Fundația Valvis donează spitalului din Vatra Dornei aparatură pentru depistarea anticorpilor SARS-CoV-2

Fundația Valvis sprijină cei 20.000 de locuitori ai Bazinului Dornelor și donează aparatură de înaltă tehnologie Spitalului Municipal din Vatra Dornei în scopul depistării masive a anticorpilor SARS-CoV-2. Locuitori din Țara Dornelor vor fi testați gratuit. Aportul Grupului Valvis Holding la combaterea noului Coronavirus ajunge astfel la peste 300.000 de euro.

Fundația Valvis, prin intermediul omului de afaceri Jean Valvis, creatorul mărcilor Dorna, LaDorna, AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești, se alătură eforturilor depuse de autoritățile locale și donează Spitalului Municipal din Vatra Dornei aparatura necesară pentru depistarea rapidă a anticorpilor la cei care au fost infectați cu noul Coronavirus.

Depistarea prin testările serologice are scopul de a identifica dacă o persoană din zonă a intrat în contact cu noul virus, indiferent dacă a avut simptome sau nu. Datele epidemiologice vor fi la dispoziția autorităților sanitare și sunt absolut necesare pentru a determina ritmul de luarea măsurilor de relaxare și întoarcerea la normalitate.

Încă de la începutul acestei perioade de criză sanitară, prin intermediul societăților și a Fundației Valvis, omul de afaceri Jean Valvis a ales să se implice direct prin toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziție în lupta pentru combaterea noului Coronavirus.

„A fost și este un moment critic al societății noastre în care trebuie să ne arătăm solidaritatea și compasiunea. Atât eu, cât și echipa mea, am înțeles că ne aflăm într-o situație fără precedent și că trebuie să facem front comun cu autoritățile, cu specialiștii din domeniu și să trecem repede la acțiune pentru că doar împreună putem să sprijinim eforturile nevăzute ale medicilor și epidemiologilor care s-au confruntat cu multe lipsuri în debutul pandemiei”, afirmă omul de afaceri Jean Valvis pentru publicația locală Monitorul de Dorna.

În calitate de antreprenor, om de afaceri, simplu cetățean, dar mai ales ca om, Jean Valvis a decis să nu stea deoparte și să pună umărul și să sprijine cu resursele sale lupta împotriva răspândirii noului Coronavirus. În primă fază au fost demarate acțiuni umanitare, cu un aport financiar de circa 200.000 de euro, care au constat în asigurarea necesarului de apă pentru spitale, donarea a 50.000 de măști de protecție, 50.000 de mănuși și 50.000 de botoși pentru personalul medical și dotarea cu echipament PCR, în parteneriat cu alte companii locale.

În a doua etapă, cu toate că ne aflăm într-o perioadă de relaxare, considerăm că măsurile de prevenire și de combatere a virusului prin studii epidemiologice sunt la fel de importante. Fundația Valvis continuă să sprijine unitățile sanitare și a decis să achiziționeze și să doneze Spitalului Municipal din Vatra Dornei echipament pentru detectarea in vitro a anticorpilor SARS-CoV-2.

Aparatul achiziționat de Fundația Valvis și donat spitalului din Vatra Dornei este un model COBAS E 411 Analyzer, fabricat de compania Diagnostics Roche, cu o capacitate de procesare a 70 de teste pe oră. Cu un efort financiar de 100.000 de euro, aparatul permite efectuarea testelor serologice și va detecta prezența anticorpilor de tip imunoglobulină G.

De aparatura de la Spitalul Municipal din Vatra Dornei va beneficia întreaga populație a Bazinului Dornelor. Proiectul va arăta dacă locuitorii au fost sau nu infectați cu noul tip de Coronavirus, dezvoltând anticorpi în lupta organismului cu boala. Testele serologice sunt esențiale în înțelegerea epidemiologiei virale pentru a permite întocmirea unui tablou epidemiologic al infecției cu noul Coronavirus în rândul locuitorilor din Țara Dornelor.

Prin protocolul încheiat între Fundația Valvis, Primăria Vatra Dornei și Spitalul Municipal Vatra Dornei, persoanele care vor participa la testarea pentru anticorpi vor fi selectați din fiecare localitate. Aceștia vor trebui să își dea consimțământul pentru efectuarea acestei testări, fiind gratuită pentru cel puțin 20.000 de persoane din Țara Dornelor. Vor fi testate persoane din toate categoriile sociale, profesionale și demografice, dar și cadrele medicale, personalul instituțiilor publice și pensionarii.

„Sănătatea celor din jur a fost mereu primordială în toate acțiunile pe care le-am întreprins de-a lungul timpului. Considerăm că avem o responsabilitate morală față de comunitatea din care facem parte și nu ne uităm originile, mai ales în momentele dificile. Suntem recunoscători dornenilor pentru că sunt parte din succesul brandurilor născute pe meleagurile binecuvântate din Ținutul Dornelor și datoria noastră este să sprijinim comunitatea financiar și organizational. Împreună putem reuși și vă asigur că nu uităm că realizările noastre se datorează și populației”, adaugă afaceristul Jean Valvis.

Reprezentanții instituțiilor publice, a marilor companii și a celor din domeniul HoReCa vor transmite Spitalului Municipal din Vatra Dornei liste nominale cu persoanele care urmează să fie testate în vederea programării. Primăria orașului și primăriile comunelor adiacente vor transmite listele nominale cu cadrele didactice, copiii din învățământul preșcolar, școlar și preuniversitar, personalul medical și auxiliar, personalul unităților de cult, angajații unităților de producție și unităților de comercializare cu amănuntul, pensionarilor și beneficiarilor de asistență socială.

Întreaga bază de date care va fi creată începând cu demararea acestei campanii de testare a populației din Ținutul Dornelor va fi armonizată cu cei de la Direcția Națională de Sănătate Publică, fiind în același timp pusă și la dispoziția oricărei alte autorități competente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *