FOTO/VIDEO. Balul Gospodarilor de la Dorna Candrenilor, o primă ediție la superlativ

Eleganta Casă de Cultură din Dorna Candrenilor a fost luni, 17 aprilie 2023, gazda Balului Gospodarilor, un eveniment organizat de administrația locală pentru prima dată în sânul comunității. Peste 450 de gospodari din comună, dar și localnici din localitățile învecinate – Coșna, Poiana Stampei, Vatra Dornei și nu numai – au ținut cu tot dinadinsul să fie martori la zămislirea unui eveniment de tradiție al anilor ce urmează.

Așa după cum am aflat de la edilul Dănuț Candrea, marea majoritate a gospodarilor candrenari și-au rezervat biletele de participare chiar și cu două săptămâni înainte de deschiderea evenimentului, cunoscut de alfel și sub numele de Balul Paștilor de la Dorna Candrenilor.

„Am așteptat de ani de zile, cu tot sufletul și cu toată implicarea, să putem organiza acest frumos Bal al Gospodarilor în sânul comunității noastre. Ideea acestui bal a apărut încă de dinainte de pandemie, însă iată-ne astăzi la Casa de Cultură, unde putem spune că își începe frumoasa poveste un eveniment de tradiție al anilor următori. Am avut invitați de seamă care ne-au încântat cu un frumos repertoriu de muzică populară și de petrecere, aproape 500 de gospodari care au ales să ne fie aproape în această seară, dar și invitați din toată Țara Dornelor care au petrecut alături de noi, așa cum făceau bucovinenii acum sute de ani, când se adunau la final de săptămână, după treburile câmpului și din sânul gospodăriei, la dans și muzică populară. Am vrut să evităm înghesuiala și am limitat numărul de bilete, tocmai ca ringul de dans să fie suficient pentru toată lumea. Este o frumusețe de eveniment și mulțumesc întregii echipe de la primărie și distinsei doamne coregraf al Ansamblului Plai Bucovinean, Sânziana Isopel, pentru contribuția importantă adusă la zămislirea acestei ediții”, ne-a mărturisit primarul Dănuț Candrea.

Cu toate că peste Țara Dornelor s-au adunat norii de ploaie încă din amiaza zilei de luni, de altfel și un simbol al bogăției câmpurilor, al solului roditor și al vitalității, cei mai tineri dintre gospodarii candrenari, însoțiți și de cei care au deja părul cărunt, și-au îmbrăcat frumoasele costume populare și au pornit spre centrul comunei, acolo unde Căminul Cultural și-a așteptat oaspeții încă de la orele 17:00 ale după-amiezii de luni.

În cea de-a doua zi de Paște, toate drumurile din Țara Dornelor – dar nu numai – au dus spre Dorna Candrenilor, unde au ajuns inclusiv oaspeți de seamă din Cricova și Cernăuți. Cunoscuți în toată țara pentru repertoriul variat abordat, virtuoșii membri ai Formației Kristal din Cernăuți au deschis Balul Gospodarilor, în timp ce Cricova, oraș de altfel înfrățit cu la Dorna Candrenilor, a fost reprezentat de șase perechi de dansatori care i-au încântat pe participanți cu un program specific de dansuri.

Orele de petrecere au trecut ca vântul, ceea ce a făcut ca puțin după 20:00 să coboare în mijlocul dansatorilor și Fetele din Botoșani, cele care și-au încântat audiența cu un repertoriu unicat de hore și sârbe, care i-au scos la dans pe toți gospodarii ajunși la Căminul Cultural. În cadrul primei ediții a Balului Gospodarilor de la Dorna Candrenilor a avut loc și o tombolă, cei trei câștigători bucurându-se fiecare de câte un coș cu produse tradiționale.

„Mi-am dorit din tot sufletul ca acest eveniment să poată fi organizat la Dorna Candrenilor, și iată că astăzi a venit și această zi! Le-am pregătit oaspeților noștri momente dintre cele mai speciale, alături de un repertoriu bogat de muzică populară adus la noi la munte de unii dintre cei mai cunoscuți artiști și instrumentiști de la noi din țară. Putem spune că ne-am luat la întrecere cu frații noștri din Republica Moldova, care ne-au încântat cu un moment de dans al Ansamblului Folcloric de la Cricova, însă și dansatorii Ansamblului Folcloric de la Dorna Candrenilor au venit în mijlocul oapseților noștri cu un moment minunat de dans și cântece populare interpretate de cei mai mici dintre interpreții noștri”, ne-a mărturisit Sînziana Isopel, coregraf al Ansamblului „Plai Bucovinean”, de altfel și cea care s-a ocupat de întregul desfășurător al evenimentului.

Balul Gospodarilor de la Dorna Candrenilor a continuat până aproape de zorii zilei, concluzia unanimă fiind aceea că reușita primei ediții nu poate fi contestată, cu toții promițându-și revederea la ediția de anul viitor.

Întregul eveniment de la Dorna Candrenilor a fost transmis în direct pe Facebook de către Orion Media, înregistrarea fiind disponibilă la adresa următoare, astfel încât și cei care nu au reușit să mai prindă bilete la Balul Paștilor au putut urmări live întregul repertoriu muzical și coregrafic pus în scenă de organizatori. Transmisia live-maraton de peste șase ore de pe Facebook a ajuns, până la ora publicării acestui material, în casele a peste 15.000 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *