Angelica Fădor, printre inițiatorii legii pentru stoparea risipei alimentare

Deputatul din Bazinului Dornelor, Angelica Fădor a anunțat miercuri, 21 februarie, că Parlamentul a adoptat o lege pentru stoparea risipei alimentare.

Studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea achiziționată de români este aruncată în fiecare lună la gunoi. Risipa de alimente a devenit o provocare la nivel național. România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an.

Am adoptat astăzi, în Camera Deputaților, un proiect de lege, al cărui co-inițiator sunt, ce vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.” a precizat Fădor.

Restaurantele, magazinele, cantinele și autoritățile să aplice cel puțin două măsuri, printre care se află reducerea prețului alimentelor înainte de data de expirare și folosirea hranei pentru pentru animale sau pentru compost.

Conform inițiatorilor, obiectivul legii este respectarea angajamentelor asumate de România la nivel internațional pentru reducerea risipei alimentare, până în 2030, având în vedere că cantitățile de mâncare pe care românii le aruncă sunt mari, deși câștigul mediu este mai mic decât în Vestul Europei.

Aproximativ o treime din totalitatea alimentelor produse în România, se pierd sau se risipesc la un moment dat pe parcursul lanțului de aprovizionare cu alimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *