A fost ieftinit prețul gigacaloriei la Vatra Dornei?

Declaraţia viceprimarului Nicuşor Cojocaru, şi anume că la Vatra Dornei preţul gigacaloriei este de 220 de lei şi nu de 272 de lei, a creat o stare de confuzie printre cei racordaţi la centrala termică. Unii chiar au sunat la asociaţiile de proprietari, întrebând dacă gigacaloria s-a ieftinit. Nici vorbă de vreo ieftinire. Preţul amintit de domnul viceprimar este preţul fără TVA, consumatorii casnici fiind plătitori de TVA, mai plătesc un plus de 24%, preţul facturat lunar fiind de 272,8 lei.

Nici afirmaţia că preţul practicat pentru gigacalorie este un preţ mediu nu este reală. La nivel naţional, ANRSC afirmă că preţul mediu facturat este de 226 lei pentru populaţie. În aceste condiţii, preţurile amintite de domnul vice, în interviu, nu fac decât să creeze confuzie în rândul consumatorilor, lucru care nu foloseşte nimănui, nici asociaţiilor de proprietari şi nici administraţiei.

Apropiata campanie electorală pentru alegerile de anul viitor, pe care unii au început-o deja, sub o formă sau alta, face ca încă de pe acum să se iasă în spaţiul public cu cifre de genul celor amintite mai sus, în speranţa că preţul gigacaloriei va fi un subiect de campanie electorală, aşa cum s-a procedat în toate alegerile locale anterioare.

Prin declaraţia făcută, domnul viceprimar ştie că e bine ca în mentalul colectiv să se fixeze preţul cel mai mic, astfel încât adversarii politici ai domnului primar să nu poată ataca saltul de preţ de la 140 de lei (cu TVA) la 272,8 lei. Se încearcă a se minimaliza reacţia dornenilor din sezonul 2013-2014, când prin majorarea la 272,8 lei, preţul a dus la o „explozie” a costurilor pentru întreţinerea apartamentelor şi oamenii s-au trezit că au de plată la cota indiviză aferentă apartamentelor mai mult decât ceea ce consumaseră ca energie termică în apartament.

În cursul acestei toamne, Orion Media Vatra Dornei a avut o serie de interviuri cu mai multe persoane influente din administraţia locală şi din mediul privat, care, prin dezbaterile şi subiectele aduse în faţa publicului, au conturat deja „taberele” formate în perspectiva alegerilor viitoare. Prin poziţionarea domnului viceprimar în ultimul interviu, în susţinerea taberei actualului primar, se conturează deja viitoarea echipă care va susţine candidatura domnului primar.

Semnalele lansate în acest interviu (inclusiv infirmarea zvonului că primarul ar fi refuzat deschiderea unei secţii de cabluri) pot fi o avertizare a taberelor adverse. Dacă nu, e posibil ca domnul vice să joace la două capete. Viitoarea campanie electorală ne va lămuri dacă aceste supoziţii au fost reale sau dacă nu cumva au fost „perdele de fum” care să ne pregătească alte surprize.

1 comentariu publicat:

  1. Dacul

    Apa ar trebui să coste un leu! Ca în peșteră, primarul independent a transformat localitatea în mica Elveție! Și Dorina ar trebui să fie Fata Morgana? Voi să decideți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *