Arhitectură dorneană: Casa de Odihnă a Ofițerilor Franz Joseph I

Cu ocazia vizitei de documentare pentru realizarea proiectului Hotelului Căilor Ferate, făcută la Vatra Dornei la începutul anului 1903, arhitectul vienez Alois M. Wurm-Arnkreuz a fost plăcut impresionat de frumusețea locurilor şi a intuit potenţialul turistic al stațiunii balneare, aşa că a propus Statului Major General al Armatei construirea unei Case de Odihnă şi Tratament pentru cadrele militare înrolate în armata imperială, în vecinătatea Hotelului Căilor Ferate, cu propunerea ca șantierele celor două construcții să fie coordonate în paralel, pentru a se realiza unele economii.

arhitectura_franz_joseph_1

Proiectul a fost realizat şi aprobat în luna mai 1903 (Projekt für Militärkurhaus für k.k. Offiziere und Beamte in Dorna-Watra, Bukowina), fiind publicat şi în revista de specialitate a arhitecţilor „Wiener Bauindustrie Zeitung”, unde se găsea şi o scurtă descriere a acestuia:

„Edificiul cunoscut sub denumirea de Casa de Odihnă şi Tratament pentru cadrele militare şi funcţionari din Dorna-Watra se va afla amplasată în apropierea centrului stațiunii, înconjurată de grădini, munți și un peisaj superb. Clădirea monumentală este cu demisol, parter şi două etaje, din care primul prevăzut cu balcoane. Are în compunere două dormitoare şi un cabinet rezervate administratorului, o sală de lectură spaţioasă, o sală de consultaţii, o cameră pentru portar (situate la primul etaj), câte două camere cu paturi duble şi cinci camere cu un singur pat la fiecare etaj, toalete, precum şi bucătărie, spălătorie, sală pentru călcat, cămară pentru alimente (la demisol) şi o magazie pentru lemne sau cărbuni alături. Clădirea este prevăzută cu două intrări, una principală, poziţionată către stradă, şi una pe latura din spate, destinată angajaţilor”.

Construcția „Casei de Odihnă a Ofițerilor” a demarat rapid, fiind folosiți la lucrări un număr de trei ofițeri-ingineri constructori, personal civil și efective militare. La finele anului 1904, a fost finalizată și inaugurată sub numele de „Franz Joseph I Kurhaus”.

Iată și o știre care a apărut cu această ocazie în ziarul „Deşteptarea” din Cernăuţi, în data de 8/21 ianuarie 1904, sub titlul „Pentru ofiţeri şi funcţionari publici”: „Societatea pentru ridicarea și administrarea unui sanatoriu pentru ofiţeri şi funcţionari publici în Vatra Dornei a ales, în Adunarea Generală din 29 decembrie 1903, pe Înălțimea Sa, prinţul Hohenlohe, ca president de onoare al acestei societăţi. Societăţii respective, sub conducerea pretorului domnul Ipolit Călinescu, îi revine sarcina să adune mijloacele necesare în timpul scurt de doi ani, încât cu clădirea edificiului frumos s-a putut începe în anul trecut, iar în vara anului curent edificiul va fi terminat şi dat destinaţiunii sale”.

arhitectura_franz_joseph_2

În perioada interbelică, clădirea a intrat în patrimoniul Statului Român şi a schimbat mai mulţi administratori, iar în anul 1941 Clubul Ofiţerilor a fost transformat în spital pentru tratamente, sub denumirea de Spital Zona interioară 180. Între anii 1946 și 1947, unitatea trece în administrarea Comitetului Provizoriu al Orașului Vatra Dornei, funcţionând o singură secţie cu 30 de paturi. În anul 1956, spitalul se mută în fosta clădire a Hotelui Traian şi numărul de paturi creşte până la 210.

În vechea locaţie va funcţiona o secţie a Spitalului Orăşenesc, respectiv Maternitatea sau Secţia de Obstretică-Ginecologie, așa cum este cunoscută astăzi. Mult timp clădirea s-a aflat într-o stare care lăsa de dorit, dar în urma mai multor eforturi şi intervenţii depuse de doctorul Cecilia Maria Negrea, un sufletist medic ginecolog şi bun manager, cumulate cu ajutorul câtorva oameni inimoşi, s-a reuşit alocarea unor fonduri pentru această unitate şi dotarea cu aparatură modernă.

Prin Hotărârea 56/2011 a Primăriei Vatra Dornei s-au alocat fonduri pentru reabilitare şi reparaţii, reușindu-se a i se reda acestei clădiri de patrimoniu o parte din strălucirea pierdută. Cu toate acestea, ar mai fi necesare multe altele; printre ele, un medic anestezist (care să adoarmă pacienţii şi să trezească din amorţeală factorii cu putere de decizie din oraş, de la judeţ şi pe cei de la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava).

3 comentarii publicate:

 1. Gelu V

  Sâmbătă 28.11.2015 LA TVR, tvr+, TVR HD , EMISIUNEA – GĂRI DE POVESTE ÎN ŢARA FAGILOR (VATRA DORNEI)!!!!!

 2. Anonymus

  Vrem mai multe articole de acest gen … sunt lucruri noi si interesante pe care le-am aflat
  si nu stiam de ele!!!

 3. zavaidoc

  Mda, daca tot a pomeni cineva de „gari dew poveste”, ce frumos arata peisajul priviut de pe peronul Garii Bai, calatorii avand in fata, parte din Parcul orasului, Policlinica Veche, astazi insa, prin manevrele murdare ale afaceristilor orasului, nu mai potri privi NIMIC din ccea ce exista de vremuri, tot asa cum arata si cazonul si izvorul santinela inchis cu grilaje si lacate cumplite, precum puscariasii periculosi. Deee la asa oras asa afaceristi si asa … lucruri, cand un oras apartine unor locuitori ori prosti ori fraieri ori … dezinteresati de propria localitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *