Deputatul Angelica Fădor: „Angajatorii trebuie să își protejeze salariații și afacerile și să apeleze, la nevoie, la șomajul tehnic suportat de stat”

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, președintele Comisiei pentru Administrație și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților, a declarat că economia României suferă din cauza efectelor negative ale epidemiei de Coronavirus, motiv pentru care „Guvernul PNL a luat o serie de măsuri”, una dintre cele mai importante fiind susținerea șomajului tehnic de la bugetul asigurărilor pentru șomaj.

„Indemnizația oferită de stat va fi de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de lege”, a adăugat liberala. Angelica Fădor a mai completat: „Această indemnizație poate fi accesată de către cei afectați dacă îndeplinesc una dintre cele două condiții:

1) Opresc activitatea parțial sau total în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, pe perioada stării de urgență, și dețin Certificatul de Situații de Urgență emis de Ministerul Economiei. Aceste certificate se vor putea obține online;

2) Scad activitatea în urma efectelor epidemiei de Coronavirus și nu au capacitatea de a achita plata salariilor. Pentru a facilita rapid accesarea, plata se va realiza în baza unei declarații pe propria răspundere din care să se evidențieze că angajatorul înregistrează o scădere a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020 și, de asemenea, că nu are capacitate financiară pentru a plăti toți angajații.

Recomand tuturor celor ale căror afaceri sunt afectate să nu întârzie să acceseze această facilitate. Am primit din partea multor întreprinzători semnale evidente, mai ales din domeniul HoReCa, că situația este foarte îngrijorătoare.

Ca urmare, îndemn toți antreprenorii să ia toate măsurile necesare pentru a putea beneficia, pe lângă ajutorul oferit pentru șomajul tehnic, de credite cu dobândă subvenționată pentru IMM-uri, garanții de stat pentru acordarea de credite IMM-urilor și de amânarea plății chiriilor și utilităților pentru IMM-urile care dețin certificate de urgență”, se arată într-un comunicat de presă al Angelicăi Fădor.

În calitate de parlamentar, Angelica Fădor a conchis că va face „toate demersurile necesare în circumscripția mea electorală ca cei care au probleme economice să fie îndrumați corect pentru a beneficia de facilitățile economice oferite de statul român. România va trece și peste aceste greutăți dacă statul și mediul privat sunt solidari”.

Prezentul articol este preluat din publicația Știri pe Surse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *