Un grup de elevi din clasa a XI-a A, de la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, inimoşi şi interesaţi de cunoaştere, împreună cu prof. Dorina Ungureanu, au ajuns la concluzia că tinerii trebuie să cunoască mai bine zona în care trăiesc şi oportunităţile de viaţă pe care le oferă. Pentru a răspunde acestei necesităţi, au iniţiat un amplu proiect, sugestiv intitulat „Valori spirituale, nutritive şi terapeutice în Ţara Dornelor”.
Pregătirea pentru finalizarea proiectului a însemnat parcurgerea unei bibliografii, excursii şi drumeţii în parc, în pădure, vizite la instituţiile de cultură din oraş, la obiective economice, participarea la numeroase activităţi sportive şi culturale, întâlniri cu diverse personalităţi. Observaţiile culese au fost valorificate prin mai multe teme, o sinteză fiind prezentată de către coordonatoarea de proiect, prof. Dorina Ungureanu, într-o broşură în care textele au fost ilustrate prin imagini sugestive.
Considerând, pe bună dreptate, că o asemenea experienţă trebuie cunoscută şi îmbogăţită, au prezentat proiectul în şcoală şi, la sfârşitul săptămânii trecute, în eleganta Sala a Oglinzilor din Primăria Municipiului Vatra Dornei. La eveniment au participat conducerea administrativă a primăriei, scriitori, membri ai filialei „Arboroasa” a ACPBB, ai filialei Vatra Dornei a SCLRB, muzeografi, preoţi, reprezentanţi ai unor instituţii economice, în intenţia de a se realiza un schimb de idei, de propuneri pentru permanentizarea şi creşterea eficienţei unei asemenea activităţi.
Coordonatoarea proiectului şi prezentatorii, Beatrice Antonovici şi Eduard Ţăranu, au asigurat un climat plăcut şi antrenant, o notă aparte fiind dată şi de faptul că ei, dar şi elevii implicaţi, purtau frumoase costume naţionale, care dau o notă identitară, dar şi îi înnobilează pe purtători. Solista Alexandra Ursu a dat glas bucuriei de a trăi pe aceste locuri, interpretând melodia „Plaiul mândru al Dornelor”.
Primarul Municipiului, Ilie Boncheş, a apreciat iniţiativa organizatorilor, din perspectiva nevoii tuturor locuitorilor din zonă de a avea o natură curată, de a păstra şi valorifica tot ce este bun şi frumos. Parohul Catedralei „Sfânta Treime”, preot Mihai Valică, s-a referit la viaţa spirituală, a apelat la pilde din viaţa lui Iisus Hristos, ce trebuie să ne călăuzească. „Important este să avem opinii sănătoase, o gândire pozitivă, care să se transpună într-un comportament adecvat”, a spus preot Mihai Valică. Câteva texte poetice religioase, aparţinând poetei Taţiana Vlad Guga şi subsemnatei, au întărit opiniile exprimate anterior.
Echipele de elevi implicate în proiect au susţinut temele incluse într-o prezentare PowerPoint. Informaţiile s-au referit la istoria şi frumuseţea Ţării Dornelor, la cultură, civilizaţie, reguli de viaţă sănătoasă, proprietăţi ale aerului şi apei din zonă, plante medicinale, fructe de pădure şi ciuperci, produse apicole, carne şi produse din carne, produse lactate, peşte şi produse piscicole. Au fost tratate cu interes tradiţiile şi obiceiurile din zonă, sporturile specifice care tonifiază organismul şi îi asigură longevitate. Efectele benefice ale folosirii resurselor oferite de zona noastră au fost ilustrate prin aplicaţii, prin degustare de produse locale.
Provocaţi de elevi, participanţii au adus numeroase completări. Prof. Gruia Ungurian a prezentat cartea lui Laurian Ungurian, ing. horticol la Agenţia Montană, intitulată „Tehnologii de cultivare a pomilor şi arbuştilor din zona Bucovinei” şi a subliniat efectele terapeutice ale fructelor şi plantelor din zona noastră. Ing. Tirel Romanică a explicat modul de obţinere a lăptişorului de matcă, binecunoscute fiind efectele sale asupra sănătăţii şi frumuseţii.
Prof. dr. Liubomira Olaru a oferit bogate informaţii despre flora şi fauna în zonă, despre cercetările efectuate şi descoperirile personale, sintetizate în studiul „Parcul Oraşului Vatra Dornei”, semnat împreună cu prof. Haja Simion. Reprezentantul companiei Dorna Lactate, Adrian Cruceanu, a subliniat importanţa produselor bio din carne şi lapte. În ce priveşte tradiţiile şi obiceiurile din zonă, preot Mihai Valică, a recomandat promovarea frumosului şi a autenticului, iar muzeograf Minorica Dranca, a adus însemnate completări privind specificul costumului popular din cele patru subzone din acest areal, unul dintre cele mai bogate şi mai complexe din Bucovina. Prof. Lucia Nilaş a apreciat activitatea profesoarei şi a elevilor şi s-a declarat mândră că este locuitoare a acestei zone.
Aprecieri pertinente a adresat prof. Jenica Romanică, informând că elevii acestei clase participă la acţiunile de voluntariat ale Asociaţiei „Vatra Dornei Tineret”, trei dintre eleve au obţinut locul întâi la Concursul „Student pentru o zi”, iniţiat de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, clasa va participa la proiecte viitoare în Irlanda şi Spania. Prezentarea proiectului ne-a întărit convingerea că avem printre noi profesori dăruiţi şi pasionaţi, tineri foarte serioşi, responsabili pentru prezentul comunităţii în care trăiesc şi pentru viitorul acesteia, preocupaţi de eficientizarea acţiunilor pe care le întreprind pentru o natură curată, pentru o viaţă sănătoasă şi armonioasă. Acest prim pas este unul promiţător!
Sunt dipl.ing Vlad Viirel pensionar,nepot al lui” Badia Jenica”cum ii ziceam in familie si ma bucur ca liceul teoretic di Vatra Dornei ii poarta numele marelui dramaturg uitat de vreme si vremuri.
Sora scriitorului Melania a locuit cu mine si am crescut cu ea si mama mea fata ei.
Cand am fist ultima data pe strada Prcului nr.37 unde îmi petreceam verile cand eram copil,am găsit in fosta locuita a dramaturgului stand u ” securist” din vremea comunista!
Sunt bucuros ca am auzit lucruri bune ca este si un bust al dramaturgului in oraș.
Am fost la înmormântarea marelui dramaturg împreuna cu sora Melania ,fiul mai mic Doctorul fiziologic Liviu si socrul meu Ioan venind din Banat in mod special.
La moartea scriitorului si dramaturgului Ion Luca care pana la 32ani si-dat trei doctorate luându-le cu „Magna cum laude”a fost o vreme cu ger năprasnic de -31grade C.
A fost îngropat cum a lăsat el scris dus la cimitir cu un car cu boi si încărcat cu trăsături cusute in stil bucovinesc.
A fost impresionant ,dar conducerea orașului fiind de sorginte comunista ,nerespectând elitele naționale nu a participat neinteresandu – se .de eveniment.