Știrile zilei de12 septembrie 2024

Manifestări dedicate poetului național Mihai Eminescu, la Vatra Dornei

Ne aflăm la mijlocul lui ianuarie, a unui nou an din viețile noastre, un ianuarie fără miracolul zăpezilor pe plaiurile românești, cele care acum 153 de ani primeau în lumină pe cel care avea să se confunde cu ființa românească prin tot ce a creat geniul său. Dumnezeu l-a dăruit cu har încă neegalat, i-a fost dat să ne reprezinte, să ne lase drept moștenire o operă prin care s-a definit ca poet, prozator, dramaturg, jurnalist de excepție, un adevărat model. Mereu viu în inimile românilor, îl sărbătorim pe Eminescu în ziua de 15 ianuarie, zi declarată, nu întâmplător, Ziua Culturii Naționale.

La Vatra Dornei, orașul prin care a trecut tânărul Eminescu, în drumul său spre Blaj, pe care l-a înveșnicit prin nemuritoarea „Doină”, manifestările omagiale au debutat vineri, 13 ianuarie, la Biblioteca Municipală „G. T. Kirileanu”, prin derularea unui program din cadrul parteneriatului cu Școala Gimnazială Dorna Arini, program intitulat simbolic „Eminescu prin ochi de copil”.

Bibliotecarul Nicoleta Todașcă le-a vorbit copiilor și părinților prezenți despre Ziua Culturii Naționale și despre personalitatea lui Mihai Eminescu, iar bibliotecarul Andreea Pindelea le-a prezentat un film documentar despre biografia poetului și ilustrații la „Somnoroase păsărele”, pe baza căruia s-a realizat un moment interactiv, la care copiii, elevi ai clasei a IV-a, îndrumați de învățătoarea Simona Iftimuț, au dovedit că au informații și iubesc poezia eminesciană.

Momentul următor, cu recitarea de poezii și interpretarea de cântece pe versurile lui Eminescu a fost o dovadă în plus. Copiii au realizat desene și colaje pentru a ilustra texte poetice eminesciene, cu care bibliotecarii au realizat o expoziție și pe baza cărora Jenica Romanică a realizat un dialog cu autorii. Copiii au fost felicitați de directorul școlii, Iulia Juravle, și au primit daruri și semne de carte simbolice. Instituția gazdă a realizat două expoziții de carte cu tema „Eminescu la ceas aniversar”.

Manifestările au continuat sâmbătă, 14 ianuarie, la Casa de Cultură „Platon Pardău”, organizatori fiind Primăria Municipiului Vatra Dornei, Asociația Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, Filiala Arboroasa a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Filiala Vatra Dornei a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, împreună cu instituția gazdă.

S-a organizat expoziția de grafică „Eminescu și Veronica Micle”, după lucrările lui Mihai Cătrună. Directoarea Casei de Cultură, Violeta Codorean, a subliniat importanța Zilei Culturii Naționale, care oferă prilejul de a celebra creatori, evenimente, proiecte de interes național și s-a referit la dimensiunea eminesciană, universală prin operă, prin genialitatea cu care a relevat profunzimea ființei românești, care rămâne, după cum aprecia Zoe Dumitrescu Bușulenga, căutătorul de absolut.

Primarul Ilie Boncheș a urat tuturor un an cu pace și liniște, a îndemnat la prețuirea celor care au lăsat o pagină memorabilă în cultura română, Eminescu întruchipând cele mai înalte valori, o moștenire inestimabilă pentru urmași și a anunțat proiecte culturale de viitor.

Pictorul Andrei Bălău a realizat o succintă genealogie a familiei pe linie maternă, înaintașii Ralucăi Iurașcu regăsindu-se până la Logofătul Tăutu și a reamintit aprecierea lui Aron Pumnul, care a intuit în Eminescu sigiliul dumnezeirii pe limba română. Un proiect interesant, care va valorifica frumusețea zonei în care trăim, a fost anunțat de scriitorul și cercetătorul Paul Brașcanu, și anume albumul „Cărări spre lumină”, realizat de obștea Mănăstirii Sfântul Nectarie de pe Muntele Bârnărel, cu sprijinul vorbitorului care a prezentat primul volum, care se intitulează „Poteci troienite” și care cuprinde imagini deosebite și poezii religioase semnate de Violeta Cîmpan și Zorica Lațcu.

A fost prezentat și volumul „Poezii alese. Mihai Eminescu și Veronica Micle”, dedicat împlinirii a 150 de ani de la întâlnirea celor doi, volum editat la propunerea președintelui Grupării Colecționarilor de Medalii și Insigne „Mihai Eminescu” din cadrul Societății Numismatice Române, în doar 150 de exemplare, cu date despre povestea de dragoste neîmplinită, câte șase dintre cele mai frumoase poezii care le aparțin și 16 ilustrații realizate de Mihai Cătrună.

Două momente sensibile i-au avut ca protagoniști pe elevii din oraș. Grupul Vocal Unison, de la Școala Gimnazială Nr. 4, îndrumați de Alina Tiniuc, au interpretat mai multe cântece pe versurile lui Mihai Eminescu, în timp ce Eliza Dupu și Eli Lostun au recitat „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.

Imediat după această prestație, elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1, îndrumați de Alina Vasiluț, au recitat poezii din creația lui Mihai Eminescu, mai mult sau mai puțin cunoscute. Micii artiști au fost răsplătiți cu pachete cu dulciuri și alte daruri. Poeții dorneni Violeta Cîmpan și Gruia Ungurian au dedicat poemele „Scrisoare”, „Lui Eminescu” și „Fericire”.

Un moment așteptat de toți participanții a fost lansarea albumului „Vatra Dornei de altădată în imagini”, o lucrare deosebită realizată de un colecționar împătimit, Cornel Rusan. Albumul a fost prezentat de Paul Brașcanu, care consideră că lucrarea este un dar pentru dorneni, o carte de vizită a orașului, o călătorie în timp, după cum a intitulat vorbitorul postfața de pe coperta a patra:

„Instantaneele transmit bucuriile și emoțiile unor momente remarcabile, sunt mărturii despre o epocă burgheză și cosmopolită, în care contemporanii pot pătrunde doar la nivelul imaginarului”.

Primarul Ilie Boncheș și-a exprimat admirația pentru familia Rusan, îndrăgostită de orașul Vatra Dornei, pentru pasiunea deosebită de colecționari, pentru munca depusă la reușita acestui album. Pictorița Rodica Bușcu consideră că este o lucrare minunată, ce ne întărește mândria că suntem dorneni, care transmite multă emoție. Cuvinte de apreciere a rostit și bibliotecarul Nicoleta Todașcă, care l-a sprijinit pe autor în documentare.

Cornel Rusan a mărturisit și despre alte preocupări ale sale, a dezvăluit legăturile sale de suflet cu Vatra Dornei și sursele de documentare, a  mulțumit primăriei pentru susținerea materială a editării, pentru informațiile oferite, lui Paul Brașcanu, căruia i-a admirat rigurozitatea și valoarea lucrărilor scrise, colectivului bibliotecii și a recitat o poezie dedicată orașului. Autorul a acordat autografe pe albumele oferite în dar tuturor participanților. În final, participanții s-au deplasat în Parcul Municipal, la bustul lui Mihai Eminescu, unde au fost depuse jerbe și coroane de flori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *