Crâmpeie de ortodoxie dorneană. Istoricul și activitatea lăcașelor de cult ortodoxe din Vatra Dornei

Situată la intersecția străzilor Runc și Mihai Eminescu din Vatra Dornei, Biserica „Nașterea Maicii Domnului” reprezintă un lăcaș de cult care inițial a aparținut germanilor de rit evanghelic (luteran) din zonă, iar după plecarea acestora în Germania a fost atribuit creștinilor ortodocși, după ce i-au fost aduse modificările de rigoare. Biserica a fost sfințită pe 21 octombrie 1954 și resfințită pe 17 octombrie 1999, după refacerea picturii realizată de profesoara Cornelia Pașcanu.

De-a lungul timpului, la această biserică au slujit preoții Constantin Vârlan, Vasile Dragu, Ioan Argatu, Gavril Cristian, Mihai Valică, Vasile Goraș și Ilie Cormoș, iar în momentul actual preot-paroh este Dan Dan Văidean. Aflată pe strada Negrești, Biserica „Sfântul Ilie” a aparținut inițial credincioșilor greco-catolici, revenind credincioșilor ortodocși pe 1 decembrie 1948.

La altarul acesteia s-au succedat mai mulți preoți, precum Gavril Cristian, Mihai Valică, Valerian Olaru, Dimitrie Matei, Ioan Argatu și Ovidiu Petrovici, iar din anul 2000 comunitatea care aparține acestui lăcaș este păstorită de preotul-paroh Victor Cârceie, care de-a lungul timpului a dovedit mult har atât în ceea ce privește transmiterea cuvântului Dumnezeiesc, cât și în ceea ce privește rezolvarea problemelor administrative, în timpul dumnealui biserica fiind resfințită în anul 2009.

În anul 2001, pentru locuitorii din Argestru a fost o mare bucurie deoarece în vara acelui an, în prezența IPS Pimen, s-a desfășurat sfințirea Bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt”, preot-paroh fiind Laurențiu Paicu, dumnealui slujind în acest lăcaș de cult de la inaugurare, fără întrerupere.

Nu am lăsat întâmplător la final Catedrala „Sfânta Treime” din orașul nostru, care a fost construită din inițiativa preotului Mihai Valică, 13 septembrie 1998 fiind data sfințirii și, așa cum precizam cu altă ocazie, această biserică este primul lăcaș de cult din Vatra Dornei care a fost exclusiv ortodox.

Situată în vestul Parcului Mmnicipal, această biserică este o oază de liniște pentru sufletele celor doritori să îi treacă pragul, fiind deschisă în fiecare zi. De aici doritorii pot cumpăra Biblii, cărți de rugăciuni și de spiritualitate, icoane, cruciulițe sau lumânări. În fiecare zi, între 18:00 și 20:00, preoții Marius Magherca și Emanuel Valică stau la dispoziția celor interesați cu lămuriri spirituale.

Periodic, Catedrala „Sfânta Treime” este gazda unor lansări de carte, iar cu ocazia serbării Nașterii Domnului găzduiește concerte de colinde susținute de coruri ale unor seminarii teologice sau facultăți de teologie, aceste evenimente culturale fiind difuzate de Orion TV, devenind mărturii ale istoriei culturale dornene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *