În ziua de sâmbătă, 12 iunie 2021, a avut loc, în comuna Cârlibaba, o manifestare comemorativă cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la semnarea, la București, a convenției de alianță defensivă dintre Regatul României și Republica Polonă, la data de 3 martie 1921.
La eveniment au participat Excelența Sa Maciej Lang, ambasadorul Republici Polone la București, împreună cu delegația, membrii Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul maior Wojciech Kuflinski, dar și președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, și prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher.
Oaspeții au fost întâmpinați, din partea Primăriei Cârlibaba, de primarul Gabriel Michael Danciu. Festivitățile au început cu o Sfântă Liturghie celebrată de preotul sublocotenent Piotr Antonik, împreună cu preotul doctor Stanislav Cucharec, precum și preotul Alois Ișvanca, parohul comunității.
Ansamblurile Solonczanka și Mala Pojana au încântat urechile credincioșilor sosiți la eveniment. După Liturghie a urmat o ceremonie la mormântul legioniștilor polonezi căzuți pe câmpul de luptă în bătălia de la Cârlibaba, din anul 1915. Cuvântări au ținut prefectul județului Suceava, Iulian Cimpoeșu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, dar și ambasadorul Republicii Polone la București, Eminența Sa Maciej Lang.
În continuare a avut loc o scurtă ceremonie religioasă, comemorarea celor căzuți și salva de onoare. La final a urmat depunerea de coroane de flori pe mormântul legioniștilor. La ceremonie, ca gardă de onoare, au luat parte militari ai Batalionului 17 Vânătorii de Munte „Dragoș Vodă” din Vatra Dornei și Contingentului Militar Polonez care staționează în Craiova, precum și orchestrele militare Divizia 4 Infanterie și Brigada 81 Mecanizată.
După încheierea manifestărilor de la Cârlibaba delegația a pornit către Solonețu Nou, unde au fost întâmpinați cu pâine și sare de către președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, preotul doctor Stanislav Cucharec, parohul comunității, precum și de Ansamblul Solonczanka, care a susținut un program artistic.
Lasă un răspuns