FOTO/VIDEO/UPDATE. Turist polonez ucis de o avalanșă în Munții Rodnei, în timp ce se afla la schi. Alți doi turiști sunt răniți

Un grup format din trei turiști din Polonia a fost surprins, în urmă cu puțin timp, de o avalanșă în Munții Rodnei, în apropiere de Pasul Prislop. Din primele informații confirmate de autoritățile maramureșene, o persoană a murit, iar alte două sunt date dispărute. Turiștii se aflau în zona de munte pentru a practica schi de tură, iar accesul acestora în zona montană a fost făcut cu ajutorul unor snowmobile. La fața locului intervin, în aceste momente, lucrători de la Secția de Pompieri Vișeu de Sus, cu două echipaje EPA SMURD, alături de Salvamont Borșa și Jandarmeria Maramureș.

UPDATE ORA 10:13, 24.02.2023. Trei dorneni care se aflau în zona Pasului Prislop cu snowmobilele au fost cei care, alături de lucrători de la Salvamont Borșa, au intervenit primii la victimele avalanșei petrecute în amiaza zilei de joi, 23 februarie 2023. Dornenii, voluntari ai Serviciului de Salvamont Suceava, au aflat de avalanșă, dar și de victime, prin stație și au pornit imediat în căutarea grupului de turiști străini. Aflați mai multe detalii aici în articolul acesta.

UPDATE ORA 17:15. Corpul neînsuflețit al turistului polonez ucis de avalanșa din Munții Rodnei a fost recuperat de salvatorii ajunși la fața locului. Corpul acestuia urmează să fie preluat de angajații IML. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru a se putea stabili cauzele exacte care au dus la producerea acestui eveniment nefericit. Una dintre cele două persoane care au supraviețuit avalanșei este rănită și urmează să primească îngrijiri după ce va ajunge la punctul în care se află echipajul medical. Pentru moment, salvatorii coboară Pasul Prislop spre șosea.

UPDATE ORA 16:11. Riscul de avalanșă în zonă este de 3/5. În zona crestelor sunt formate numeroase plăci de vânt, mai ales pe versanții estici și sudici. Stratul vechi de zăpadă, din profunzime, este compactat și întărit. Pe pantele suficient de înclinate și pe văile unde sunt depozite mari de zăpadă se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și, izolat, mari prin alunecarea stratului puțin rezistent.

UPDATE ORA 15:59. Avem și primele imagini din zona în care a avut loc avalanșa. Cele două fotografii pot fi văzute în deschiderea acestui articol. Un material video poate fi urmărit în cele ce urmează:

UPDATE ORA 15:32. Pe lângă intervenția unui elicopter SMURD, la fața locului salvamontiștii din Borșa intervin inclusiv cu un câine special antrenat pentru căutare în zonele de avalanșă.

UPDATE ORA 15:07. Informații confirmate de autoritățile locale arată că este vorba despre un grup format din trei turiști din Polonia. Ei ar fi mers în zona montană pe snowmobile pentru a practica schi de tură. O avalanșă i-a surprins în apropiere de Pasul Prislop, doi dintre turiști reușind să iasă singuri de sub zăpadă. Cea de-a treia persoană este decedată.

UPDATE ORA 15:00. Un elicopter survolează, în aceste momente, zona montană.

UPDATE ORA 14:57. „Forțele de ordine au ajuns la fața locului. Două victime sunt în viață și vor fi evaluate medical, iar una este decedată. Victimele au fost găsite la aproximativ 15 kilometri de drum. Din informațiile disponibile la acest moment, victimele sunt turiști polonezi” – ISU Maramureș.

UPDATE ORA 14:30. Un apel telefonic la 112, efectuat în jurul orelor 14:21, a anunțat faptul că trei turiști au fost surprinși de o avalanșă în Vârful Prislop, în zona Borșa: „Avalanșă în Masivul Rodnei. Din primele informații se pare că este vorba de un grup de turiști străini aflați la schi de tură. O persoană ar fi decedată și două ar fi dispărute”, conform reprezentanților Salvamont România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *