Miting la Suceava împotriva instituţiilor statului care au facilitat politica de monopol a Schweighofer

Miting la Suceava împotriva tăierilor ilegale şi a instituţiilor statului care au facilitat politica de monopol a Schweighofer Holzindustrie.

„Mămăliga” a explodat

Cine ar fi crezut, în urmă cu un an, când au început pe Valea Bistriţei puternice frământări legate de iminentul faliment al industriei autohtone a lemnului, că aproape 500 de oameni se vor strânge în faţa Direcţiei Silvice Suceava şi a ITRSV pentru a scanda lozinci patriotarde, incriminând aceste două instituţii ale statului pentru măcelul pădurilor din Bucovina, precum şi pentru implementarea cu bună ştiinţă a politicii de monopol practicată de Schweighofer Holzindustrie?

protest_schweighofer_2

Oare ce expresie au figurile domnilor directori de la Direcţia Silvică care, cel puţin prin vocea unuia dintre ei, a produs, anul trecut, o replică echivalentă în alte vremuri cu un act de trădare naţională, când, la o licitaţie, acesta le-a răspuns lemnarilor: “Suceava nu e în România!”. Tocmai fusese întrebat de către reprezentantul firmei SC Danfelvalbia SRL din Broşteni de ce preţurile de pornire la licitaţie sunt prohibitive în judeţul nostru faţă de alte judeţe şi dacă nu suntem şi noi în România? Suceava este în România, ţară în care în 20 de oraşe mari au avut loc proteste similare. Acestea au ajuns şi la urechile proaspătului preşedinte. Nici Klaus Johannis nu se simte prea bine după presiunea la care este supus de societatea civilă, adică aceeaşi care l-a făcut preşedinte, în urma retrimiterii la Parlament a Codului Silvic, dând poate un “copy-paste” scrisorii trimise de Gerald Schweighofer, patronul HolzIndustrie.

Printr-un gest care-i trădează calmul de neamţ, preşedintele României ne transmite pe pagina sa de Facebook, că se va analiza în CSAT problema tăierilor ilegale, anunţ care pare să aibă mai degrabă menirea de distragere a atenţiei opiniei publice, în sensul că ceea ce viza codul respins de Domnia Sa, dar şi ceea ce cer majoritatea manifestanţilor este oprirea politicii de MONOPOL impusă de Schweighofer Holzindustrie, una dintre cauzele majore ale tăierilor ilegale. În sfârşit, guvernanţii acordă atenţia cuvenită politicii distructive ale acestei firme. Ne întrebăm retoric dacă în Austria natală, de unde şi-a mutat afacerile, domnul Gerald Schweighofer ar fi putut face afaceri similare.

protest_schweighofer_3

Probabil că echivalentul CSAT austriac era sesizat în maxim un an şi nu în zece ani. Ce au făcut în toţi aceşti ani reprezentanţii Ministerului Mediului şi al Pădurilor? Ce politici forestiere au implementat, atât prin Regia Naţională a Pădurilor, cât şi prin Ocoalele Private? Unde au fost politicienii din colegii, deputaţii, senatorii, prefecţii, şi, în special, preşedinţii de consilii judeţene? Nu au observat toţi aceştia ascensiunea fulminantă a acestui colos, care, mai nou, îşi permite să intervină la Guvern şi Preşedinţie, pentru apariţia de legi favorabile doar afacerii patronate de ei?

Totul se află până la urmă

Când vezi o mână de tineri scandând la megafoane adevărurile rostite altădată pe la colţuri sau codat în paginile unui ziar, cum am făcut-o noi, aproape că nu-ţi vine să crezi ce-ţi aud urechile. Megafoane, pancarte, sloganuri scrise sau vorbite, una peste alta, adevăratul dezastru şi ceea ce l-a produs încep să iasă la suprafaţă. S-au rostit multe adevăruri în timpul mitingului de la Suceava, iar multe dintre acestea chiar din piepturile a sute de oameni: instituţiile statului, incompetente sau părtaşe la acest adevărat genocid al pădurilor.

protest_schweighofer_1

Mica industrie locală falimentată cu bună ştiinţă, ducând implicit la pierderea a mii de locuri de muncă; mascarea prin certificatul de “bună purtare” – certificarea internaţională a pădurilor – a lemnului provenit din tăieri ilegale, a lemnului iradiat din Ucraina, pentru a avea acces pe pieţele occidentale la preţuri mult mai bune; preţuri prohibitive practicate de Direcţia Silvică Suceava, care nu mai permit producătorilor de mobilă, căsuţe din lemn sau case să-şi asigure materia primă; preţurile de mizerie pentru lucrările pe care le mai fac firmele mici (exploatare şi transport); lipsa lemnului de foc la preţ accesibil pentru populaţie etc.

Cartonaş roşu pentru politruci şi şefi de instituţii

Dacă clasa politică nu înţelege nici acum mesajul dat de cetăţeni, dacă va încerca să speculeze doar electoral acest moment atât de important pentru noi toţi, dacă nu va face nimic pentru rezolvarea problemei, va ajunge la coşul de gunoi al istoriei. La nivel de judeţ, politicienii vechi şi noi care au favorizat implementarea politicii acestui colos industrial care a adus mult rău judeţului ar trebui să-şi facă o introspecţie, un proces de conştiinţă şi, măcar în al 12-lea ceas, din respect pentru cetăţeni, să pună lucrurile în matca lor normală.

În loc de concluzie

Faptul că atâtea sute de oameni şi-au rupt din programul de sfârşit de săptămână, într-un oraş ca Suceava, dominat politic într-un mod agresiv mai bine de un deceniu şi în care spiritul civic a fost permanent înlăturat în faze incipiente, este cu atât mai lăudabil şi demn de respect. Este un început bun şi cetăţenii trebuie să ştie că singurii care-şi pot decide soarta sunt ei înşişi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *