Știrile zilei de10 decembrie 2024

EXCLUSIV/FOTO/VIDEO. Trei dorneni aflați în Prislop cu snowmobilele au ajuns primii la victimele avalanșei de ieri

Trei dorneni care se aflau în zona Pasului Prislop cu snowmobilele au fost cei care, alături de lucrători de la Salvamont Borșa, au intervenit primii la victimele avalanșei petrecute în amiaza zilei de joi, 23 februarie 2023. Dornenii, voluntari ai Serviciului de Salvamont Suceava, au aflat de avalanșă, dar și de victime, prin stație și au pornit imediat în căutarea grupului de turiști străini.

Cei trei dorneni, Bogdan Apetri, Andrei Păștinaru și Valentin Pardău, alături de salvamontiștii locali, au ajuns la victime, pe care le-au recuperat și transportat până într-o zonă accesibilă, unde se aflau și autoritățile. Conform informațiilor oferite pentru Monitorul de Dorna, turiștii polonezi se aflau pe snowbikeuri în Munții Maramureșului, un fel de vehicul modificat, de tip motocicletă, dar cu șenile.

„Am intervenit alături de Salvamont Borșa. Turiștii erau cu snowbikeuri, nu cu snowmobile. I-am auzit prin stație și i-am căutat. După ce i-am găsit, i-am recuperat și i-am adus până la autorități”, ne-a declarat Bogdan Apetri, unul dintre cei trei voluntari dorneni ai Salvamont Suceava.

Avalanșa de ieri s-a petrecut în Munții Maramureșului, în apropiere de Vârful Hăjmaru (1.685 de metri) și Vârful Cornul Nedeii (1.778 de metri). Salvatorii cred că tocmai turiștii polonezi ar fi declanșat avalanșa care i-a prins sub zăpezi și care a măturat totul în cale, prin deplasarea cu snowbikeurile în zona crestelor, unde ar fi fost formate numeroase plăci de vânt.

Tonele de zăpadă puse în mișcare de avalanșă au surprins pe trei dintre turiștii polonezi, unul dintre aceștia, în vârstă de aproximativ 40 de ani, nemaiavând nicio șansă. El a fost găsit de salvatori fără suflare, în timp ce ceilalți doi au reușit să iasă singuri de sub zăpadă și să își salveze viața.

Grupul de turiști străini s-a aventurat pe crestele munților cu toate că pe întregul teritoriul țării noastre exista, și există în continuare, o avertizare de avalanșă, riscul de producere al unui astfel de fenomen fiind la gradul 3/5. Experții transmit că în zona crestelor sunt formate numeroase plăci de vânt, mai ales pe versanții estici și sudici. Stratul vechi de zăpadă, din profunzime, este compactat și întărit. Pe pantele suficient de înclinate și pe văile unde sunt depozite mari de zăpadă se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și, izolat, mari prin alunecarea stratului puțin rezistent.

Amintim că ieri un apel telefonic la 112, efectuat în jurul orei 14:20, a anunțat că trei turiști ar fi fost surprinși de o avalanșă în zona stațiunii Borșa. Reprezentanți ai Salvamont România au transmis, la câteva minute distanță, că „din primele informații se pare că ar fi vorba de un grup de turiști străini aflați la schi de tură, dar și că o persoană ar fi decedată și două ar fi dispărute”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *