Un număr mare de credincioși din Bazinul Dornelor s-a adunat marți, pe 14 septembrie, în jurul crucii de pe Vârful Oușoru pentru a sărbători Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche și cea mai importantă sărbătoare creștină închinată Crucii lui Iisus Hristos. Evenimentul, organizat pentru al patrulea an la rând de către Primăria Comunei Dorna Candrenilor și Ocolul Silvic Dorna Candrenilor, a fost încununat și de prezența militarilor din Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”, care au mărșăluit și au intonat imnul de stat al țării noastre înainte de slujba religioasă.
„Mă bucur că pentru a patra oară la rând ne aflăm în această minunată zi pe Vârful Oușoru, ocazie cu care le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți, Batalionului de Vânători de Munte de la Roșu, Primăriei Comunei Dorna Candrenilor, dar și tuturor colegilor mei care m-au sprijinit în organizarea acestui eveniment”, a spus Nicolae Hurghiș, șeful Ocolului Silvic Dorna Candrenilor.
„Ne-am adunat astăzi aici pentru a sărbători Ziua Sfintei Cruci. Consider că această sărbătoare a comunei noastre este cea mai puternică și mai frumoasă sărbătoare, cu mult mai frumoasă decât Ziua Comunei Dorna Candrenilor și toate celelalte evenimente și sărbători de tradiție. Ne aflăm pe Vârful Oușoru, la peste 1.600 de metri altitudine, pentru a ne ruga și pentru a duce mai departe această tradiție și sărbătoare”, a declarat primarul comunei Dorna Candrenilor, Dănuț Candrea.
Preotul Victor Cîrceie, de la Biserica „Sfântul Ilie” din Vatra Dornei, a ținut o predică celor prezenți, la finalul slujbei, și le-a transmis tuturor celor prezenți un mesaj de jertfă în fața lui Iisus Hristos.
„Sărbătoarea de astăzi ne pune înainte, dragii mei, patima Mântuitorului nostru Iisus Hristos și ne arată că nu putem urca spre Dumnezeu fără jertfă, că nu putem urca spre veșnicie fără să jertfim lui Dumnezeu ceea ce i se cuvine. De aceea Domnul nostru Iisus Hristos ne cheamă pe toți și ne cuprinde în Sfânta Cruce, coboară cerul pe pământ și urcă pământul la cer, ne cheamă pe toți și ne recapitulează jertfa lui ca să ne arate că fără a ne jertfi unii altora nu putem să dobândim mântuirea. Înaintașii noștri, bunicii și străbunicii noștri au înțeles că pentru urmașii lor niciun sacrificiu nu este prea mare. Niciun sacrificiu nu este prea mare pentru neam, pentru popor, pentru Biserică și pentru demnitatea acestui popor”, a spus Victor Cîrceie, preot la Biserica „Sfântul Ilie” din Vatra Dornei.
Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii Crucii lui Iisus Hristos. Atât în calendarul bizantin, cât și în cel latin, această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie. Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea. Înălțarea Sfintei Cruci a început să se sărbătorească abia câteva secole mai târziu la Constantinopol, în 14 septembrie, când a fost rememorat, de asemenea, evenimentul readucerii la Ierusalim a Sfintei Cruci după ce fusese capturată de perși.
Lasă un răspuns