Știrile zilei de9 decembrie 2022

Bucate tradiţionale şi spectacole folclorice la Balul Mărţişorului de la Poiana Stampei

Bucate şi băuturi tradiţionale, premii şi spectacole folclorice

martisor-4

Locuitorii comunei Poiana Stampei au început această primăvară bucurându-se de martişor. Sâmbătă, 1 martie, peste 400 de localnici, fii ai satului, rude şi prieteni ai locuitorilor de la comuna limitrofă judeţului Suceava cu Bitriţa Năsăud au petrecut aproape 10 ore pe ritmuri populare. Majoritatea îmbrăcaţi în costume populare, petecăreţii au fost întâmpinaţi la intrarea în sala de bal chiar de primarul Viluţ Mezdrea, care a oferit doamnelor flori, iar soţia sa, Corneluţa, le-a oferit domnilor mărţişoare tradiţionale din lemn cu Casa Muzeu.

Balul a fost deschis cu un moment de reculegere în memoria Mărioarei Murărescu, care în urmă cu câţiva ani, la început de martie, filma pentru TVR în această comună, promovând Ansamblul “Poieniţa”, după care preotul paroh Domiţian Tătaru a rostit împreună cu cei prezenţi o rugăciune de mulţumire şi a binecuvântat petrecerea.

martisor-5

Potrivit tradiţiei, înainte de intrarea în Postul Paştelui (3 martie) trebuie să petreacă cu voie bună şi bucate alese, aşa că meniul a fost unul tradiţional, cu bucate “a la Poiana Stampei” gătite de bucătarii de la Castelul lui Dracula din Pasul Tihuţa, din care nu au lipsit sărmăluţele, afinata, secărica şi prjiturile de casă.

“Am ajuns la a XIV-a ediţie a Balului Gospodarilor de la Poiana Stampei şi pentru că este şi de 1 martie îi spunem şi Balul Mărţişorului. Acest eveniment face parte din calendarul evenimentelor culturale din acest an care a fost promovat prin Autoritatea Naţională pentru Tursim şi Ambasada Franţei din România, comuna noastră fiind al doilea sat cultural al României. În această seară am reuşit să dăm o pată de culoare în această sală reuşind ca un număr foarte mare din cei prezenţi să poarte frumosul costum popular, o carte de vizită care ne reprezintă şi cu care trebuie să ne mândrim în ţară şi în lume”, ne-a declarat primarul Viluţ Mezdrea.

martisor-1

Toată seara a fost un spectacol folcloric autentic în care au fost implicaţi membrii Ansamblului “Poieniţa”, condus de Petrică Chiforescu, directorul Casei de Cultură Poiana Stampei, Taraful “Poieniţa” condus de Dănuţ Lăcătuş, Grupul vocal „Flori de pe Dorna” condus de prof. Dorina Paicu şi câţiva solişti care fac parte din elita muzicii româneşti cum ar fi Mioara Velicu, sau naista Raluca Vasiluţ, studentă la Conservatorul din Bucureşti şi care a reprezentat România în mai multe ţări europene dar şi în Israel, şi care a reuşit să ridice sala în picioare şi în localitatea natală.

martisor-2

Manifestarea nu a fost lipsită de surprize plăcute pentru purtătorii de straie populare, aceştia fiind premiaţi de organizatori pentru costumele pe care le-au purtat cu obiecte utile în gospodărie. În apluzele consătenilor, Floarea Pilug a primit pentru locul V o cociorbă pentru tras jăratecul când va face cozonaci de Paşte, Marcela Chiforescu o lopată, Vlăduţ Popescu o furcă cu 4 coarne, Maria Sandu o furcă cu 3 coarne, iar marele premiu, o roabă plină cu bulgări de sare pentru animale a revenit lui Carmen Rusu, premiile fiind acordate de Asociaţia crescătorilor de animale “Măgura Mare”.

martisor-3

Nici solista Mioara Velicu nu s-a lăsat mai prejos şi l-a desemnat pe “gospodarul satului”, în persoana lui Marcel Rusu, acesta primind din partea solistei CD-uri cu autografe.

Silviu BUCULEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *