Știrile zilei de27 octombrie 2021

Iluminatul public din Vatra Dornei va fi reabilitat printr-un nou proiect derulat de Primărie

Primăria Municipiului Vatra Dornei a semnat miercuri, 14 iulie, un proiect de reabilitare a sistemului de iluminat public din oraș. Proiectul este finanțat prin intermediul Programului Operațional 2014-2020, pe Axa Prioritară 3, de sprijinire a tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon. Valoarea contractului de finanțare este de 23.900.615,70 de lei, cu o finanțare nerambursabilă de 20.811.116,67 de lei, 98% din valoarea proiectului, și o cofinanțare a beneficiarului în valoare de 424.716,68 de lei.

Obiectivul general al proiectului constă în creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din municipiul Vatra Dornei, prin implementarea unor măsuri specifice care presupun înlocuirea lămpilor cu un consum mare de energie electrică și instalarea unui sistem de telegestiune modern, având ca efecte principale pe lângă scăderea consumului de energie, în mod implicit, scăderea emisiilor de dioxid de carbon și creșterea atractivității stațiunii balneoclimaterice.

Așa după cum ne-a declarat primarul Ilie Boncheș, „vor fi achiziționați și montați 249 de stâlpi metalici, complet echipați (cârjă pentru fixarea corpului de iluminat, corp de iluminat și cutie de racord), dintre care 177 sunt stâlpi care înlocuiesc o parte din stâlpii pentru iluminat stradal vechi, 52 sunt stâlpi noi pentru iluminatul stradal și 20 sunt stâlpi noi pentru iluminatul pietonal, alimentați cu panouri fotovoltaice, montați la trecerile de pietoni de pe străzile Unirii, Gării și Dornelor”.

Proiectul prevede și achiziționarea și montarea a 731 de corpuri de iluminat cu sursă LED pentru iluminatul stradal, pentru înlocuirea celor existente, dar și refacerea traseelor de cablu în zonele în care UAT Vatra Dornei deține proprietate asupra sistemului de iluminat public, și anume străzile Azurului, Bârnărel, Bistriței, Chilia, Dornelor, Foresta, Gării, Tudor Vladimirescu, Unirii și Vicilicilor. Cablurile vor fi pozate îngropat în pământ, în tub PVC și vor fi montate în zona pietonală a străzilor.

„Lungimea totală a Sistemului de Iluminat Public reabilitat va fi de 33.046 de metri. Realizarea proiectului a fost efectuată în baza unei expertize tehnice și a unui raport de audit energetic și luminotehnic, fiind propuse soluțiile cele mai coerente pentru alegerea componentelor. S-a plecat de la analiza situației existente și s-au efectuat propuneri adaptate la capacitatea și fluxurile de iluminat necesare”, a mai declarat, pentru Monitorul de Dorna, primarul municipiului, Ilie Boncheș.

Proiectul propune realizarea unui sistem de management al Sistemului de Iluminat Public de natură a asigura diminuarea consumului de energie și scăderea emisiilor de dioxid de carbon. Vor fi utilizate lămpi de iluminat dimabile ce satisfac cerințele unui iluminat modern, iar sistemul de telegestiune va asigura monitorizarea și gestionarea în parametri optimi a sistemului de iluminat public, la nivel de punct de aprindere, pentru iluminatul stradal, pietonal și ornamental, cu următoarele avantaje:

🔸 Reducerea consumului de energie si a emisiilor de dioxid de carbon;
🔸 Reducerea costurilor de mentenanță și operare;
🔸 Reducerea poluării luminoase;
🔸 Creșterea siguranței cetățenilor pe drumurile publice, în zonele trecerilor pentru pietoni și în zona Parcului Central;
🔸 Înfrumusețarea urbanistică și creșterea atractivității stațiunii balneoclimaterice.

Fotografii de articol via Laurențiu Gurzun

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.