bine zona respectivă?
Ionuț Pascu: Da! Am fost salvamontist 15 ani la Vatra Dornei, iar zona aceea o cunoșteam mai bine ca buzunarele proprii. Chiar am schiat cu Sorin pe acolo, am făcut ture cu Nathy în Călimani. Am fost și cu câinii mei în plimbare în acele zone, dar mereu ne-am luat toate, toate măsurile de precauție care pot fi făcute de niște oameni aflați la un nivel profesionist.
Mihai Cioată: Pe cei trei dumneavoastră îi considerați profesioniști? Pentru că am văzut fotografii de pe Mont Blanc, din Alpi. Am văzut ture nenumărate în Călimani, în Rodnei.
Ionuț Pascu: Dumneavoastră, domnule profesor, ați fost în foarte, foarte multe locuri pe care personal nu o să le văd nici măcar în poze. Dar asta nu înseamnă că sunteți un profesionist. Acești oameni erau considerați voluntari la o formațiune de salvare montană. Asta înseamnă că lucrează într-o structură organizată profesionistă a statului român. Spun, așadar, că erau profesioniști. Palmaresul lor este extraordinar. Le plăceau muntele și făceau ceea ce iubeau. La nivelul lor exuberant, tineresc, dar na.
Mihai Cioată: Ați schiat cu Liviu Sorin pe acea porțiune, în acea căldare de sub Pietrosu, de sub vârf. Ținând cont de condițiile de vineri, ați fi îndrăznit să schiați împreună cu ei? V-ați fi asumat acest risc?
Ionuț Pascu: Este vorba despre niște riscuri la fața locului. Specialiștii își dau seama că o avertizare meteo este făcute pe o zonă anume. Dacă în acest moment stația meteo sau Salvamont Mureș, prin al lor șef, au anunțat gradul ridicat de producere de avalanșă și au ridicat gradul la 1 din 5, asta nu înseamnă că pe anumite porțiuni nu poate să fie un pericol de gradul 5 din 5. Ne referim relativ la o zonă de expunere. Totul se vede la fața locului. Că a plouat foarte bine! Puteau să fie -10 grade, se forma placă și zăpada nu pleca nicăieri. Ideea este că toți cei care mergem pe munte suntem nebuni! Haideți să fim serioși. Toți ăștia cu muntele! Avem o doagă lipsă!
De foarte multe ori m-am lovit de situația asta cu Sorin și cu Nathy în care ne ciondăneam. Ne ziceam „du-te tu pe acolo” și ne supravegheam reciproc, dar totul se analizează la fața locului. Nu își poate nimeni permite să spună „da, bă, nu mă duceam eu pe acolo”. Sunt niște sfaturi pe care eu, ca profesionist, le ascult. Fiecare are un job, fiecare are o meserie. Meteorologul ăla nu-i nebun de cap să spună că a nins atât și a plouat atât. Sigur alunecă!
A fost un pericol de avalanșă foarte rar întâlnit. Avalanșa nu a avansat ea cine știe cât pe firul văii. Ea s-a adunat așa cum torni zahăr într-o cană. Straturile au prins victimele și le-au dus la vale și asta este tot. Dar sunt situații și situații, iar acestea pot fi observate doar la fața locului.
Mihai Cioată: Lucian Drăgan, salvamontistul care a scăpat cu viață, a declarat că mai aveau câțiva metri până la ieșirea din zona de pericol.
Ionuț Pascu: Da, mai aveau câțiva metri. Am vorbit cu Lucian și eu, dar fiind considerat încă o victimă nu pot să redau cuvintele lui. Nu ar fi deontologic, nu ar fi etic. Erau în imediata vecinătate a coamei pentru a ieși imediat în creastă. Vârful Pietrosu era departe de acolo, mai aveau de făcut o traversare. Din acel loc, dacă ar fi ieșit în creastă, pe o vreme cu vizibilitate de 800 de metri, puteau să vadă Vârful Pietrosu.
Mihai Cioată: Credeți că vom învăța ceva din această tragedie? De ce li se întâmplă și oamenilor cu experiență? La începutul anului, știm foarte bine, a murit acea fetiță de 14 ani cu tatăl ei, însoțiți de profesioniști. Aveau la activ vârfuri în Himalaya și din alte zone din lume. Dar au făcut și ei o gafă de începători.
Ionuț Pascu: După părerea mea, noi nu am învățat nimic. Îmi doresc să nu fi murit copiii ăștia, să nu fie alte accidente de munte. Este greșit să spunem că vom învăța ceva! Nu! Sistemul este ok, trebuie doar eliminate zonele care produc noduri în funcționarea sistemului. O să ne dăm seama dacă Dorna a învățat ceva în următoarele două săptămâni.
Alte articole pe același subiect:
1. UPDATE. Trei salvamontiști dorneni au fost surprinși de o avalanșă în Călimani / Două persoane găsite; una dintre ele a decedat
2. Nathy Josse, femeia surprinsă de avalanșă în Călimani, a fost găsită decedată
3. VIDEO. Lumânări aprinse pentru cei doi salvamontiști decedați în avalanșa din Călimani
4. FOTO și VIDEO de la căutările celor trei salvamontiști surprinși de avalanșă în Călimani
5. EXCLUSIV! Interviu emoționant cu primii salvamontiști care au intervenit după anunțarea avalanșei din munții Călimani
Salvamontiștii trebuiau să învețe de la Ovidiu Popescu (același lucru s-a petrecut).