Ultima informaţie care ne-a parvenit, pe surse, dinspre diriguitorii obştei, e că administraţia dorneană se gândeşte extrem de serios să se retragă din proiectul “Utilităţi şi mediu” – aducţiunea gazului metan. Confirmarea am avut-o sâmbăta trecută la Poiana Stampei, când în timpul congresului judeţean al PSD, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, l-a criticat public pe Gheorghe Flutur pentru situaţia creată la Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, în legătură cu gazul metan.
Culmea e că extrem de aproape de domnia sa stătea pe scaun, impasibil, nimeni altul decât Gavril Mîrza, fostul preşedinte al CJ, adică cel care ne-a băgat în acest proiect păgubos. Nu ştim când se vor hotărî aleşii noştri să dea în judecată Consiliul Judeţean pentru a ieşi din acest proiect (mai ales că Nechifor a acceptat varianta asta), însă cu startul de campanie dat de pesedişti la Poiana Stampei la începutul lunii octombrie, putem fi siguri că vor începe să dea vina unii pe alţii pe tot parcursul campaniei electorale.
Asta va fi strategia actorilor politici. Despre soluţii alternative nici nu se pune problema. Chiar aşa? Cine sunt totuşi vinovaţii pentru faptul că nu vom avea gaz metan mulţi ani de acum înainte? Sau de faptul că s-a construit o centrală pe cogenerare care nu va fi pusă niciodată în funcţiune? Sau că dornenii au dat milioane de euro din banii lor pentru un proiect eşuat din start?
Preşedinţii de Consiliu Judeţean? Primarii? Parlamentarii? Toţi la un loc, pentru că niciunul dintre aceştia, de-a lungul anilor, nu a avut decenţa de a nu-şi trece în programul electoral aducţiunea gazului metan ca obiectiv de campanie. Astfel, toţi poartă aceeaşi vină, meritând să fie sancţionaţi indiferent de culoarea politică pe care o are sau a avut-o de-a lungul timpului fiecare dintre ei.
Acum ceva ani, se luptau dornenii pentru ca un vis măreţ (gazul metan)să devină realitate. Se făceau memorii şi demersuri peste tot şi alţi ,,vecini,, stăteau rezemaţi de garduri şi se uitau la ei cum se zbăteau. Ba chiar se opuneau acestui proiect păgubos – în viziunea lor îngustă. Astăzi ei au gaz metan şi noi nu. La fel mai făceau aceeaşi ,,vecini,, prin anii 1884-1888: se opuneau proiectului de construcţie a unei căi ferate care să unească Cernăuţiul cu Vatra Dornei. După ce calea ferată s-a construit şi a ajuns la ei acasă, la 01.05.1888, s-au opus ca ea să fie prelungită mai departe, spre Vatra Dornei. A avea gaz sau nu la Vatra Dornei este o problemă care ţine astăzi numai de politică! Dacă am avea un susţinător adevărat acolo unde trebuie, proiectul gazului metan ar fi rezolvat (re-analizat şi aprobat, semnat, parafat, subvenţionat, promulgat)în 60 de zile; în 6 luni cred că gazul ar putea fi aici. Până acum am votat, susţinut şi trimis destui reprezentanţi din zona Dornelor sau a Bucovinei la Bucureşti. Ce au făcut ei când au ajuns acolo ? Aţi auzit pe careva să iasă la televiziune sau în presă (în afara campaniei electorale)şi să se bată pentru noi? A făcut careva greva foamei pe la guvern în semn de protest? Să vă aduceţi aminte dragi dorneni la următoarea votare de cei care s-au uns cu magiun la gură în timpul campaniilor electorale, de cei care au construit o groapă de gunoi pe vârful Mestecăniş, de cei care au promis gaz metan, drumuri, investiţii măreţe la Dorna şi în tot bazinul, de cei care v-au promis locuri de muncă pentru tineri,subvenţii, căldură, canalizare şi apă la standarde europene. Legat de reţeaua de canalizare şi apă prevăd un scandal tare de tot atunci când o să iasă la iveală nişte chestii nu tocmai mărunte legate de modul cum s-au cheltuit banii europeni. Deocamdată se vede şi se simte (mirosul) cât de bine funcţionează canalizările oraşului…. În plus, dornenii ar trebui să afle şi alte nedreptăţi de care au parte în calitate de consumatori de servicii (apă, canal, energie electrică şi termică) şi să le reclame direct la Bucureşti. Asta …cât mai curând, nu numai când o să-şi facă timp şi DNA -ul să vină pe aici…
Mda, exista vre-un „dornean” care sa se intrebe, ce au facut cei care „le-au cerut voturile” pentru dorneni si … cum stau afacerile LOR ?, NU, nimeni nu i-ña intrebat nimic ci … le-au aplaudat si votat ineptiile, pentruca, alesii din ultimii 25 de ani, au stiut foarte bine cum sa-si aranjeze propriile afaceri iar ale „Dornenilor” … „le promitem la viitoarele alegeri !, cine conduce orasul Vatra Dornei,sunt sigur ca „multi stiu cine” dar … se fac ca nu stiu … si nici nu-.i intereseaza, doar … se intreaba unde sunt locurile de munca, de ce arata asa orasul lor dar … DE CE ? si cine-i vinovatul … „Doamne fereste … cum sa intrebe … se rusineaza …neghiobii sa puna intrebari, DE CE ?.