Trăitori la o margine de ținut și la o graniță de foste imperii, dornenii au fost dintotdeauna mândri că aparțin Bucovinei, un meleag dăruit cu frumusețe și având o istorie aparte. Manifestarea dedicată împlinirii a 97 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, moment marcant în realizarea unității neamului românesc, s-a desfășurat anul acesta sub un semn fast, pentru prima dată consfințindu-se prin lege Ziua Bucovinei.
La Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei, în organizarea Filialei „Arboroasa” a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, a instituției gazdă, a Bibliotecii Municipale „G. T. Kirileanu” și a Filialei Vatra Dornei a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, s-a desfășurat o manifestare omagială, un prilej de exprimare a sentimentelor de prețuire a înaintașilor care au făurit Unirea, de respect pentru urmașii care militează pentru păstrarea valorilor naționale.
Prof. Ciprian Vrânceanu, director adjunct al Liceului Teoretic „Ion Luca”, a realizat o evocare a contextului istoric în care a fost posibilă Unirea Bucovinei cu România și revenirea tuturor provinciilor românești în granițele firești la 1 Decembrie 1918. Pentru cei prezenți, mai ales pentru cei tineri, prof. Vrânceanu a subliniat necesitatea de a păstra valorile și identitatea națională, de a fi mândri de neamul nostru și a-l cinsti prin fapte. Personalitate emblematică pentru activitatea sa în spiritul păstrării identității românești în Nordul Bucovinei (astăzi, parte a regiunii Cernăuți din Ucraina), prof. univ. dr. Grigore Bostan, a fost evocată de către bibliotecar coordonator Nicoleta Todașcă.
Vorbitoarea s-a referit la activitatea savantului și patriotului, care s-a stins prea devreme, la doar 60 de ani, dar care a lăsat o operă considerabilă în domeniul lingvisticii, al folcloristicii, al literaturii și care a fost un model de român pentru studenții săi și pentru toți românii. Personalitatea sa a reieșit și din prezentarea volumului omagial „Grigore Bostan în amintirile contemporanilor”, îngrijit de academicianul Vasile Tărâțeanu, apărut recent la Editura Princeps Multimedia din Iași și lansat la recentele „Zile ale Culturii Tradiționale Românești”, la Cernăuți, la care a participat și subsemnata.Elevii Smaranda Gnaciuc, Cristina Constantin, Claudia Ștefănescu, Antonia Filimon de la Școala Gimnazială Nr. 1, coordonați de prof. Liliana Țăran, au recitat din versurile poetului Grigore Bostan.
Distinsa poetă Tațiana Vlad Guga, din Vatra Dornei, care a trăit de două ori calvarul refugiilor din Cernăuțiul invadat de sovietici, se dedică cu ardoare aceluiași țel, de sădire în sufletele românilor a sentimentului de prețuire a valorilor tradiționale românești, de dragoste, de neam și țară. Mărturie stă activitatea sa ca „om al cetății”, dar și cărțile sale în care vorbește despre propriile trăiri, despre suferințele celor care au luat drumul pribegiei, au fost deportați ori s-au stins departe de țară, despre traiul greu, cu „gura închisă”, din anii comunismului. Recentul volum, ilustrativ intitulat „Întoarcerea din ‹‹Rai››” (poezie și proză) a fost prezentat de scriitorul Gheorghe C. Patza.
Vorbitorul a subliniat faptul că autoarea rămâne un simbol al Bucovinei detrunchiate, o artistă respectată, care dovedește și prin acest volum „forță morală, patriotism neostentativ, iradiant, un echilibru între tristețe și umor, calități literare”. Vorbitorul a subliniat și necesitatea de a nu-i uita pe cei care s-au jertfit și au suferit pentru opiniile și faptele lor de profund patriotism. Un poem omagial, sugestiv intitulat „Istoria scrisă cu vârf de spadă și glonț” a dedicat evenimentului scriitorul Gruia Ungurian.
S-au rostit versuri dedicate Bucovinei și Unirii aparținând poeților Ștefan Motrescu, Vasile Tărâțeanu și Constantin Moldovan (Aldona Rey Patraș și subsemnata). Bibliotecar Simona Iftimuț a invitat participanții să vizioneze expoziția de carte realizată la sediul bibliotecii și dedicată Unirii. Primăria Municipiului Vatra Dornei a organizat, pe 28 noiembrie, un spectacol omagial de ținută, susținut de ansamblurile „Dorna Dorului” și „Dor Românesc” din Bistrița Năsăud, iar pe 1 Decembrie, un număr impresionant de dorneni au depus florile recunoștinței la Monumentul Eroilor din Parcul Primăriei și s-au prins într-o impresionantă și simbolică Horă a Unirii.
Lasă un răspuns