Știrile zilei de5 decembrie 2024

Ansamblul arhitectonic din centrul orașului Vatra Dornei: străzile Mihai Eminescu și Luceafărului

Strada Mihai Eminescu, ale cărei începuturi le găsim încă în secolul al XVII-lea, traversează orașul Vatra Dornei de la răsărit la apus, fiind plămânul comercial al municipiului. Clădirile de pe această stradă sunt înscrise în lista monumentelor istorice din România, la poziția SV-II-s-B-05664.

În vremea Bucovinei habsburgice, actuala stradă Mihai Eminescu se numea Franz Joseph sau, în tradiția locală, strada Principală sau Hauptgasse. După crearea României Mari, strada a preluat numele suveranului, fiind denumită strada Regele Ferdinand. Comuniștii i-au schimbat numele, devenind astfel strada 7 Noiembrie, amintind de Revoluţia Bolşevică. După anul 1989, strada a primit numele marelui poet național Mihai Eminescu.

Strada Mihai Eminescu este bordată de clădiri vechi construite în majoritate în secolul al XIX-lea, care o privesc de pe o parte și de alta ca niște străjeri. Cele mai importante edificii ale orașului se află pe această stradă, printre care pot fi amintite Palatul Comunal (actuala primărie a orașului), principalele lăcașe de cult, sedii administrative, școli, hoteluri sau spații comerciale.

Valoarea artistică a fațadelor acestor edificii trebuie să constituie principala preocupare a celor care le renovează pentru a păstra în integralitate frumusețea acestor clădiri, care reprezintă martorii unui trecut irepetabil. Clădirile de pe această stradă sunt parțial degradate și ar fi de datoria autorităților locale și a proprietarilor să conlucreze pentru refacerea lor deoarece, ca și cele de pe strada Luceafărului, reprezintă partea cea mai sugestivă a istoriei acestei localități.

Vechea zonă comercială a orașului Vatra Dornei: strada Luceafărului

Această stradă, situată în centrul orașului Vatra Dornei, este un vechi centru comercial și de promenadă încă din secolul al XIX-lea. Clădirile de pe această stradă sunt înscrise în lista monumentelor istorice la poziția SV-II-s-B-05667. În trecut s-a numit strada Lui Miculi, probabil după numele unui negustor local, iar după Marea Unire a fost botezată strada Grănicerilor.

După venirea la putere a regimului comunist i s-a spus strada 6 Martie, iar după Revoluția din anul 1989 a devenit strada Luceafărului, denumită astfel în memoria marelui poet național Mihai Eminescu. O parte din clădirile de pe această stradă poartă amprenta arhitecturii germane din secolul al XIX-lea, fiind asemănătoare cu cele de pe strada Mihai Eminescu. Ca și acestea, se află în stadii diferite de degradare, vizibile mai ales la nivelul fațadelor și al tâmplăriei.

Cu ocazia reparațiilor periodice ce s-au executat la aceste clădiri în timpul regimului comunist, au fost distruse elemente care marcau personalitatea și arhitectura clădirilor. După anul 1989, din nefericire, unii proprietari au intervenit asupra fațadelor distrugând aspectul artistic al acestora.

În aceste condiții, găsim că este de datoria autorităților locale ca în conlucrare cu proprietarii să realizeze un program unic de refacere și conservare a specificului arhitectonic al clădirilor de pe această stradă, care reprezintă o parte însemnată a istoriei locului.

Mulțumiri domnului Petrică Borgovan pentru trimiterea către redacție a volumului „Vatra Dornei, zece monumente uitate”, editată în cadrul proiectului iCare, finanțat prin programul Erasmus+ al UE.

2 comentarii publicate:

  1. Emilian

    Cum sau unde pot găsi acest volum „Vatra Dornei. Zece monumente uitate”, al domnului Petrică Borgovan? Mulțumesc frumos!

  2. Antoniu

    Domnule Emilian, vă îndrum să luați legătura cu domnul Petrică Borgovan pentru volumul amintit în acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *