În prag de primăvară, când peste Țara Dornelor s-a așezat o iarnă ca în povești, ne regăsim plăcerea întâlnirii cu genialul povestitor Ion Creangă, care ne transpune în lumea pierdută a copilăriei, determinându-ne să o retrăim sufletește. Este o bucurie prilejuită de unicitatea scrierilor sale, recitindu-l și evocându-l cu prilejul zilei sale de naștere la fiecare început de martie.
Am poposit și în acest an la Biblioteca Municipală „G. T. Kirileanu” din Vatra Dornei, care a organizat, în parteneriat cu Școala Gimnazială din Neagra Șarului, o manifestare dedicată scriitorului, la care s-au alăturat membri ai Filialei Arboroasa a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, cei care au susținut intervenții fiind și membri ai Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor.
În cuvântul de deschidere, Nicoleta Todașcă a subliniat specificul operei scriitorului, dar și importanța sa pentru cultura și literatura română. Elevii clasei a II-a de la Neagra Șarului, alături de cei prezenți, s-au familiarizat cu secvențe din viața și opera scriitorului printr-o prezentare PowerPoint. Instruiți și îndrumați de Mirela Țâcșa și Corina Cojoc, micii artiști de la Neagra Șarului au încântat asistența cu sceneta „La cireșe”, cu doi protagoniști foarte talentați, Iustin Cozan și Antonia Moldovan, cu „Pupăza din tei”, interpretată de Grupul Coral, și cu melodii populare interpretate de talentata Antonia.
Copiii au realizat ilustrații la opera lui Ion Creangă (desene și colaje), ce au constituit obiectul unei expoziții admirată de toată lumea și comentată de Jenica Romanică prin sublinierea celor mai reușite ilustrații și felicitări adresate tuturor copiilor și profesorilor îndrumători.
Intervenția poetei Anica Facina, cunoscută și pentru numeroase dramatizări, multe în versuri și ghicitori, inspirate din opera marelui humuleștean, a debutat print-un dialog cu copiii, oferindu-le o reușită versificare a poveștii „Fata babei și fata moșneagului” sub titlul „După faptă și răsplată”, care a apărut recent și în ziarul Monitorul Bucovinean din regiunea Cernăuți. Personal, m-am referit la lumea „Amintirilor din copilărie”, văzută ca un teatru vesel, argumentând cu exemple din operă și la informațiile cunoscute despre documentele scrise și netipărite în timpul vieții.
Despre „Chipul mamei în opera lui Ion Creangă” a vorbit Aldona Patraș, cu un accent pus pe calitățile Smarandei Creangă, îndemnând copiii la iubirea de părinți și la prețuirea copilăriei. Ca de obicei, Gruia Ungurian i-a dedicat un poem propriu, la care a adăugat un îndemn pentru copii: de a păstra moștenirea culturală a înaintașilor și frumosul tărâm românesc.
Copiii au oferit celor prezenți ghiocei confecționați de ei, au primit diplome din partea școlii, dar și cărți și dulciuri dăruite de colectivul bibliotecii. Manifestarea intitulată „Fir de mărțișor de la un povestitor” a fost completată cu o expoziție de carte tematică.
Lasă un răspuns