Nu mai este pentru nimeni o noutate faptul că mirifica zonă a Dornelor este denumită de foarte mult timp Țara Laptelui, motiv pentru care ne-am propus să aducem în atenția cititorilor publicației Monitorul de Dorna istoricul prelucrării industriale a laptelui în zona noastră.
Documentele atestă faptul că, în anul 1927, industriașul elvețian Otto Stacker a înființat fabrica de brânzeturi Alpina, unde se prelucrau zilnic 10.000 de litri de lapte, fiind folosite utilaje performante pentru vremea respectivă, fiind obținute numeroase sortimente de brânză destinate atât pieței interne, cât și exportului. În anul 1937, Ioan Zegrean a înființat, în zona străzii Chilia, fabrica de brânzeturi Nufărul, laptele fiind procurat de la gospodarii de pe strada Chilia și de la Argestru.
O bună parte din cantitatea de brânză produsă la fabrica de brânzeturi Nufărul era destinată hranei militarilor. În anul 1948 a fost înființată Întreprinderea pentru Colectarea și Industrializarea Laptelui, care a luat locul fabricilor Alpina și Nufărul, dotarea inițială fiind realizată cu ajutorul utilajelor confiscate de la cele două fabrici de lactate, iar mai apoi din fondurile de investiții asigurate de stat.
În ceea ce privește asigurarea materiei prime, adică a laptelui, acesta era obținut, în principal, de la gospodarii din zonă care, din fericire, nu au fost colectivizați, fiind menținut, prin urmare, dreptul la proprietate asupra gospodăriilor și animalelor, fiind însă obligați de stat să livreze cote de lapte la prețuri, în cantități și la termene stabilite de autoritățile țării.
Dacă ne referim la produsele lactate realizate până în anul 1990 la ICIL Vatra Dornei, amintim, în primul rând, șvaițerul care, fără teama de a greși, poate fi supranumit specialitatea zonei sau specialitatea casei deoarece acest sortiment de brânză se obține în urma unor procese tehnologice destul de complicate, lipsa poluării aerului și a ierbii fiind o condiție care trebuia îndeplinită pentru a se putea realiza un astfel de produs, acesta fiind și motivul pentru care tentativa de a fabrica șvaițerul și în alte zone ale țării a eșuat.
Mai mult decât atât, ICIL Vatra Dornei a mai produs diverse sortimente de cașcaval, brânză topită sau unt, unele dintre aceste produse ajungând și pe piețele externe, fiind foarte apreciate de consumatorii din țările străine. După anul 1990, în mod inevitabil, prelucrarea laptelui în Țara Dornelor a suferit modificări importante atât în ceea ce privește condițiile de producție, cât și structura și cantitatea produselor lactate.
Produsele lactate dornene realizate, în principal, în cadrul grupului La Dorna au devenit conforme cerințelor de calitate impuse de Uniunea Europeană, grupul La Dorna fiind implicat în programul guvernamental „Cornul și laptele”, iar în brânza topită, conform rețetei, s-au pus ciuperci, nuci, castraveți murați și altele.
Laptele la producători este foarte prost plătit, de aceea oamenii renunță la animale și nu vom mai găsi pe piață renumitele produse din zona Dornei.
S-a distrus o fabrică de brânzeturi, îmi pare foarte rău! Se fabricau brânzeturi extraordinar de bune!
Din păcate! A fost un brand renumit, a fost al românilor. Acum este doar eticheta și atât. Din cauza prostiei așa-zișilor băieți deștepți.