Despre disconfortul de a trăi în curățenie

Dacă este adevărată treaba cu reîncarnarea, atunci e posibil ca mulți dintre noi să fi fost şobolani într-o viaţă anterioară. Prea ne plac gunoaiele, deşeurile şi mizeria de orice fel. Ne-am obişnuit atât de mult, încât curăţenia şi ordinea ne-ar putea crea o stare de disconfort. Nu ne plac scările de bloc curate, nici curăţenia din faţa curţii sau din faţa blocului.

Despre containerele de gunoi am tot scris, dar acum nu ne ocupăm de societatea de salubrizare, nici de primar şi nici de neputinţa acestuia de a găsi soluţii. Indiferent cât de bine ar funcţiona şi s-ar organiza cei care trebuie să cureţe şi să strângă gunoiul, noi rămânem în final principalii vinovaţi pentru această stare de lucruri.

Părem să funcţionăm doar în deşeuri, jeg, mirosuri pestilenţiale şi împuţiciune. Aruncăm tot ce putem, de la chiştoace, coji de seminţe, ambalaje şi gunoi menajer, până la animale moarte şi gunoi industrial. Nu scapă niciun loc din oraş! Aruncăm cu o plăcere teribilă pe malurile apei, prin parc, pe carosabil, pe trotuare, pe platou, în lac, pe Drumul Tătarilor etc. Ignorăm coşurile de gunoi şi chiar avertismentele privind amenzile. Altfel cum s-ar explica ceea ce trăim în „superbul” oraş staţiune?

Dacă aveţi impresia că trăiţi într-un oraş curat, ridicaţi-vă privirea îngândurată din pământ și priviţi cum colcăie şobolanii la gurile de canalizare sau faceţi o vizită în spatele clădirilor din zona „ultracentrală” a oraşului. Dacă o să vă enerveze descoperirea că mulți dorneni sunt nişte mazaci, dați vina pe COVID-19 pentru că dacă nu venea pandemia elevii dorneni ar fi curăţat primăvara trecută parcul, platoul, malurile râului, zona lacului, iar sticlele, PET-urile, cutiile, pungile, tampoanele și prezervativele, obiecte atât de necesare părinților lor, nu ne-ar mai fi creat un disconfort vizual.

Ofensa adusă de către acest nenorocit de virus, aceea de a nu fi putut să îi punem pe copii la treabă, poate fi răzbunată tot prin flegme, precum şi tot felul de obiecte aflate la îndemână. Dacă veţi rata călătoriile prin locurile abominabile indicate sau dacă iarba care s-a aşternut peste o mare parte dintre gunoaiele oraşului, le-a acoperit, nu vă faceţi probleme deoarece vine toamna, iar odată cu începerea anului școlar elevii noştri redevin gunoierii orașului.

În loc de concluzie, o întrebare: nu-i aşa că aceşti copii vor fi altfel?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *