Plăcintele poale în brâu și șvaițerul de Vatra Dornei, înscrise sub marca „Produs în Arie Naturală Protejată”

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat, pe 5 iunie 2020, marca înregistrată „Produs în Arie Naturală Protejată”, care va reuni produse originare din peste 1.500 de arii naturale protejate din țara noastră, printre care se numără sucuri naturale, ceaiuri din plante medicinale, vinuri, plăcinte, cârnați și diverse brânzeturi, conform unui material publicat de Monitorul de Suceava.

În doar câteva zile de la lansarea mărcii înregistrate „Produs în Arie Naturală Protejată”, peste 1.200 de producători din România și-au exprimat interesul de a utiliza această nouă marcă. Șvaițerul de Bucovina și plăcintele poale în brâu de la Vatra Dornei sunt doar două dintre produsele care urmează să se vândă în țara noastră sub această marcă înregistrată.

„România are șansa unui motor de înaltă performanță pentru o viitoare economie verde! Avem peste 1.500 de arii naturale protejate în țară. Un sfert din România deține deja combustibilul verde de creștere, iar peste două milioane de români care locuiesc, în prezent, în ariile naturale protejate pot impulsiona această piață”, afirmă ministrul Mediului, Costel Alexe.

„Promovăm produsele comunităților locale, și anume șvaițerul de Vatra Dornei, plăcintele poale în brâu, tot ce înseamnă produs din plante medicinale, siropuri de afine sau zmeură. Șvaițerul este făcut de o fermă din Ținutul Călimanilor, din apropierea Munților Călimani, cu lapte colectat de la producătorii din zonă. De asemenea, avem acele plăcinte poale în brâu, renumite și făcute de către femeile din Țara Dornelor”, susține Paula Tărnăuceanu, reprezentant al Parcului Național Călimani.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate va deschide, până la finalul lunii septembrie 2020, un magazin online prin intermediul căruia se vor comercializa toate produsele fabricate de producătorii din ariile naturale protejate din țară care vor solicita și vor obține dreptul de folosire a noii mărci înregistrate lansată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Sperăm că tot mai mulți români care trăiesc în ariile naturale protejate vor fi impulsionați de acest instrument economic, dar și de piața pe care o deschidem pentru a putea fi dezvoltate afacerile de producere a alimentelor de calitate sau a produselor tradiționale din toate aceste arii naturale protejate. Ne dorim să dăm valoare acestui brand, iar produsele cu marcă înregistrată să fie cumpărate de români, dar și de străini”, completează ministrul Mediului, Costel Alexe.

Producătorii români vor putea obține dreptul de autorizare și folosire a aceste mărci înregistrate după ce vor solicita Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și vor parcurge un proces de auditare locală a produselor. Acest proces va presupune evaluarea circuitului de producție și măsura în care produsele provin dintr-o arie naturală protejată. Ministerul Mediului speră că astfel va convinge și marile lanțuri de supermarketuri să pună în vânzare astfel de produse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *