Situată pe strada Mihai Eminescu, numărul 15, colț cu strada Gării, în apropiere de primăria municipiului Vatra Dornei, clădirea fostului hotel Dorna constituie o emblemă a orașului prin statura și stilul arhitectonic, fiind inclusă în lista monumentelor istorice la poziția SV-II-m-B-05665.
În anul 1925, primăria dorneană, condusă la acea dată de primarul Petru Forfotă, vinde familiei Bodea din Vatra Dornei un teren situat la intersecția străzilor Regele Ferdinand (actuala stradă Mihai Eminescu) şi strada Gării, cu obligaţia cumpărătorilor de a edifica pe acest teren, în termen de trei ani, o construcţie cu cel puţin un etaj.
S-a dorit ca pe terenul viran aflat la est de impunătorul local al primăriei să existe o clădire care să echilibreze zona din punct de vedere urbanistic, atât prin mărime, cât și prin valoare arhitectonică. Dorneanul Sofron Bodea se achită de obligaţie, construind o clădire din cărămidă cu parter și două etaje, structurată funcţional cu destinaţia de ospătărie şi cazare, însă în anul 1927 vinde această proprietate către Maftei Ţîcşa, care o dă în folosinţă în acel an.
După contractarea mai multor împrumuturi ce nu au mai putut fi restituite, în anul 1940 proprietarul pierde imobilul, astfel că, prin adjudecare, trece în proprietatea Societăţii Creditului Funciar Urban din Iaşi. Abia în anul 1946 imobilul este răscumpărat de la societatea bancară de către Petru Forfotă.
Anticipând evenimentele ce vor urma, la 13 martie 1948, Petru Forfotă (fost senator de Câmpulung) vinde mai multe proprietăţi din Vatra Dornei, printre care şi aceasta, către Casa Centrală a Asigurărilor Sociale din Bucureşti. La mai puţin de un an, mai exact la 1 ianuarie 1949, clădirea trece în proprietatea Statului Român, ca efect a legii de reorganizare a sistemului de asigurări sociale.
Dată mai întâi în administrarea Staţiunii Balneoclimaterice şi apoi în administrarea Întreprinderii de Gospodărire Comunală, clădirea a avut destinaţia de hotel până în anul 1995, cu denumirea de Hotel Dorna. După o reparaţie capitală, în clădire se instalează sediul Judecătoriei Vatra Dornei şi a Unităţii de Jandarmerie. Astăzi, jumătate din clădire este ocupată de Jandarmerie, iar cealaltă jumătate este dată de municipalitate în folosinţa mai multor instituţii şi organizaţii.
Din anul 1996 nu s-au mai efectuat lucrări de întreţinere şi reparaţii la această clădire. Drept urmare, aspectul acesteia nu este unul demn de o clădire monument istoric.
Mulțumiri domnului Petrică Borgovan pentru trimiterea către redacție a volumului „Vatra Dornei, zece monumente uitate”, editată în cadrul proiectului iCare, finanțat prin programul Erasmus+ al UE.
Aveți multe lipsuri despre această clădire între anii 1959 și 1966. Dacă țin bine minte, acolo a fost și sediul Sfatului Raionului Vatra Dornei, adică primăria acelor timpuri pe înțelesul tuturor, iar lăcașul actualei primării era cinematograf.