Știrile zilei de22 septembrie 2023

Peste 1.000 de persoane au participat, la Rădăuți și Suceava, la Caravana Siguranței Auto pentru Copii

În zilele de 17 și 18 iunie 2023, în intervalul orar 10:00-14:00, Fundația Siguranță Auto Copii, în parteneriat cu Corpul Național al Polițiștilor și IPJ Suceava, a organizat, în parcarea centrală a municipiului Rădăuți și în parcarea Iulius Mall Suceava, Caravana Siguranța Auto Copii.

Cu echipamente speciale s-au efectuat simulări de impact frontal la diferite viteze, testări și instalări de scaune auto pentru copii, scenarii de realitate virtuală cu ochelari VR și condiții de percepție vizuală deformată. Specialiștii au prezentat și un curs de sănătate și siguranță a bebelușului și copilului mic, pasager în autoturism, precum și un curs de prim ajutor în caz de accident.

Interesul celor mici, dar și al adulților, a fost încurajator, peste 1.000 de persoane participând în cele două zile la activitățile interactive organizate în Rădăuți și Suceava. În cadrul activităților organizate, șoferii identificați de polițiști fără centură sau care nu și-au asigurat minorii în dispozitivele speciale au fost sancționați cu măsura avertismentului cu o singură condiție, să participe la testul și simularea organizate în cadrul campaniei de conștientizare.

„Sperăm cu toții că mesajul transmis și senzațiile percepute în cadrul activităților de simulare a impactului să ducă la responsabilizarea șoferilor care să acorde mai multă importanță atât respectării legislației, cât și propriei siguranțe”, au transmis reprezentanți ai IPJ Suceava.

Importanța purtării centurii de siguranță

Centura de siguranță a fost concepută în scopul protecției șoferilor și pasagerilor dintr-un autoturism în caz de impact. Ea îți poate salva viața în caz de accident pentru că:

🔸 Împiedică impactul cu parbrizul în momentul accidentului;
🔸 Elimină posibilitatea de a fi aruncat din mașină la impact;
🔸 Ține șoferul/pasagerul pe locul lui și previne rănirea altor pasageri;
🔸 Reduce considerabil riscul vătămării coloanei vertebrale;
🔸 Funcționează în concordanță cu airbag-ul;

Conform legislației, șoferii şi pasagerii dintr-un vehicul sunt obligați să folosească centura de siguranţă în timpul circulaţiei pe drumurile publice, indiferent de locul pe care îl ocupă. Mai mult, șoferii autovehiculelor sunt obligați să informeze toți pasagerii la urcare despre obligativitatea purtării centurii de siguranță. Nerespectarea obligaţiei conducătorului şi a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate centurii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa întâi de sancţiuni.

Copiii cu vârsta de până în 12 ani sau cu înălţimea sub 150 de centimetri trebuie să poarte centura de siguranţă adaptată greutăţii şi dimensiunilor lor. Aceștia nu pot călători pe scaunul pasagerului din față chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, iar copiii cu vârstă mai mică de trei ani trebuie transportati în dispozitive omologate. Este interzis transportul animalelor pe locurile din față, chiar dacă acestea sunt ținute în brațe, au mai transmis polițiștii suceveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *