Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/orionmed/public_html/monitoruldedorna.ro/wp-content/themes/disto/functions.php on line 61
class="post-template-default single single-post postid-3021 single-format-standard mobile_nav_class jl-has-sidebar" itemscope="itemscope" itemtype="http://schema.org/WebPage">
Știrile zilei de13 octombrie 2024

A treia zi de proteste la CNU Crucea! Cei de la Feldioara au intrat și ei în grevă

Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea, au intrat, în această dimineață, în cea de-a treia zi consecutivă de proteste în subteran. Minerii s-au închis în mina Botușana încă de luni, 2 martie, susținând în continuare că nu vor reveni la muncă până când nu se va respecta protocolul semnat de ministrul Andrei Gerea la finalul lunii ianuarie, prin care se stabilise majorarea salariilor. În semn de solidaritate cu colegii de la exploatarea minieră Crucea, aproximativ 100 de angajați ai uzinei de prelucrare a uraniului, de la Feldioara, au refuzat să intre pe platforma industrială, încă de marți după-amiază.


ACTUALIZARE 18:12 Vești bune! Cei peste 400 de mineri închiși în subteran de 48 de ore, au ieșit la suprafață, puțin după ora 16:00. Aceștia au declarat că după discuțiile purtate în mină, au hotărât să suspende protestul, urmând să reia programul normal începând de joi dimineață.

„Ni s-a spus că s-a creat cadrul legislativ şi că vom vedea mâine (n.r. joi) în Monitorul Oficial ce s-a decis”, a spus unul dintre protestatari, citat de Mediafax, care a adăugat că li s-a promis şi că în curând va fi numit un nou director, iar activitatea se va relua normal.


Conform unor cifre oferite, în după-amiaza zilei de 3 martie, de fostul director al CNU Suceava, Constantin Proboteanu, cel care și-a dat demisia în cursul aceleași zile, în mina Botușana, a exploatării miniere Crucea, s-ar afla 241 de ortaci, însă numărul real al minerilor blocați în mină a ajuns până la 450, după ce protestatarii de la suprafață s-au solidarizat cu cei din subteran pentru aceeași cauză.

proteste_crucea_2

imagine de la greva din 30 ianuarie 2015 (foto de Ciprian Pardău)

Situație critică pentru minerii blocați în subteran

Au trecut aproape 48 de ore de când ortacii de la exploatarea de uraniu Crucea s-au blocat în subteran, așteptând în umezeală și frig, fără ca aceștia să beneficieze de hrană și apă, rezolvarea situației actuale. Pe lângă nerespectarea protocolului semnat în ianuarie de ministru, minerii acuză că nici un reprezentant al Guvernului României nu s-a obosit să vină să vorbească cu aceștia.

„Până nu li se dă ce s-a semnat pe hârtie, nu încep lucrul! Una au spus şi alta au făcut. Se discută dacă să se mulţumească cu cei 300 de lei promişi şi cu conducerea companiei schimbată”, a declarat unul dintre mineri.

Ortacii amenință și în cea de-a treia zi de proteste că nu au de gând să renunțe la cauza lor și că nu se vor mai lăsa pălăliți la fel de ușor ca în ianuarie, atunci când au revenit la muncă după semnarea unui protocol prin care li se promitea majorarea salariilor, stabilirea unei noi formule de calcul a pensiilor, dar și o sumă mai mare de bani pentru norma de hrană.

Conform unei surse citate de Mediafax, minerii urmează să discute, astăzi, între ei, dacă vor accepta propunerea făcută de Ministrul Energiei, Andrei Gerea, prin care ar urma să primească în plus 300 de lei până în luna iunie, iar după rectificarea bugetară să fie modificate salariile, conform celor stabilite prin protocolul semnat la finalul lunii ianuarie.

Grevă la Feldioara, în semn de solidaritate cu cei de la Crucea

După aflarea veștilor cum că minerii de la exploatarea de uraniu Crucea au intrat în grevă spontană încă de luni dimineață, o cincime din cei 573 de angajați ai sucursalei Feldioara, din județul Brașov, au refuzat să intre pe platforma industrială, încă de marți după-amiază, protestând în fața porților, în semn de solidaritate cu cei de la Crucea. Asemeni minerilor de la CNU Suceava, și angajații de la Feldioara acuză nerespectarea protocolului semnat în luna ianuarie, prin care salariile ar fi trebuit mărite până la 12 februarie.

„Nu suntem mulțumiți deloc, de doi ani de zile nu ni s-a mai mărit nimic, toate sunt scumpe, avem copii și familii. Suntem solidari cu cei de la exploatarea Crucea, până în momentul în care se rezolvă problema”, a spus unul dintre muncitorii de la Feldioara, citat de Digi24.

Cei aproximativ 100 de mineri care au refuzat să intre la lucru pe platforma industrială, fac parte din angajații Uzinei R, cea care se ocupă de prelucrarea minereului uranifer, printr-un procedeu hidrometalurgic, în urma căruia se obține concentratul tehnic de diuranat de sodiu, care mai apoi se trimite la Uzina E, acolo unde se rafinează și se obține octoxidul de uraniu și pulberea sintetizabilă de dioxid de uraniu, reprezentând materia primă pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar Centralei de la Cernavodă.

Minerii de la Crucea nu mai au încredere în nimeni

În momentul de față, angajații exploatării de uraniu de la Crucea, se declară extrem de supărați de faptul că ani de zile nu au avut parte decât de promisiuni nerespectate și vorbe goale, cât să se reintre la muncă, iar materia primă pentru reactoarele de la Cernavodă să fie livrată. Aceștia spun că au ajuns să nu mai aibă încredere în nimeni, fapt pentru care cer în continuare să discute cu premierul României, Victor Ponta, pentru a purta negocieri serioase în legătură cu situația financiară actuală.

În condițiile în care exploatarea de la Crucea este singura din țară care livrează materie primă pentru reactoarele de la Cernavodă, care, la rândul lor, asigură circa 20% din consumul național de energie electrică, minerii de la Crucea ajung să fie indispensabili pentru Statul Român. Mai mult de atât, aceștia spun că salariile celor din subteran, după 15 ani de muncă, ajung la aprox. 1.500-1.800 de lei, cu tot cu sporuri.

Cu toate că minerii direct productivi sunt încadrați la grupa I de muncă, aceștia acuză că au salarii cu mult mai mici față de cei care lucrează la birouri.

Înainte de final

Înainte de final, singura noastră mențiune este că oamenii își cer un drept legal. Pe hârtie, salariul mediu pe Companie este de 3.000 de lei, aproape dublu față de ceea ce iau, în mână, minerii suceveni și angajații de la Uzinele Feldioara. Cu toate acestea, angajații de la CNU Suceava ar trebui să accepte propunerea ministrului, de a primi 300 de lei în plus până la rectificarea bugetară din vară, și să se întoarcă la muncă.

Mai mult de atât, o altă bătălie câștigată este reprezentată de demisiile depuse marți de Ioan Moraru și Constantin Proboteanu, directorii CNU și CNU Suceava, acest lucru aflându-se pe lista de cereri a minerilor încă de la protestul din ianuarie.

Rămâneți alături de noi, revenim cu informații!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *