Polițiștii suceveni au confiscat aproape 1.000 de metri cubi de material lemnos la Neagra Șarului, Mălini și Vama

În cursul săptămânii trecute, polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos. Au fost indetificate mai multe transporturi neconforme, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal. De asemenea, au fost efectuate controale și la unitățile economice de profil, fiind confiscate cantități semnificative de material lemnos și fiind aplicate sancțiuni contravenționale.

În vederea verificării unor informații primite la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Biroul de Investigare a Criminalității din Mediul de Afaceri, în perioada 14-15 iunie 2023, polițiștii din cadrul SICE au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, a delictelor silvice și a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos.

Acţiunea a vizat definitivarea verificărilor cu privire la doi agenți economici, activități ce au fost demarate în luna februarie 2023, prin efectuarea activităților în teren (inventarierea masei lemnoase), compararea stocurilor fizice cu cele scriptice și luarea măsurilor legale. În cadrul acțiunii au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale în valoare de 70.000 de lei la Legea 171/2010. De asemenea, au fost confiscați 934,49 metri cubi de material lemnos în valoare de peste 770.000 de lei.

Amenzi și material lemnos confiscat la Neagra Șarului

Având în vedere Planul de Acţiune pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialelor lemnoase Scutul Pădurii, în perioada 15-16 iunie 2023, polițiștii din cadrul Secţiei 15 de Poliţie Rurală Vatra Dornei, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au procedat la efectuarea unui control la o societate din localitatea Neagra Șarului, societate comercială ce are ca profil de activitate exploatarea și debitarea materialului lemnos. La finalizarea verificărilor s-au constatat diferențe între stocurile scriptice și cele faptice, respectiv un plus de 8,07 metri cubi de lemn rotund de rășinoase, în valoare totală de 1.500 de lei, și un minus de 6,70 metri cubi de resturi de lemn, în valoare totală de 714 lei.

De asemenea, s-a constatat că la data de 2 iunie 2023 societatea a transportat material lemnos fără conexiune permanentă de date mobile active pe toată perioada transportului până la destinație. Astfel, cantitatea de material lemnos mai sus amintită a fost confiscată și au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale în valoare de 10.000 de lei.

Amendă de 4.000 de lei în urma unui transport ilegal de lemn la Mălini

Pe 16 iunie 2023, polițiștii de la Secția 7 Poliție Rurală Mălini a oprit pentru control, pe strada Dispensarului din comuna Mălini, o autoutilitară condusă de un bărbat din comuna Cornu Luncii care transporta material lemnos fără a deține documente de proveniență, motiv pentru care s-a procedat la însoțirea la Ocolul Silvic Mălini în vederea confiscării materialului lemnos. Totodată, s-a procedat la verificarea transportului de material lemnos în aplicația SUMAL, ocazie cu care s-a constatat faptul că nu există un aviz de însoțire a materialului lemnos emis pentru autoutilitară.

În urma inventarierii cantității de material lemnos a rezultat cantitatea de 3,12 metri cubi de cherestea de rășinoase în valoare totală de 2.300 de lei. Șoferul a fost sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 4.000 de lei pentru transportul cantității de material lemnos fără documente de proveniență. Materialul lemnos confiscat a fost lăsat în custodie Ocolului Silvic Mălini.

Un transport de lemne de foc a fost confiscat la Burdujeni

La data de 17 iunie 2023, la ora 11:20, o patrulă din cadrul Secției de Poliție Burdujeni a oprit pentru control, pe strada Calea Burdujeni, o autoutilitară încărcată cu lemn de foc. S-a procedat la controlul documentelor autoutilitarei, ocazie cu care s-a constatat faptul că la volanul acesteia se afla un bărbat din comuna Valea Moldovei. În urma controlului s-a constatat faptul că se transporta cantitatea de 3,85 metri cubi de lemn de foc, fiind emis un aviz de însoțire pentru o cantitate de 2,10 metri cubi, rezultând o diferență de 1,75 metri cubi. Șoferul autoutilitarei a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de 1,75 metri cubi de lemn, în valoare de 269 de lei, a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Adâncata.

Transport fără documente identificat pe DN 17 în comuna Vama

Pe 17 iunie 2023, polițiștii de la Secția 14 Poliție Rurală Vama, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat pe DN 17 o autoutilitară care se deplasa dinspre comuna Molid spre comuna Vama, fiind încărcată cu material lemnos. Lucrătorii de poliție au procedat la verificarea numărului de înmatriculare în aplicația SUMAL, constatându-se că nu are emise documente specifice transportului de material lemnos. S-a procedat la oprirea regulamentară a autoutilitarei, ocazie cu care s-a constatat faptul că la volan se afla un bărbat din localitatea Vama, care fiind întrebat de documentele de însoțire ale transportului a declarat că nu are emise documente. Autoutilitara a fost condusă la Depozitul pentru Bușteni Dragoșa, unde s-a procedat la cubarea materialului, rezultând un volum total de 2,75 metri cubi de lemn de foc de fag. Materialul lemnos a fost predat în custodia depozitului, iar față de șofer a fost luată măsura sancționării contravenționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *