Trei concerte eveniment, organizate în Țara Dornelor în cadrul turneului „Citadele culturale” bucovinene

În perioada 23-25 iulie 2021, trei localități din Bucovina se transformă în citadele culturale, în fortărețe cu adevărat artistice, puse în slujba salvării culturale a unor comunități asediate în zilele noastre de nonvalori. Turneul „Citadele culturale”, organizat de Asociația Pro Valores, Ovalsart, primăriile din Vatra Dornei, Dorna Arini și Ciocănești, propune trei întruniri sincretice între arta interpretativă de excepționalul Ansamblu Duo Kitharsis și creațiile pline de culoare ale pictorului David Croitor.

Cele trei spectacole eveniment vor avea loc după următorul program: vineri, 23 iulie, de la ora 18:00, în Parcul Municipal din Vatra Dornei; sâmbătă, 24 iulie, de la ora 16:00, la Casa de Cultură din Dorna Arini; duminică, 25 iulie, de la ora 15:00, la Casa de Cultură „Florin Gheucă” din Ciocănești. În timp ce vor fi ascultate opusuri de Bela Bartok, Antonin Dvorak, Frederic Chopin, Grigoraș Dinicu, Francisco Tarrega, Astor Piazzolla și Iosiv Ivanovici, vor putea fi admirate pe șevalete și creațiile lui David Croitor.

Ansamblul Duo Kitharsis este alcătuit din Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, muzicieni de excepție, laureați cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică Olsztyn, în Polonia, în anul 2014, dar și cu numeroase alte distincții, după cum urmează:

🔸 Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Italia, 2014);
🔸 Locul I la Concursul „Drumul spre celebritate” de la Palatul Mogoșoaia;
🔸 Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014);
🔸 Locul I la ediția 20 a Concursului Internațional de Chitară de la Elche (Spania, 2018);
🔸 Locul II la Concursul International de „Duo de Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016).

De-a lungul timpului, Ansamblul Duo Kitharsis a concertat pe scene importante din Franța, Germania, Italia, Polonia, Anglia sau India, alături de renumiți muzicieni și de mari orchestre naționale.

Pictorul David Croitor locuiește în Vatra Dornei, a avut câteva zeci de expoziții personale în mai multe orașe ale țării, a primit Premiul pentru artă oferit de Asociația Artiștilor și Scriitorilor din Țara Dornelor, Premiul pentru pictură al Fundației Culturale a Bucovinei și Premiul Pictorul anului oferit de Consiliul Județean Suceava. Figurează cu lucrări în colecții particulare din România, Anglia, Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Olanda, Suedia, Canada, SUA, Danemarca, Italia, Croația și Luxemburg.

Toate manifestările din cadrul Turneului „Citadele culturale” sunt caritabile, fondurile strânse prin donații la manifestările amintite fiind destinate campaniei „Viitorul artei”, având ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni valoroși. Evenimentul îi are ca sponsori pe Dorna Medical și Dorna Turism.

Consilierul județean Mihai Cioată susține permanentizarea evenimentului în municipiul Vatra Dornei, în sezonul estival, precum și în celelalte comunități din Țara Dornelor, pentru că în afară de expunerea publicului la un act de cultură, comunitățile din zona de munte vor avea parte și de o bună mediatizare prin intermediul postului Radio România Cultural.

Partenerii media ai evenimentului sunt Orion Media Vatra Dornei, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Observator cultural, Agenția de carte, JurnalMM, Romania pozitivă, RoPortal, Revista Patronatului Român și Ultima oră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *