Știrile zilei de22 septembrie 2023

FOTO/VIDEO. Incendiu devastator la Mănăstirea de la Podu Coșnei: biserica și o chilie au fost distruse de flăcări

Duminică dimineață, pe 28 mai 2023, un incendiu devastator a distrus biserica veche și un corp de chilii din cadrul complexului monahal, toate construite din lemn, de la Mănăstirea de la Podu Coșnei, din comuna Poiana Stampei. Flăcările au pornit în jurul orei 05:30, iar pompierii au fost alertați printr-un apel la 112 de către oamenii din zonă, după ce au observat fumul gros de la kilometri distanță.

Pompierii au ajuns în scurt timp la fața locului inițial cu opt autospeciale de stingere cu apă și spumă, iar în scurt timp la Podu Coșnei au fost redirecționate și o autoscară mecanică a ISU Suceava, mai multe echipaje de prim ajutor din partea SMURD, dar și mai multe echipaje de poliție. La Mănăstirea de la Podu Coșnei au intervenit și voluntarii de la SVSU Poiana Stampei, SVSU Coșna și SVSU Dorna Candrenilor, alături de cei trei primari ai comunelor din imediata apropiere.

În momentul în care salvatorii au ajuns la mănăstire, flăcările se manifestau la nivelul acoperișurilor chiliilor, iar biserica veche a complexului monahal era cuprinsă în totalitate de incendiu. Pompierii desfășoară, în momentul de față, cercetări pentru a stabili cauza izbucnirii incendiului devastator.

„Intervenim la fața locului cu opt autospeciale de stingere și o autoplatformă, precum și cu două ambulanțe SMURD. În momentul de față am localizat incendiul și lucrăm pentru lichidarea ultimelor focare și pentru îndepărtarea elementelor de construcție care au fost afectate de flăcări. A ars paraclisul acestei mănăstiri, precum și parțial corpul de chilii, însă au fost salvate mai multe clădiri din cadrul complexului monahal și, din fericire, până în acest moment, nu ne-am înregistrat cu victime”, ne-a declarat maiorul Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava.

După mai multe ore în care pompierii s-au luptat cu flăcările, aceștia au reușit să salveze biserica nouă a mănăstirii, casa stăreției, o clădire în care se află o centrală termică, dar și mai multe anexe din cadrul complexului de la Podu Coșnei. În același timp, pompierii, alături de voluntari și localnici, au reușit să salveze numeroase bunuri și obiecte bisericești din clădirile afectate de flăcări.

UPDATE ORA 13:00. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit produs la un conductor electric defect. Echipajele pompierilor rămân în continuare în zonă și continuă operațiunile de lichidare a focarelor ascunse și de îndepărtare a materialelor afectate de flăcări.

UPDATE ORA 10:18. Pompierii se află în continuare la fața locului pentru a stinge toate elementele de lemn care în continuare ard mocnit. Urmează mai apoi ca la fața locului să se facă cercetări pentru a se putea stabili o cauză exactă care a provocat incendiul de la Podu Coșnei.

UPDATE ORA 08:51. Voluntarii din comunele din zonă au intervenit la mănăstirea de la Podu Coșnei inclusiv cu două autotrenuri pentru transportul de material lemnos cu macara, pentru a veni în sprijinul pompierilor în locurile în care intervenția și accesul în clădirile afectate era anevoios. Cele două macarale au ajutat la îndepărtarea tablei de pe chilii, dar și a elementelor de lemn afectate de flăcări, lucru care a făcut ca incendiul să fie lichidat cu rapiditate.

UPDATE ORA 08:43. Flăcările au fost localizate de către pompieri, iar în acest moment se acționează pentru stingerea acestora. Biserica veche a mănăstirii a fost complet distrusă, iar mai multe corpuri de clădiri din curtea mănăstirii au fost, de asemenea, cuprinse de incendiu.

UPDATE ORA 07:58. Construită din lemn, biserica veche a mănăstirii a fost pusă la pământ de incendiul puternic. Nici măcar intervenția promptă a pompierilor nu a mai putut salva lăcașul de cult.

UPDATE ORA 07:23. Flăcările se manifestă la corpul de chilii și la biserica veche, toate construite din lemn. În acest moment, incendiul este localizat și se lucrează pentru lichidarea lui. Din fericire, nu sunt victime, conform unor surse ale publicației Monitorului de Dorna.

UPDATE ORA 05:51. Fumul gros de la incendiul de la Mănăstirea de la Podu Coșnei se poate observa de la câțiva kilometri distanță, conform unor fotografii obținute de reporterii Monitorului de Dorna.

UPDATE ORA 05:44. Un incendiu a cuprins Mănăstirea de la Podu Coșnei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *