Ne trăim viaţa în incertitudini. Tocmai acest lucru face ca frica să aibă o putere atât de mare asupra noastră. Dintotdeauna, ne-a fost frică de frica noastră. Nesiguranţa îi face pe oameni să aleagă tot felul de soluţii care să le îndepărteze tremuratul de zi cu zi, indiferent că acesta poartă numele de “criză financiară”, de iminent război la doar câteva sute de kilometri de noi sau de musulmani şi terorişti care ne vor invada ţara. Singura care ne-a invadat a fost şi va fi doar frica.
Iar datorită canalelor extrem de accesibile pe care le are oricine la dispoziţie, de la televiziuni la internet, nici nu mai e nevoie să-i deschidem uşa, deoarece îşi face intrarea singură. A uitat cineva paralizia care ne cuprinsese pe mulţi dintre noi în primul an de criză financiară? Televiziunile prezentau totul aproape apocaliptic: se prăbuşesc instituţiile bancare, pieţele financiare vor intra într-un blocaj, mii de locuri de muncă se vor pierde samd. Și când te trezeşti cu pensia sau salariul tăiat, ai şi confirmarea că aşa stau lucrurile şi că e destul de grav.
Am uitat oare că timp de un an întreg ni s-a inoculat sistematic angoasa războiului din Ucraina? Mesajele care curgeau regulat pe internet şi care anunţau înrolarea obligatorie într-un război care nu mai putea fi evitat? Dar despre isteria legată de invazia musulmanilor, despre valurile de terorişti care invadează Europa, de bătrânul nostru continent care nu va mai fi niciodată la fel după ce “hoardele barbare” se vor stabili în fiecare sătuc sau oraş mare, măcinând din interior, ca un cancer, civilizaţia noastră occidentală? E foarte greu să te protejezi faţă de astfel de intoxicări.
Chiar dacă renunţi la mass-media sau internet, în orice colectiv de oameni te vei duce, problema este întoarsă pe toate feţele, nerămânându-ţi altceva de făcut decât să încerci să-ţi controlezi frica, în cazul în care aceasta începe să se instaleze din nou. Eşti aruncat în incertitudini din ce în ce mai mari, necontrolabile, dacă nu eşti suficient de puternic. Să le ignori, e un lucru periculos. Neluate în seamă, te pot pune în faţa unor realităţi devastatoare.
Ai alternativa de a închide ochii, să aderi la o ideologie, sau de a-ţi descărca frustrările prin consumism, shoppingul putând fi o portiţă de descărcare emoţională, acestea dându-ţi impresia că poţi controla o situaţie dintr-un anumit moment. Sau să devii inteligent şi să începi să realizezi cum funcţionează “marele mecanism”, nu doar cel legat de inducerea fricii, ci şi cel ce ţine de faptul că de la viaţă poţi să obţii multe, mai puţin certitudine.
Lasă un răspuns