Boomerang: profesioniștii

Cei 25 de ani de când ne chinuim să ne adaptăm la noul sistem social, ne-a depărtat, zi de zi, de tot ce am avut valoros, construit cu greu şi după multe generaţii care au dus greul unui sistem abuziv şi discreţionar. În 1990, România avea o zestre deosebită: profesioniştii! Aceştia sunt o categorie deosebită de specialişti. Sunt acei oameni care sunt născuţi pentru meseria pe care o practică şi pentru care s-au specializat. Pentru că o fac altfel decât ceilalţi specialişti. Nu numai cu talent.

Sunt mulţi specialişti talentaţi. O fac din inimă şi cu o dăruire care îi detaşează de restul specialiştilor. Pe ei nu îi vezi blazaţi, obosiţi sau abandonând în faţa greutăţilor cotidiene. Aşa au învins o societate totalitară care nu dorea să aibă “vârfuri” şi care şi-a dorit cu ardoare uniformizarea. Perseverenţa şi dăruirea lor au creat adevăratele şcoli de medicină, ingineri, arhitecţi, sondori, care prin rezultatele lor au impresionat occidentul, chiar dacă ei trăiau într-o “ţară-puşcărie”. Sistemul comunist s-a lăudat permanent cu rodul muncii lor, dar şi foarte rar cu ei ca oameni. Aflai de ei numai prin relaţii personale sau accidental, prin natura meseriei, prin interacţiunea dintre diferite domenii de activitate.

boomerang_profesionistii

Toţi visau la libertate! Şi a venit. Sau, cel puţin, aşa am crezut cu toţii în acele zile “calde” din decembrie ’89. Brusc şi uneori cu violenţă neaşteptată, imensul tezaur de specialişti s-a trezit “îmbrâncit” şi dat deoparte de o pleiadă de oportunişti şi politruci cu studii îndoielnice sau fabricate care au sufocat totul. Cei în pragul vârstei de pensionare s-au retras, mult mai devreme decât ar fi vrut. Dar cei în plină activitate au început să migreze spre occident. La început mai timid, apoi, însă, un adevărat exod a cuprins toate domeniile de activitate.

Niciodată România nu a pierdut atâta “materie cenuşie” în timp de pace şi, cu atât mai puţin în timp de război. Sistemul sanitar e în pragul colapsului din cauza exodului de medici şi asistenţi şi nimănui nu îi pasă ce se va întâmpla peste câţiva ani. M-am lovit personal, acum mai bine de un an, când o problemă de recuperare medicală necesita intervenţia unui kinetoterapeut care să lucreze temeinic şi zilnic cu soţia, în urma unei fracturi de femur.

Ştiind că în staţiune există un profesionist, l-am căutat. Lucra de ani de zile la complexul Bradul-Călimani. Supriză însă: dl. Ilie Petriuc, căci despre el este vorba, nu mai lucra acolo! De ce? Am aflat că era plecat în străinătate. Adevăratele motive aveam să le aflu mult mai târziu, când, într-un târziu, am dat de el şi am reuşit să îl contactez. Un profesionist de primă clasă, la peste 60 de ani, a fost nevoit să-şi încerce norocul în occident datorită oportuniştilor care cred că această meserie se poate învăţa de la televizor şi cu studii la distanţă.

Când vezi un astfel de om cât suflet pune şi câte pasiune în tot ceea ce face, spre binele nostru, al celor care avem nevoie de el, te întrebi cum ne putem permite să-i alungăm de lângă noi. Sunt plătiţi prost şi după zeci de ani de muncă se aleg cu o pensie mizeră din care abia îşi pot plăti întreţinerea unui apartament. În curând le vom duce dorul şi, cu siguranţă, le vom simţi lipsa.

Mult mai dureros însă se prezintă situaţia tinerilor dornici de afirmare, care muncesc pe brânci zi-lumină, şi care cu greu îşi găsesc locul într-o societate oportunistă. Efortul televiziunilor de a ne arăta zilnic doar tineri fără orizont, delicvenţi şi fără Dumnezeu, e lamentabil şi condamnabil. Avem tineri excepţionali, profesionişti în devenire, care vor să facă ceva şi pentru ei şi pentru noi.

Dar ce facem noi pentru ei? Nimic! Afirmaţia nu e gratuită, chiar dacă politrucii încearcă să ne convingă cât de preocupaţi sunt ei de tânăra generaţie. Ei sunt într-adevăr dar numai de beizadelele lor, care trebuie să aibă tot ce le pofteşte inima, apucăturile deşăntate şi imensele orgolii. Dacă îi pui să citească un text, la prima vedere, sau, Doamne fereşte, să le dai o dictare, ai vedea cât de agramaţi sunt şi paraleli cu cele mai elementare noţiuni de limbă română. De competenţe în vreun domeniu ce sa mai vorbim. Are tata bani!

Dar tinerii ăştia care mai cred în adevărata lor menire ce au? Mii de familii fac eforturi financiare uriaşe ca ei să aibă un alt viitor, dacă nu aici, măcar acolo unde o altă societate, mai aşezată, cu mai mult respect faţă de profesionişti îi va aprecia pentru munca lor. Noi nu suntem şi, din păcate, nu am fost niciodată capabili să o facem.

Mă voi reîntoarce la urbea noastră care, cu mare “ambiţie” şi-a luat titulatura de municipiu, dar care, în cei aproape 26 de ani, în capitalismul de “cumetrie”, nu a făcut nimic să aibă loc tinerii specialişti aici. Staţiunea s-a golit, încet, încet, de tineri. Nu-i mai vezi pe copii, nepoţi şi verişori întorcându-se, după şcoală, acasă. Staţiunea are în acest moment un grad de îmbătrânire a populaţiei mult peste media naţională. Şi, când aceşti tineri apar şi vor să îşi desfăşoare activitatea aici ce faci pentru ei? Nimic.

boomerang_profesionisti

Am cunoscut în această vară o doctoriţă stomatolog. Din întâmplare. Venită din Ardeal, cu o dorinţă, specifică tinereţii, de a dovedi că este şi poate demonstra că este un specialist care ne poate oferi nouă, bucovinenilor, că putem avea servicii stomatologice la standarde europene. Are nevoie nu numai de un loc de muncă cu tot ce îi trebuie pentru a-şi desfăşura activitatea, acest lucru îl are, dar mai are nevoie, după o zi lungă de muncă de o casă, unde, obosită sau nu, să poată să se odihnească, să se destindă, să-şi poată face o familie. Nu pot trăi doar cu bani sau aer!

Cele câteva luni de vară cât eu şi soţia ne-am tratat şi refăcut lucrările dentare, ne-au arătat că acest medic stomatolog, Dana Mureşan, nu este un medic din categoria celor obişnuiţi. La cei 30 de ani, pe care-i are, mai are o calitate pe care foarte rar o întâlneşti: o aplecare spre detaliu pe care numai adevăraţii profesionişti o au. În faţa unor asfel de oameni nu putem decât să spunem: TOT RESPECTUL! Dar cât avem nevoie de ei îi linguşim, îi ducem cu vorba, dar nu facem nimic ca ei să rămână cu noi. Aţi auzit, în ultimii 15-20 de ani, ca primăria să fi acordat vreunui medic, profesor, asistent medical, vreun apartament ANL, din cele puţine, care s-au construit la Vatra Dornei?

Priviţi cine a primit repartiţie la ultimele ANL-uri! E suficient să te uiţi în parcarea acestor blocuri. E clar că pe aceiaşi scară de bloc cu beizadelele autohtone nu poate sta o doctoriţă, ce a venit de la sute de kilometri de casă, ca să ne facă nouă servicii de cea mai înaltă clasă! Dar noi o lăsăm să se chinuie, pe o piaţă a apartamentelor de închiriat, a samsarilor de apartamente care cer aberant de mult faţă de ceea ce oferă în realitate. Cât va mai sta un astfel de specialist în Vatra Dornei?

Nu este foarte greu de estimat! Un om, tânăr, matur sau în pragul pensionării are nevoie de un cumul de condiţii pentru a-şi putea desfăşura activitatea, de orice natură ar fi. Noi, prin tot ce am făcut în aceşti 25 de ani, am încurajat şi încurajăm sloganul: cine iese ultimul să stingă lumina!

3 comentarii publicate:

  1. iorga

    Ham, nu este greu de explicat, priviti „interveivatii din emisiunea Starea Natiei de pe TVR 1, sau, si … serialul „Las Fierbinti”, si … primiti explicatia norodului votant pentru cei care au dus si duc Romania cu tot cu Vatra Dornei spre … „NICAIERI” ! sau … tot acolo, ce e asa greu de explicat.

  2. Raul

    Avem nişte ligăi pe la Dorna ceva de speriat ! Dacă te duci cu ei la HAM TALENT iau locul I făăără efort, la ce dresură au în oase. Prin eşalonul II politic unii sunt aşa mulţumiţi cu funcţia de vice-, de adjunct -, de subşef -, etc. că au buzele ţuguiate de atâta pupat … Trebuie să fii atent dacă vii de la judeţ, când te urci pe o scară în oraş că ăştia stau ascunşi pe la colţuri şi sar să îţi lingă tălpile. Preventiv.

  3. catalin

    Daca tot stiti cum s-au dat locuintele ANL de ce nu faceti un articol sau mergeti mai departe, sa investigati, ca doar sunteti jurnalisti? Nu e prima data cind citim articole de genul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *