Am o dependenţă. Cum pot scăpa de ea?

delia-dragan

Dependenţele ne trimit la acele părţi ale personalităţii care au scăpat de sub controlul conştient al omului şi sunt puternic controlate de circumstanţe exterioare. Nu este UŞOR să scapi de o dependenţă, iar vindecarea este un proces complex. Lucrul cel mai important de reţinut este că dependenţa nu poate fi mai puternică decât omul.

Primul pas spre vindecare este CONŞTIENTIZAREA faptului că aveţi o dependenţă: de alcool, de tutun, de jocuri de noroc, de internet, de droguri, de cumpărături etc.

Dacă vedeţi o sticlă de alcool deschisă şi nu vă puteţi abţine să beţi o înghiţitură sau dacă treceţi pe lângă o sală de jocuri mecanice şi intraţi chiar dacă în buzunar aveţi ultimii bani de hrană ai familiei, aveţi de-a face cu o parte a personalităţii care a scăpat de sub controlul conştient. Nimănui nu-i place să admită că are probleme, dar cu cât veţi încerca să le înfruntaţi mai serios, cu atât îşi vor pierde mai mult puterea pe care o au asupra voastră. Conştientizarea unui viciu, vă pune în situaţia de a acţiona pentru a scăpa de el.

Este momentul în care trebuie să alegeţi dacă veţi continua să mergeţi pe calea dependenţei sau veţi face ceva pentru a vă schimba. Dacă veţi alege prima variantă veţi suferi în continuare profund, veţi încerca să găsiţi argumentele care să vă convingă de faptul că trebuie să acceptaţi realitatea. O persoană dependentă de alcool, de exemplu, îşi va spune sieşi că beţia este o metodă prin care se detensionează, prin care se relaxează, se distrează, uită de problemele zilnice.

Dacă veţi alege schimbarea, atunci va trebui să înfruntaţi realitatea şi să fiţi conştienţi că hotărârea trebuie respectată. Şi mai este un aspect extrem de important: nu vă gândiţi că trăiţi singuri! Priviţi în jurul vostru şi veţi găsi oameni dispuşi să vă ajute şi să vă sprijine, chiar dacă pentru voi doar dependenţele v-au oferit puţinele plăceri adevărate ale vieţii.

Al doilea pas este INFORMAREA privind specialiştii sau centrele care pot oferi suport în asemenea situaţii. N-aveţi cum să scăpaţi de o dependenţă fără curajul de a vă înfrunta unele părţi ale personalităţii, lucru pe care nu-l puteţi face singuri. În această călătorie dificilă, fiecare persoană descoperă diferite lucruri despre sine, dar dacă o veţi alege, veţi ieşi TRANSFORMAŢI.

De următorii paşi sunt responsabili specialiştii în psihoterapie, hipnoză clinică, psihiatrie. Dependenţele au la bază cauze ascunse ale unor emoţii dureroase, pe care doar ei le pot descifra, înţelege, elibera. Nu uitaţi însă: este alegerea voastră şi NIMENI nu vă poate ajuta fără VOI. Tratarea unei dependenţe este începutul unei poveşti, nu sfârşitul ei.

Delia DRĂGAN, psiholog

1 comentariu publicat:

  1. gheo

    Doamna, care or fi pasi sa „programati la consultatie” a politienilor care au devenit „extrem de dependenti de minciuna” de 24 de ani, ati face un mare „bine omenirii”, nu este gluma, este o realitate si, o nevoie de consultatie „reala pentru „aceasta clasa …” ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *