Poiana Stampei se pregătește de o nouă sărbătoare a comunei și de sfințirea Bisericii

Primăria și Consiliul local al Comunei Poiana Stampei vã invitã între 20și 23 iulie la manifestările ocazionate de zilele comunei și Festivalul Național „F’lori de Dorna”, eveniment de tradiție, ajuns anul acesta la ediția a XXII-a. Sărbătoarea se derulează sub genericul: „Poiana Stampei – Poarta Bucovinei!” Programul manifestărilor debutează încă de joi, 20 iulie, cu pelerinajul la Muntele Măgura Mare – „De Sfantul Ilie ne cinstim eroii” . Sub acest crez va avea loc slujba de pomenire, sfințirea monumentului, depunerea de coroane, precum și momente artistice.

Ziua de sâmbătă este dedicată, între orele 9-13 mult așteptatului concurs de îndemânare în domeniul forestier „Forestierul priceput”, iar între orele 9-17 vor avea loc întreceri sportive de atletism, ciclism, înot, volei, minifotbal.
Tot în prima parte a zilei are loc și proiectul educațional „Tradiție si continuitate la streașina Bisericii”, în timp ce de la 14.00 este programat concursul de bătut toaca „Răsunã toaca-n cer”. De la 17.00 vor fi premiați câștigătorii concursurilor de peste zi și apoi cu toții sunteți invitați la degustarea de produse tradiționale.

Duminica va începe cu un moment mult așteptat de localnicii care au contribuit la refacerea bisericii, făcută scrum de incendiul din februarie 2015: sfințirea noului edificiu. Invitații de seamă ai sfințirii vor fi unii dintre cei mai apreciați ierarhi din țară. IPS Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Episcopul Basarabiei de Sud, PS Veniamin sunt cei care vor săvârși slujba de sfințire a Bisericii „Mihail și Gavriil” din comună.

Mai apoi, de la ora 13.00, este programată parade portului polar și a gospodarilor în căruțe, urmată de cuvântul de bunvenit adresat oaspetilor și fiilor satului, de către primarul comunei, ing Viluț Mezdrea. Sărbătoarea va fi desăvârșită de spectacolul folcloric, ce-i are invitați pe Corala „Armonia” din Constanța, Ansamblul folcloric„Poienița” și grupurile vocale „Flori de merișor” și „Flori de pe Dorna din Poiana Stampei, Sorin Filip și Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”din Suceava, Ansamblul „Brădulețul” Dorna Arini, Mioara Velicu, Veta Biriș și Formația GENERIC. De la ora 22.00 focul de artificii va brăzda central comunie, punând capăt manifestărilor de anul acesta.

„Cu toții așteptăm această zi ce va intra în istoria vremii pentru comunitatea din Poiana Stampei. Am sperat la acest moment, încă de pe atunci, de când necazul s-a năpustit asupra bisericii, iar acum că se întâmplă și că atât de frumos a orânduit Dumnezeu să se desfășoare lucrurile, prin oamenii pe care i-a trimis alături de noi, suntem cu toții emoționați și nerăbdatori. 23 iulie 2023 va fi un moment istoric și știu că vom simți cu toții acest lucru”, a declarat primarul Viluț Mezdrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *