Versantul de pe DN 17 B va fi aruncat în aer joi după-amiază, iar traficul va fi complet blocat

Operațiunea de dinamitare a versantului care a închis DN 17 B este pregătită și va fi pusă în practică în cursul zilei de joi. Pregătirile pentru aruncarea în aer a versantului au început de luni, iar nimeni nu se va putea apropia la mai puțin de 300 de metri de locul exploziei controlate, programate în jurul orei 16:00. Traficul de pe DN 17 B va fi închis, iar după detonare va urma o operațiune de îndepărtare a cantității de piatră care va ajunge pe drum, conform celor de la Monitorul de Suceava.

Explozia programată pentru această după-amiază are rolul de a distruge blocurile de piatră de peste 40 de tone, care sunt parțial dislocate. Acestea pun în pericol traficul, dar și viețile celor care tranzitează întreaga zonă. Societatea Geiger Transilvania, care a preluat lucrarea ce presupune curățarea versantului și reluarea traficului în condiții normale, a apelat la o firmă specializată pentru operațiunea de dinamitare. În următoarele șase luni, această firmă are misiunea de a consolida complet versantul de pe DN 17 B. După dinamitare, o lucrare de anvergură va duce la montarea unui zid de protecție tip tunel, cum nu mai există pe drumurile naționale din Moldova.

Amintim că circulația pe DN 17 B a fost întreruptă pe 23 august, după ce o alunecare de teren de pe versant ce părea inițial minoră s-a transformat în una de mari dimensiuni, de o amploare fără precedent cu privire la afectarea unui drum de cel puțin zece ani. Pentru șoferii care tranzitează zona se recomandă variantele Pasul Puzdra sau Transrarău. Cea mai delicată situație este pentru localnicii care folosesc zilnic acest drum și care au de făcut un ocol foarte mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *