FOTO/VIDEO. Incendiu violent la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași. Mai mulți pacienți au fost evacuați

Un incendiu puternic a cuprins etajul al treilea al Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași, în seara zilei de marți, 22 iunie 2021, în jurul orelor 19:00. Informațiile venite din partea corespondentului Monitorul de Dorna, Ciprian Pardău, jurnalist al Ziarului de Iași, arată că autoritățile ieșene au activat Planul Roșu. La fața locului a avut loc o intervenție masivă din partea echipajelor SAJ Iași și SMURD, pompierilor de la Detașamentele 1 și 2 din oraș, Poliției Rutiere, Jandarmeriei și Poliției Locale.

Un apel la 112, făcut la ora 18:54, anunța flăcările puternice apărute în una din camerele Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași, la etajul al treilea. Primele echipaje de intervenție au ajuns la fața locului la ora 19:00, iar incendiul a fost lichidat la ora 19:37. Din fericire, în încăperea de la care a pornit incendiul nu se afla niciun pacient, însă personalul medical a evacuat mai mulți pacienți de la etajele al doilea și al patrulea. Printre persoanele evacuate se numără și un minor care era intubat din cauza unei malformații digestive. În urma incendiului nu au fost înregistrate victime omenești.

Circulația pe strada Vasile Lupu din municipiul Iași a fost restricționată încă de la ora 19:00, pentru a fi eficientizată intervenția echipajelor de pompieri. Primele informații transmise de la fața locului de către corespondentul Monitorului de Dorna arată că incendiul ar fi izbucnit într-o sală de tratamente. În momentul declanșării incendiului nicio persoană nu se afla în spațiul respectiv. Din primele informații apărute în spațiul public, se pare că flăcările ar fi pornit de la tavanul uneia dintre sălile de la etajul al treilea al clădirii, cel mai probabil de la instalația electrică.

„Evacuarea s-a făcut din motive de securitate, copiii, părinții și personalul medical care au necesitat evacuare se aflau în altă zonă decât cea afectată, nu au fost afectați de fum sau gaze toxice. Personalul din clinicile de pediatrie de acolo au efectuat evacuările. Am avut grijă și de personalul medical de la spital, împreună cu doamna manager, personalul a fost susținut, a fost implicat, toată lumea este într-o stare bună, dar emoțional sunt reacții care se vor liniști în timp. Asistentele au constatat doar că există fum, au găsit locul de unde provenea incendiul, au deconectat sursele de energie, de oxigen și au evacuat toți pacienții și personalul medical, asistenți medicali și infirmiere din zonele respective”, afirmă Diana Cimpoeșu, medic șef la UPU-SMURD Iași, pentru Ziarul de Iași.

Corespondentul Monitorului de Dorna, Ciprian Pardău, jurnalist la Ziarul de Iași, care citează detalii publicate de cotidianul ieșean, arată că la finalul anului 2020, în perioada de după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, ISU ar fi demarat o serie de controale la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași. Un raport apărut în acea perioadă arată că unitatea spitalicească funcționa fără autorizație de securitate la incendiu. Printre altele, același raport mai prezenta și o serie de deficiențe descoperite la nivelul tuturor secțiilor de anestezie și terapie intensivă la mai multe spitale din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *