Pe cine aţi întrebat când aţi înglodat Dorna în datorii?

Dornenii s-au săturat de nesfârşitele justificări conform cărora “avem datorii”. Ne-am trezit datori vânduţi, iar în oraş nu se cunoaşte mai nimic, deşi prin vistierie au trecut zeci de milioane de euro de-a lungul celor 25 de ani de “lume liberă”. Infrastructura e la pământ, agrementul lipseşte cu desăvârşire, baza sportivă e de pe vremea fostului regim, cu singura diferenţă că a fost dărâmată tribuna din lemn, spaţiile de joacă, două-trei la număr, sunt jalnice, o ofensă adusă copiilor şi părinţilor plătitori de taxe şi impozite.

I

Reabilităm o Casă de Cultură, după mai bine de jumătate de secol, realizând că doar Dumnezeu ne-a ferit de o tragedie, tavanul putându-se prăbuşi în orice clipă, conform constatărilor echipei de constructori, şi asta în timp ce comuna Poiana Stampei şi-a construit o sală modernă. În rest, nu avem nici măcar 100m2 puşi la punct, estetic sau ambiental, în tot oraşul. Ba da, avem o centrală, pe cogenerare, care nu a fost pornită niciodată, care şi-a depăşit termenul de garanţie, dar care, din punct de vedere vizual e peste ceea ce oferă oraşul. Nu o singură voce cere transformarea acesteia într-un muzeu tehnic, că şi aşa nu prea au ce face turiştii în oraş.

Cel puţin copiii ar putea manifesta un interes mai mare, în comparaţie cu ce le oferă celelalte două muzee. Cealaltă centrală, cea pe rumeguş, gâfâie, şi n-ar fi exclus ca într-o zi să se oprească definitiv. În numele dornenilor s-au făcut nenumărate credite, de zeci, poate sute de miliarde, ba pentru iluzorii asfaltări de drumuri, ba pentru cofinanţări de proiecte, care mai de care mai umflat şi megalomanic samd. Cine a decis contractarea tuturor acestor datorii? Inclusiv creditele luate pentru stingerea datoriilor mai vechi? Acest sistem pervers de tip “suveică”, de la un primar la altul, a fost făcut cu bună ştiinţă?

Dornenii nu au fost consultaţi nici de primari şi nici de consilierii locali. Nu au fost făcute consultări şi informări publice. De ce plătesc dornenii la nesfârşit, din banii lor, această adevărată politică falimentară? La urma urmei, cui punem aceste întrebări? Acelora care n-au fost în stare, în 25 de ani, să efectueze lucrări de minimă întreţinere a clădirii primăriei, mai pe înţelesul tuturor, nici măcar n-au desprins, de pe geamurile clădirii monument, banda adezivă care le proteja la transport? Ca să pretindem repararea glafurilor cu două găleţi de mortar am fi prea pretenţioşi, aşa că ne limităm doar la a pune întrebări la care dornenii aşteaptă răspunsuri, iar treburile care ar implica un minim efort gospodăresc le lăsăm pe altădată.

foto din thumbnail de Adrian Marius.

1 comentariu publicat:

  1. iorga

    Domnule jurnalist, daca pe prosti ii poti amagi cu „o bere, cativa mici , 1 litru de ulei si o punga de faina”, de ce naiba sa-ti mai faci probleme, cum naiba a ajuns o comunitate sa fie „talharita cu atata nonsalanta ?, cum naiba a ajuns o comunitate intreaga sa fie complicea dezinteresata a talhariei ?, nu va raspunde nimeni pentru ca un complice, daca raspunde, devine – desi este deja !!! – la fel de vinovat ca si faptasii, un oras furat „pe fata” de oameni sustinuti „responsabil de iresponsabil” de o mare si „iresponsabila masa de dorneni aflati cuprinsi de un adevarat somn letargic … acesta-i adevarul despre o comunitate care-si merita soarta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *