Angelica Fădor anunță majorarea plafonului până la care Primăriile se pot împrumuta din Trezorerie pentru cofinanțarea proiectelor.

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor anunță că Președintele României a promulgat două legi importante, legile 229/2023 și 230/2023 pentru buna funcționare a autorităților publice locale, ca urmare a amendamentelor deputaților PNL în dezbaterea din Camera Deputaților.
Astfel, Legea nr. 229/2023 prevede majorarea plafonului până la care unitățile administrativ-teritoriale (U.A.T.) se pot împrumuta din Trezorerie pentru cofinanțarea programelor europene și fonduri nerambursabile.
Această lege aduce o dublare a plafonului existent și permite solicitarea de împrumuturi și pentru asociațiile de dezvoltare intracomunitară, conform unui amendament introdus de către PNL. Legea va fi publicată în Monitorul Oficial săptămâna aceasta și va intra în vigoare la trei zile de la publicare
Legea nr. 230/2023 conține o dispoziție legală importantă care elimină obligația conducătorilor U.A.T. de a reduce cheltuielile cu bunuri și servicii cu 10% în anul 2023. Textul legii a fost reformulat pentru a menține obligația reducerii cheltuielilor pentru conducătorii autorităților și instituțiilor centrale. Această modificare a fost propusă de către deputații PNL. Legea va fi publicată în Monitorul Oficial săptămâna aceasta și va intra în vigoare la trei zile de la publicare.
Aceste două legi aduc modificări semnificative în ceea ce privește finanțarea și gestionarea autorităților publice locale. Majorarea plafonului pentru împrumuturi va permite U.A.T.-urilor să acceseze mai multe resurse financiare pentru programele europene și fondurile nerambursabile, contribuind astfel la dezvoltarea lor. Eliminarea obligației de reducere a cheltuielilor pentru U.A.T. în 2023 va oferi o mai mare flexibilitate și autonomie conducătorilor acestora în utilizarea resurselor și în îndeplinirea obiectivelor locale.
Aceste măsuri legislative reprezintă un pas important în direcția eficientizării administrației publice locale și vor contribui la creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor și la dezvoltarea comunităților locale.

1 comentariu publicat:

  1. Bucovineanul

    Probabil că, pentru anumite aranjamente este bun, pentru locuitori, îndatorarea pentru câteva generații !!!, restul, politică cointeresata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *