Elevi ai Clubului Copiilor din Vatra Dornei, ambasadori ai Unirii la Alba Iulia

Între 29 noiembrie și 1 decembrie 2015, s-a desfășurat la Alba Iulia ediția a XV-a a Festivalului Național de Folclor pentru elevi, denumită „Ambasadorii Unirii”. Evenimentul a fost organizat de Palatul Copiilor Alba Iulia și face parte din Calendarul Activităților Educative al Ministerului Educației și Cercetării Științifice, fiind inclus în cadrul amplelor manifestări de la Alba Iulia, dedicate zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, generic intitulate Festival de România.

La festival au fost invitate nouă ansambluri folclorice, din județele Alba (Clubul Copiilor Blaj), Arad (Palatul Copiilor Arad), Bihor (Clubul Copiilor Beiuș), Bistrița Năsăud (Clubul Copiilor Sângeorz Băi), Maramureș (Clubul Copiilor Sighetul Marmației), Olt (Palatul Copiilor Adrian Baran Slatina), Sălaj (Clubul Copiilor Jibou), Suceava, dar și din Ucraina (Ansamblul Românilor din localitatea Slatina-Maramureș), care au reprezentat provinciile istorice și pricipalele zone etnofolclorice ale României.

clubul_copiilor_alba_iulia_1

Reprezentanții Bucovinei și Moldovei au fost micii artiști de la Ansamblul „Balada Dornelor” al Clubului Copiilor Vatra Dornei, ei pregătind pentru Ziua României, sub îndrumarea profesorilor Dorin Pardău și Vasile Moroșan, un spectacol special, intitulat „Bucovină Mândră Floare”. Programul prezentat pe scena festivalului, în cadrul spectacolului „Decembrie, Columnă a Unirii”, a cuprins două suite de jocuri populare din Bucovina și Moldova, o suită de orchestră, solista Andreea Negrea și soliștii instrumentiști: Daniel Țăran la fluier, Marius Țăran la clarinet și Iulian Severin Chelsoiu la trompetă.

Evenimentele din cadrul Festivalului „Ambasadorii Unirii” au început cu parada portului popular, care a străbătut Bulevardul Transilvaniei, Parcul Unirii, având punctul final la Sala Unirii din Cetatea Alba Iulia. Partea cea mai emoționantă, cu puternică încărcătură patriotică, s-a derulat la Sala Unirii, unde în fața autorităților locale și a unei numeroase asistențe, reprezentanți ai copiilor, ambasadori ai Unirii, de la fiecare ansamblu folcloric au citit mesaje în care au evocat faptele eroice ale înaintașilor care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

clubul_copiilor_alba_iulia_2

Mesajul ambasadorilor Bucovinei și Moldovei a fost citit de către elevii Alida Macovei și Robert Popa. Copiilor le-au fost adresate cuvinte de bun venit în cetatea Alba Iulia de către profesorul Dumitru Mălin, directorul Palatului Copiilor Alba Iulia, profesorul Marcela Dărămuș, Inspector Școlar General, domnul Ștefan Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și domnul Gabriel Pleșa, viceprimarul municipiului Alba Iulia.

Ceremonia solemnă s-a încheiat cu intonarea cântecelor patriotice „Treceți, batalioane române, Carpații” și „Hai să-ntindem hora mare”, în final toți cei prezenți prinzându-se în Hora Unirii pe acordurile orchestrelor reunite ale copiilor. Dacă în ultimii ani tinerii artiști de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei au fost de Ziua Națională a României prezenți în mijlocul diasporei din Italia (2011-2012) și New England (SUA) în urmă cu un an, acum elevii dorneni au reprezentat, din nou, cu mândrie și onoare, Bucovina și Moldova chiar în cetatea de la Alba Iulia.

Pentru evoluția artistică foarte bună în cadrul festivalului, Ansamblul „Balada Dornelor” a primit locul întâi. Tot locul întâi l-a primit și solista Andreea Negrea și soliștii instrumentiști Daniel Țăran și Marius Țăran. În timpul liber, elevii dorneni au vizitat Cetatea Alba Iulia, fiind impresionați de noua înfățișare a acesteia, asistând alături de numeroși turiști la schimbul gărzilor. De asemenea, un alt obiectiv impresionant vizitat a fost Salina Turda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *