Știrile zilei de30 noiembrie 2024

Asociația Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor sărbătorește 20 de ani de activitate

Vârsta de 20 de ani este considerată a fi una a tinereții, a entuziasmului și a dorinței de împlinire. Fiind vorba de o entitate culturală putem considera că este una a maturității și a împlinirilor. Douăzeci de ani de activitate a împlinit, în acest an, Asociația Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, asociația fiind înființată la data de 20 ianuarie 2001, din inițiativa profesorului Gheorghe Grigorean.

Asociația îi are ca membri fondatori pe Petru Țăranu, Gheorghe C. Patza, Mihai Valică, Vlad Guga Tațiana, Anica Facina, Gheorghe Vicol, Vasile Zetu, Gheorghe Grigorean, Silvia Dorneanu, Georgeta Jijianu, Mihaela Manole și Marian Vleju. Statutul aprobat de membrii fondatori a oferit posibilitatea de a adera la această activitate creatori din toate domeniile, precum poeți, prozatori, dramaturgi, artiști plastici și fotografi, sculptori și oameni de știință.

Până în prezent, în asociație au mai fost primiți 46 de membri; între timp unii au plecat în alte localități, s-au retras sau au fost chemați la cele veșnice, în prezent fiind înscriși în asociație 32 de membri, atât activi, cât și mai puțin activi.

Asociația și-a dorit din start să devină o marcă a personalității dornenilor, care să coaguleze și să promoveze forțele creatoare din zonă, să promoveze tinerele talente, să colaboreze cu instituțiile de cultură, precum Biblioteca Municipală, Casa de Cultură și muzeele, cu școlile și cu administrația locală pentru a dinamiza activitatea culturală și pentru a promova valorile din Țara Dornelor.

Din biroul de conducere au făcut parte președintele Gheorghe Grigorean, vicepreședintele Gheorghe C. Patza și secretarii Mihaela Manole (între ianuarie și octombrie 2001), Anica Facina (între octombrie 2001 și decembrie 2004) și Paraschiva Abutnăriței (din decembrie 2001 și în prezent). Din luna mai 2013, președinte al asociației este preotul Mihai Valică.

Din birou au mai făcut parte Vasile Panțiru, pentru un timp vicepreședinte, Gheorghe Vicol și Gruia Ungurian. Din partea artiștilor plastici au fost vicepreședinte pentru o perioadă Georgeta Jijianu și, din anul 2013, pictorița Rodica Bușcu. De la început s-a stabilit ca activitatea să se desfășoare în cadrul unor cafenele literare trimestriale (pentru un număr apreciabil de ani și în cadrul cafenelelor de la Radio Dorna, moderate de Petru Codrea, iar mai apoi de Gheorghe Grigorean), să se organizeze Gale ale Premiilor în care să fie atribuite premiul de onoare unei personalități marcante a culturii române, premii de excelență și premii pentru încurajarea tinerilor creatori.

Între timp, aceste premii au primit nume pentru a omagia personalități dornene, precum Ion Luca, Platon Pardău, Cornelia Maria Savu (acest nume fiind cinstit și de cenaclul care își desfășoară activitatea din anul 2018 la sediul Bibliotecii Municipale, coordonat fiind de Jenica Romanică) și premiul Gavril Cacina pentru arta plastică și fotografică.

Din anul 2004, Primăria Municipiului Vatra Dornei acordă premiul Vasile Deac. Menționăm că la cele zece ediții ale Galei Premiilor au fost distinși cu premiul de onoare IPS Bartolomeu Anania, IPS Teodosie, academician Constantin Ciopraga, cercetătorul și istoricul literar Nicolae Cârlan, poeta Carmen Veronica Steiciuc, ziarista și scriitoarea Doina Cernica și documentaristul Alis Niculică. Beneficiarii celorlalte premii sunt membri ai asociației, scriitori și artiști plastici sau fotografi.

Un alt deziderat a vizat implicarea membrilor asociației în organizarea și desfășurarea activităților culturale din municipiu și din zonă, precum Zilele Eminescu, sărbătorirea Unirii Principatelor, a Marii Uniri, a Unirii Basarabiei și Bucovinei cu patria istorică, Ziua Limbii Române, evocarea personalităților dornene sau a unor mari scriitori români, Centenarul Bibliotecii Publice, Zilele Municipiului, susținerea organizării și desfășurării concursurilor „Nichita în luna lui martie” și „În memoriam Elena Șimon”, zilele comunelor Ciocănești, Șaru Dornei, Poiana Stampei și altele.

Au fost organizate întâlniri cu Cenaclurile „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud și „Nectarie” din Vama, am participat la Pelerinajul „Din Boian la Vatra Dornei”, la „Dialogul artelor”, proiect al Centrului Cultural Bucovina, la Zilele Limbii Române din Cernăuți și Căușeni, Republica Moldova, la activități organizate de Societatea Scriitorilor Bucovineni și de Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, la Adunările Generale ale SCLRB, la Festivalurile „Rezonanțe udeștene” și „Nicolae Labiș”, la manifestări organizate la Iași de Liga Scriitorilor Români și Societatea Scriitorilor fără Frontiere.

Revistele școlare îndrumate de Anica Facina, Paraschiva Abutnăriței și Gruia Ungurian au fost premiate la nivel județean și național. La Cafenele Literare sau la lansările de carte au participat în acești ani numeroase personalități literare și culturale, precum Ion Beldeanu, Constantin Arcu, Carmen Veronica Steiciuc, președinți ai SSB, criticii literari A. D. Rachieru, Mircea A. Diaconu, scriitorii Liviu Papuc, Emilian Marcu, Valeriu Stancu, Mircea Radu Iacoban, Lucia Olaru Nenati, Alexandru Ovidiu Vintilă, Doina Cernica, profesorul Mihai Păstrăguș și mulți alții, dar și cernăuțenii Vasile Bâcu, Nicolae Șapcă și profesorul universitar Lora Bostan.

În decursul celor 20 de ani, membrii asociației au tipărit 238 de cărți, au semnat peste 30 de prefețe de carte, au lansat cărțile proprii sau ale colaboratorilor și invitaților la Sala Oglinzilor din primărie, Casa de Cultură, Biblioteca Municipală, Liceul Teoretic, Școlile Gimnaziale Nr. 2 și Nr. 4, Ocolul Silvic Vatra Dornei, UM Roșu, Catedrala „Sfânta Treime”, în localitățile Ciocănești, Iacobeni, Pojorâta, Vatra Moldoviței, Cornu Luncii, Poiana Stampei, Dorna Candrenilor, Neagra Șarului, Panaci, Câmpulung Moldovenesc, Vama, Rădăuți, Bistrița, Gura Humorului, Târgu Mureș și Biblioteca „I. G. Sbiera”.

Dar și la Forumul Democrat al Germanilor Suceava, Mănăstirea Piatra Fântânele și Mănăstirea Gheorghițeni, la Larisa (Grecia), la Universitatea Națională, Biblioteca „Mihail Ivasiuk”, Școala Populară de Artă Cernăuți, la Bahrinești, în cadrul Conferințelor Internaționale UNIFERO din Alba Iulia, Timișoara, Piatra Neamț, Craiova, Târgoviște, București, Jupiter, Viena (Austria) și Atlanta (SUA).

Membrii ASATD au fost distinși cu peste 80 de premii naționale și județene, cu numeroase diplome de excelență și de onoare, din țară și de la Cernăuți. Creații ale dornenilor au apărut în culegeri și antologii editate la Chișinău, Iași, Botoșani, Suceava, Constanța, București, Râmnicu Vâlcea, Cluj, Oradea, Timișoara, Târgu Jiu, Ploiești, Sighișoara, Buzău, Adjud, Bârlad, Câmpulung și Vatra Dornei.

Activitatea a fost mediatizată prin numeroase ziare din Vatra Dornei, Suceava, Bistrița, Iași, dar și din Cernăuți, Hliboca și Herța (Ucraina). În Enciclopedia Bucovinei se regăsesc 21 de dorneni. Merită evidențiate și colaborările la reviste literare și de cultură, multe de prestigiu, precum Bucovina Literară, Scriptum (Suceava), Vatra Veche (Târgu Mureș), Convorbiri Literare, Moldova Literară, Constelații Ieșene, Revista Română, Analele Bucovinei, Septentrion, Relief Moldav (Botoșani), Luceafărul de Vest (Timișoara), Spiritul Critic (Pașcani), Surâsul Bucovinei (Vama), Însemnări Bucovinene, Almanahul Țara Fagilor (Cernăuți), Lumină Lină (New York) și Ara Journal (SUA).

Artiștii plastici și fotografi David Croitor, Rodica Bușcu, familia Jijianu (Gheorghe, Georgeta și Irina Sava), Doru Ureche, Cristian Serdenciuc, Valentina Petrescu Anechitei, Gianina Miron, Filon Lucău, Emilia și Dumitru Chiriluș au fost prezenți în peste 150 de expoziții, personale sau de grup, în municipiu, în țară, în Ucraina, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Danemarca, Strasbourg și Roma. Scriitorii Otilia Sfarghiu și Paul Brașcanu au fost și autori de expoziții (pictură și fotografie), Filon Lucău, Doru Ureche și David Croitor sunt autori de carte (David Croitor cu un premiu pentru debut din partea SSB).

David Croitor, Rodica Bușcu și Ginina Miron au participat la tabere de pictură în țară și în străinătate, Valentina Petrescu Anechitei a coordonat activitatea a două ediții a „Atelierelor creative” organizate de Biblioteca Municipală și Pensiunea Gențiana.

David Croitor a realizat și două excelente albume personale, soții Chiriluș ilustrează cărți, realizează coperte de carte, afișe și alte materiale publicitare. Nu este lipsit de importanță faptul că un mare număr de membri ai asociației activează și în alte entități literare sau culturale, precum Liga Scriitorilor Iași: Gheorghe Patza, Jenica Romanică, Aldona Patraș, Panțiru Vasile, Cristea Vasile, Anica Facina și Paraschiva Abutnăriței; în SSB: Gheorghe Vicol, V. Zetu, A. Facina, A. Patraș, Gh. Patza, T. V. Guga, I. Grămadă, V. Cristea, A. Ignătescu. F. Lucău, A. Andruhovici, P. Abutnăriței; șapte scriitori în Cenaclul „Nectarie” din Vama, zece în filiala „Arboroasa” a ACPBB, cinci în filiala Vatra Dornei a SCLRB și trei în „Șezătoarea” Vatra Dornei.

Și artiștii plastici fac parte din asociații de profil din Suceava, Târgu Mureș, București și Sibiu. Considerăm că ASATD este un factor pozitiv în peisajul cultural al Dornelor și nu numai și colaborarea cu instituțiile culturale și educative contribuie la promovarea valorilor din zonă, la cunoașterea, păstrarea și promovarea valorilor culturale naționale. Ne dorim ca activitatea să continue cu rezultate notabile și în viitor.

4 comentarii publicate:

  1. Cuvântul Liber

    O mână de oameni inimoși, care încearcă din greu să țină viu spiritul cultural, patriotismul și cultul bunului simț în Țara Dornelor. Lumina cărții ne poate scoate din ignoranță, ne schimbă percepția asupra celor din jur și ne ajută să intuim ce va fi mâine și care este drumul drept.

  2. Gărgărița Roz

    Bine ar fi ca profesorii, factorii de influență din mass-media locală și cei cu minte mai elevată din oraș să încurajeze, poate prin exemplul personal, pe cei din generația tânără să treacă pragul Bibliotecii Municipale și să răscolească prin rafturile dedicate scriitorilor dorneni. Sunt câteva lucrări bune, premiate, din care poți afla multe lucruri interesante despre acest spațiu și oamenii săi.

  3. Dumitru

    Toată admirația pentru eforturile depuse de cei angajați în această nobilă trudă. Cu cele mai bune urări, Dumitru Ivan, director al Editurii Quadrat, Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *