Artistul plastic Radu Bercea, prezent la Vatra Dornei cu ocazia vernisajului expoziției „Impresii cromatice”

Așteptat întotdeauna cu căldură și bucurie la Vatra Dornei, artistul plastic Radu Bercea revine pe simezele Salonului Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” cu un număr de 42 de lucrări proaspete, reunite sub genericul „Impresii cromatice”. Numit adesea cu apelativul maestrul, Radu Bercea este, după opinia noastră, unul dintre puținii artiști care merită acest apelativ pentru longevitatea, prolificitatea și valoarea lucrărilor sale, expuse în numeroase localități din țară și de peste hotare, prezent în colecții particulare, un artist care stăpânește tehnici diverse, o tematică vastă și o extraordinară capacitate de a se reinventa cu fiecare prezență publică.

Artistul este dublat de omul Radu Bercea, de o mare modestie și distincție, un prieten desăvârșit. În prezentarea realizată la deschiderea vernisajului expoziției din 15 martie, directoarea Casei de Cultură, Violeta Codorean, a vorbit despre omul și artistul Radu Bercea, a apelat și la caracterizarea complexă semnată de Ion Drăgușanul, intitulată „Radu Bercea, un destin crucificat”, apărută în volumul „Memoria retinei”, realizat de cunoscutul artist. Curatorul expoziției, pictorița Rodica Bușcu, a apreciat strădania zilnică a maestrului pentru frumos:

„Un imbold pentru artiștii dorneni, pentru toți artiștii, un model prin teme, structuri și configurări speciale, prin mesaje, prin trăiri și prin metafore. Cromatica de fundal sugerează liniște, iar mesajele transmise sunt esențiale pentru viață: familia, mama, zborul, reînvierea naturii în primăvară. Radu Bercea este un artist ce nu poate fi imitat sau copiat”, a subliniat pictorița Bușcu, apelând și la aprecierile altor artiști, precum Tiberiu Cosovan, Constantin Ungureanu Box și la opinia lui Gabriel Cărăbuș, managerul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, care s-a referit la „luminozitatea artistului.

A fost prezent la vernisaj și doctorul Silviu Cotlarciuc, care se bucură de prietenia constantă cu pictorul de 44 de ani. Scriitorul Gruia Ungurian s-a referit la bunul simț și „sacralitatea operei” artistului și i-a dedicat un poem. Doctorul Valentina Onofriescu a subliniat bucuria de a fi prezentă și de „a se lumina” de frumusețea lucrărilor expuse. O „răsfățată a artei maestrului” s-a declarat poeta Anica Facina, căreia Radu Bercea i-a ilustrat cinci cărți și care a subliniat capacitatea artistului de a-și păstra temele specifice, de a le reconfigura la fiecare nouă expunere: „Toate materialele devin artă în mâna maestrului care ne-a luminat ziua”, a mai subliniat poeta dorneană.

„Toți avem nevoie de frumos, dumneavoastră ni-l oferiți cu prisosință”, a opinat Maria Pintescu, director economic în cadrul Primăriei Municipiului Vatra Dornei. Prezența artistului la Vatra Dornei a fost apreciată și de primarul Ilie Boncheș, iar Violeta Codorean a menționat în mod deosebit lucrările dedicate familiei. Primirea călduroasă de care a avut parte artistul l-a determinat să promită că va reveni curând la Vatra Dornei, spre bucuria scriitorilor și artiștilor dorneni, el numărându-se printre membrii de onoare ai ASATD, dar și a publicului.

Participanții la vernisaj au fost informați cu privire la evenimentele culturale ce vor avea loc la Casa de Cultură până la sfârșitul lunii martie, iar expoziția va fi deschisă până pe 25 aprilie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *