16 elevi de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, în pregătire practică în capitala florilor din Portugalia

În perioada 1-21 mai, 16 elevi din clasele a X-a și a XI-a, calificarea „Tehnician în agroturism”, participă la proiectul Erasmus+ KA121-VET-000011260, din Montijo, Portugalia. Astfel, tinerii au ocazia să dobândească și să dezvolte competențe tehnice, lingvistice, sociale, civice și antreprenoriale, și să învețe să lucreze în echipă, să-și dezvolte stima de sine și să înțeleagă caracterul interculturalității.

Proiectul, coordonat de profesoara Manuela Pușcașu, presupune un stagiu de instruire profesională, 15 zile de practică efectivă și patru zile de activități culturale în regiunea Setubal. Activitatea de pregătire practică pe durata celor trei săptămâni se desfășoară în cadrul complexului de sere Florineve, cu sediul în Montijo, care este considerată „capitala florilor” din Portugalia deoarece regiunea generează 75% din producția de flori tăiate a țării.

Având 22 de hectare, distribuite în șase centre de producție, de zone cultivate în regim de seră și având conceptul cheie – experimentarea – Florineve a crescut numărul de specii cultivate, ajungând să dețină astăzi 80 de produse în ofertă, cu o producție constantă pe toată durata anului.

Așa după cum am aflat de la profesorul de specialitate Dan Pavel, care însoțește grupul, „elevii noștri vor participa la toate etapele tehnologice începând cu pregătirea patului germinativ, semănat, lucrări de plantat, conținând cu lucrări de întreținere a culturilor floricole și finalizând cu recoltarea acestora. De asemenea, vor fi implicați în activități de prezentare a ofertei floricole a acestei firme.

Alături de excelentele abilități profesionale, marele avantaj reprezentat de firma parteneră a constat în faptul că ne-a pus la dispoziție tutori de practică de origine română, acesta reprezentând un element cheie în facilitarea transferului de cunoștințe și de comunicare între tutore și stagiar, depășind astfel barierele lingvistice și culturale. Ce poate fi mai frumos și mai util pentru elevii noștri decât să muncești într-o mare de flori? Așa cum am afirmat și în anul 2019, la primul proiect Eramus: ne dorim și putem să înflorim în Europa! Mulțumim Portugalia”, ne-a transmis, din Peninsula Iberică, profesorul Liceului Tehnologic din Dorna Candrenilor.

La finalul proiectului, după etapa de diseminare a mobilității, elevii vor intra în posesia a două certificări importante: cel de competențe lingvistice pentru limba engleză și limba portugheză, dar și al certificatului Europass cu credite ECVET, însoțit de CV Europass. Acest certificat este recunoscut de toți angajatorii din spațiul european și de toate instituțiile de învățământ din Uniunea Europeană, deci el va oferi participanților oportunitatea de a-și continua studiile sau/și de a se angaja.

Programul cultural se desfășoară pe parcursul celor patru zile de weekend având scopul de a introduce elevii în istoria, geografia și cultura țării gazdă, elevii din Bazinul Dornelor urmând a vizita mai multe puncte de atracție: Castelul St. Filipe din orașul Setubal, un vechi fort militar construit în anul 1595; Muzeul de Arheologie și Etnografie din Setubal; Mănăstirea Jeronimo din Lisabona, construită în anul 1502; Ocenario do Lisboa, considerat cel mai mare acvariu de interior din Europa; Monumentul Exploratorilor, un edificiu ridicat în 1960 ca monument comemorativ al marii epoci de descoperiri geografice portugheze; Podul Vasco da Gama, care este cel mai lung pod din Europa; Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei Continentale.

Liceul Tehnologic din Dorna Candrenilor reprezintă un promotor al dezvoltării agroturismului în zona Dornelor și o activitate de pionierat pe plan național în formarea profesională a forței de muncă în sectorul agroturistic începând din anul 1990.

Având o experiență de trei decenii în procesul de internaționalizare a pregătirii profesionale a elevilor și împărtășind viziunea unei educații globale, care să contribuie la integrarea socială, economică și culturală a absolvenților, la inovație și dezvoltare în școală, în comunitate și în întreaga Europă, școala a obținut în anul 2021 acreditarea Erasmus pentru următorii cinci ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *