ORION INFO. Cum se folosește cardul de energie pentru plata lemnelor de foc

În anul 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei, de două ori pe an, sub formă unor carduri de energie. Ajutorul este acordat pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile care locuiesc în aproximativ 2,8 milioane de gospodării eligibile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cardurile de energie au ajuns la beneficiari, iar primele plăți au fost efectuate deja. Pe lângă plata facturilor la energia electrică sau termică, cardurile de energie pot fi folosite și pentru achiziționarea lemnelor de foc, iar cei care vor să le folosească pentru plata lemnelor de foc trebuie să știe că pot încasa în numerar, la oficiile poștale, sumele plătite pentru procurarea acestora pentru sezonul rece.

Lista documentelor necesare:

🔸 card de energie valabil la data folosirii
🔸 act de identitate al beneficiarului
🔸 document justificativ de dovadă a achiziției

În baza acestor documente, la oficiul poștal se emite un mandat poștal cu achitare în numerar către beneficiarul de sprijin, în limita soldului existent. La decontarea sumelor reprezentând contravaloarea materialului lemnos, achiziționat începând cu luna august 2022, Poșta Română poate să interogheze baza de date de la Oficiul Național al Registrului Comerțului pentru validarea furnizorului de lemne.

Furnizorii de lemne pentru foc care utilizează sprijinul pentru compensarea prețurilor la energie pentru sezonul rece răspund pentru realitatea cheltuielilor efectuate și a prețurilor practicate, fiind obligați să evidențieze sumele care au fost achitate în numerar de către beneficiari. Furnizorii de material lemnos au obligația de a pune la dispoziția autorităților documentele justificative solicitate în termen de cinci zile de la data solicitării în scris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *