VIDEO. Protest în comuna Panaci, după ce agresorii celor trei jurnaliști și activiști de mediu au fost puși în libertate

Mai mulți activiști de mediu au protestat în comuna Panaci, în cursul zilei de duminică, unde în urmă cu câteva zile doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți de mai multe persoane. Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că agresorii se află în libertate, dar și de faptul că cei patru bărbați reținuți vineri de polițiștii suceveni au fost puși în libertate și plasați sub control judiciar.

Protestul organizat ieri la Panaci de către activiștii de mediu a avut rolul de a exprima solidaritatea față de cei trei jurnaliști și activiști care au fost bătuți în timp ce filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri. Protestatarii au afișat mai multe bannere cu mesaje diverse, precum „Ne temem pentru pădure”, „Pădurea înseamnă viață” sau „Stop mafiei lemnului”.

Activiștii prezenți duminică în comuna Panaci s-au declarat nemulțumiți de faptul că agresorii celor trei persoane au fost lăsați în libertate în urma audierilor. Protestatarii consideră că s-a creat astfel un precedent care nu face altceva decât să încurajeze astfel de agresiuni împotriva jurnaliștilor, activiștilor de mediu, dar și a lucrătorilor silvici care se opun tăierilor ilegale de păduri. În același timp, protestatarii au cerut autorităților o maximă seriozitate în investigarea cazului de la Panaci.

„A fost o acțiune organizată de Greenpeace, Declic și Agent Green. Dincolo de protestul pe care l-am organizat, a fost vorba și de un mesaj de solidaritate pe care am dorit să îl trimitem atât comunității locale, cât și colegilor activiști care au fost agresați și jurnaliștilor care încercau să își facă meseria. Mesajul nostru este că oamenii de aici nu sunt singuri și nu au de ce să se teamă. Suntem alături de ei așa cum am fost și în trecut și cum vom fi și de acum înainte, pentru că astfel de abuzuri sunt inacceptabile. Considerăm că acest caz trebuie tratat de autorități cu maximă seriozitate pentru că nu este vorba doar de un conflict banal între activiști, jurnaliști și câțiva cetățeni rătăciți prin pădure, ci este vorba, din primele declarații și dovezi, de o tentativă de omor. Oamenii care și-au luat răngi și topoare au venit în pădure și i-au supus pe colegii noștri la umilințe și abuzuri fizice și verbale deosebit de grave”, a declarat Mircea Barbu, reprezentant al organizației Agent Green.

Bărbații care au bătut doi jurnaliști și un activist de mediu, puși în libertate

Cei patru bărbați reținuți vineri pentru 24 de ore de către polițiștii suceveni și băgați în arest au fost sâmbătă puși în libertate și plasați sub control judiciar. Decizia a fost luată de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, care a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de toți cei patru inculpați.

Pe 17 septembrie s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de patru inculpați cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, prevăzută de articolul 193 din Codul Penal (trei inculpați) și purtare abuzivă, prevăzută de articolul 296 din Codul Penal (un inculpat). În fapt s-a reținut că pe 16 septembrie, în locul denumit Pârâul Rusului, de pe raza comunei Panaci, cei patru inculpați au lovit cu pumnii și picioarele trei persoane vătămate ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de arbori din păduri. Una dintre persoanele vătămate a fost supusă unui tratament degradant. Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a dispus luarea măsurii preventive a controlul judiciar față de cei patru inculpați.

„Dispunerea acestor măsuri au avut în vedere limitele de pedeapsă ale infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților, precum și asigurarea bunei desfășurări a urmăririi penale și înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică. Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de Procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au transmis procurorii dorneni.

Patru bărbați au fost reținuți de polițiști, în urma audierilor a 12 persoane

În cursul zilei de vineri, 17 septembrie, polițiștii suceveni au documentat și probat activitatea infracțională a persoanelor implicate în agresarea, la data de 16 septembrie, a unui activist de mediu și a doi jurnaliști, pe raza unui ocol silvic privat din zona comunei Panaci.

Peste 30 de polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și Inspectoratul de Poliție Județean Suceava au desfășurat activități investigative și de cercetare penală, în sistem integrat, fiind depuse diligențele necesare pentru exprimarea și obținerea calității procesuale a victimelor, dar și pentru probarea activității infracționale a persoanelor bănuite de comiterea faptelor.

Au fost continuate activitățile de cercetare în teren pentru completarea materialului probator, cu suportul structurilor criminalistice, și s-au desfășurat activități investigative complexe pentru stabilirea cercului de suspecți și individualizarea gradului de participație penală. În cursul zilei de vineri, 12 persoane au fost conduse la audieri la sediul Poliției Municipiului Vatra Dornei.

La finalul audierilor, față de patru bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 44 de ani, din comunele Șaru Dornei și Panaci, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și purtare abuzivă. Cei patru bărbați au fost încarcerați în arestul IPJ Suceava, urmând să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei și instanței.

„Prin fermitate și modul integrat și operativ de lucru reafirmăm, încă o dată, că polițiștii nu tolerează astfel de comportamente antisociale și vor dispune măsuri procesuale conform legii, acordând întregul suport la înfăptuirea actului de justiție”, au transmis reprezentanți ai Poliției Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.