În perioada 9-10 aprilie, Primăria și Consiliul Local Ciocănești, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, prin Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, organizează cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate. Programul manifestărilor cuprinde, pe lângă concursul de ouă încondeiate și spectacole folclorice de muzică populară bucovineană, expoziții cu specific artizanal și culinar.
Locuitorii comunei au o tradiție lungă în încondeierea ouălor, transmisă din generație in generație, pictând modele populare aflate pe hainele de sărbătoare, dar și pe casele tradiționale. Festivalul este organizat în Postul Mare, din dorința de a pune în valoare o frumoasă tradiție a zonei, încondeierea ouălor și, totodată, pentru a face cunoscută lumii această comună-muzeu.
Manifestarea închinată sărbătorii Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos reunește meșteri populari, încondeietori de ouă și interpreți de muzică populară sau la instrumente muzicale tradiționale. De meșteșugul ouălor încondeiate se pot bucura atât turiștii care pot cumpăra aceste ouă, cât și îndrăgostiții și căutătorii de tradiții și port popular autentic bucovinean.
Festivalul organizat la Ciocănești se va deschide sâmbătă, la ora 10:30, cu prima parte a Seminarului Național „Patrimoniul Vernacular, sursă de creștere a potențialului turistic”. Între orele 11:00 și 13:00, la Școala Gimnazială din comună va avea loc cea de-a opta ediție a Concursului Interjudețean „Tradiție, valoare sacră”, care va reuni copii din întreaga țară, pasionați de încondeiatul ouălor.
Tot de la ora 11:00 se vor desfășura Concursul de Încondeiere a Ouălor dedicat elevilor de liceu și școală profesională, „Dr. Anton Setnic”, ediția a V-a, și Concursul de Încondeiere a Ouălor dedicat studenților, „Înv. Novac Norbert”, ediția a IV-a, ambele fiind găzduite la Casa de Cultură.
Târg de ouă încondeiate și un târg al meșterilor populari
Cei care se vor afla sâmbătă în Țara Dornelor vor putea vizita, cumpăra și admira rodul muncii încondeietorilor de ouă în cadrul Târgului de Ouă Încondeiate, care se va deschide la ora 12:15, fiind urmat de Târgul Meșterilor Populari, de la ora 12.30. Oul este văzut ca un simbol primordial, fiind considerat, potrivit tradiției, sămânța vieții, este vopsit și încondeiat în zilele de joi și sâmbătă din Săptămâna Mare, îndeletnicirea înroșirii ouălor fiind rezervată aproape în exclusivitate femeilor.
Pentru manifestările din perioada Postului Mare, încondeietorii muncesc toată iarna pentru a realiza cele mai frumoase „bijuterii” pe care să le arate publicului în expoziții sau să le vândă, oul încondeiat fiind și o sursă de câștig. La Ciocănești vor putea fi admirate și cumpărate ouă de găină, prepeliță, vrabie, porumbel, bibilică, gâscă, rață sau struț, având drept culori predominante roșu, grena, verde intens, albastru sau negru, vor fi ouă încondeiate, pictate și gravate, cu ceară în relief sau având reproduceri de icoane pe coajă, ouă acoperite cu mărgele sau realizate în tehnica quilling.
Târgul Meșterilor Populari reunește artizani din întregul nord al țării care își vor prezenta spre vânzare creațiile, aducând la Ciocănești specificul zonelor din care provin. Scopul acestui târg este constituit de încercarea de revitalizare a meșteșugurilor populare tradiționale, de a aduce în fața publicului vizitator din mediul urban a acelor obiecte care prin valoare, varietate și frumusețe reușesc să scoată în evidență „eterna creație a satului românesc”.
Readucerea la lumină a unor tradiții uitate
În programul festivalului sunt cuprinse diverse alte activități culturale prin care se încearcă atât readucerea la lumina a unor tradiții uitate, cât și popularizarea unor obiceiuri din alte zone ale țării necunoscute localnicilor. De la ora 14.00 este programat un spectacol al Corului „Ecou Dornean”, urmat de recitalul solistei Ana Maria Chiloti. După vernisajul Expoziției „Dumnezeu, om și natură”, la ora 15:00 se va da startul expoziției-concurs „Coșul Pascal”, la ora 15:15 fiind programat un recital de muzică populară susținut de Viorica Macovei.
Festivitățile de premiere ale concursurilor de încondeiere a ouălor vor avea loc la ora 16.:00, premiate fiind talentele care păstrează stilurile autentice, dar și creația nouă în spiritul artei tradiționale. Va urma un recital Alexandru Pugna, iar de la ora 17:30 se va desfășura partea a doua a Seminarului Național „Patrimoniul Vernacular, sursă de creștere a potențialului turistic”.
Duminică, după săvârșirea Sfintei Liturghii, se va vizita Târgul de Ouă Încondeiate și Târgul Meșterilor Populari de pe Platoul „Ștefan cel Mare”. De la ora 14:00 va avea loc un program de cântece patriotice și religioase, susținut de David și Miruna Țăran, Iustina Cenușă, Cristian Pomohaci și Pamfil Roată.
Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești este o îmbinare armonioasă între concursul de încondeiat ouă, expozițiile gastronomice și de folclor și deschide seria de manifestări desfășurate în cadrul proiectului „Paștele în Bucovina”.
Lasă un răspuns