Recenta întâlnire a scriitorilor şi artiştilor dorneni în cadrul unei obişnuite Cafenele Literare s-a remarcat prin evidenţierea unor activităţi bogate în care au fost implicaţi membrii Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor şi prin lansarea a trei cărţi noi semnate de Aldona Rey Patraş, Laurian Ungurian şi David Croitor.
Au fost prezenţi la întâlnirea care s-a desfăşurat, ca de obicei, la Casa de Cultură „Platon Pardău”, o gazdă primitoare, unde se află şi sediul ASATD, şi membrii filialei „Arboroasa” a Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”, membrii filialei Vatra Dornei a SCLRB, prieteni ai autorilor. În aceeaşi zi şi-a reluat activitatea şi Cenaclul „Cornelia Maria Savu”, coordonat de Jenica Romanică, unul din scopurile cenaclului fiind acela de a descoperi tinere talente şi a îndruma activitatea creatoare a elevilor.
Despre activităţile în care s-au remarcat şi scriitorii dorneni (prezenţa în presă, includerea unor scriitori în şase antologii şi culegeri care au apărut la Iaşi, Suceava, Timişoara, Vama, Câmpulung, colaborarea la revistele „Moldova literară”, „Surâsul Bucovinei”, „Însemnări câmpulungene”, „Lucefărul de Vest”, „Luceafărul Botoşani”, „Vatra Veche”) a vorbit Paraschiva Abutnăriţei, secretar al ASATD.
Lansarea cărţilor anunţate a debutat cu volumul de poezie în stil haiku semnat de Aldona Rey Patraş, prezentatorul cărţii, Gruia Ungurian, subliniind că „sunt poeme simple care spun adevăruri mari, cu migala artizanului, autoarea meşteşugeşte cercei ai gândirii, prin care ne îndeamnă să ne jucăm de-a imaginaţia, folosind cuvintele, desenul”. Cartea are copertele şi ilustraţiile realizate de autoare, Aldona Patraş fiind pasionată de desen încă din copilărie, când a studiat cu pictorul Gavril Cacina. Vorbitorul a mai apreciat economia de cuvinte, apropierea sensibilă de natură, de credinţă, de tradiţiile şi sărbătorile românilor, simţul proporţiilor în desene. În încheiere a oferit celor prezenţi un poem propriu despre toamnă.
Vasile Avădănei, cercetător în cadrul CEMONT Vatra Dornei, a prezentat volumul „Efectele terapeutice ale plantelor medicinale”, autorul fiind Laurian Ungurian, o a treia carte semnată de autor. Redăm câteva dintre sublinierile vorbitorului: „este o carte interesantă care poate pleca de la cunoscutul motto „lumină din lumină”, plantele fiind primul element din lanţul trofic de la care se poate ajunge la lumină.
Este şi o preocupare a CEMONT la recenta sesiune de comunicări, două dintre acestea s-au referit la plantele medicinale. Laurian a ajuns la o maturitate profesională şi are ce împărtăşi. Este şi o carte de cultură, fiecare plantă are povestea ei proprie, autorul transmite diamante ale ştiinţei despre plantele terapeutice și cu proprietăţi miraculoase”. Vasile Avădănei a prezentat şi câteva informaţii interesante despre modul în care sunt considerate plantele medicinale în Europa.
Scriitorul Gheorghe Patza a prezentat volumul de proză scurtă „Perioada prostiei”, semnat de foarte talentatul şi cunoscutul pictor David Croitor, debutul său în literatură demonstrând că este un artist complex. Volumul este prefaţat de poetul Gheorghe Vicol, membru al Uniunii Scriitorilor, care apreciază calităţile scriiturii autorului şi faptul că a reuşit să concretizeze preocupări mai vechi.
Gheorghe Patza consideră că titlul este unul de impact, fiind vorba de o inocenţă a vârstei, de acumularea de experienţă de viaţă. Apreciază coperta întâi, foarte sugestivă, realizată, firește, de către autor. Dintre calităţile care se relevă din texte, vorbitorul subliniază capacitatea de evocare, autoironia realizată cu bunătate prin prisma omului matur, limbajul contemporan fără abuz de termeni locali, sursele umorului concluzionând că este un volum de succes care îl prefigurează pe al doilea.
Sugestia este confirmată de autor, care mulţumeşte tuturor celor care l-au îndemnat să publice, subliniind că îi place să scrie, dar nu va trăda marea pasiune a vieţii sale, și anume pictura. Invită publicul la o expoziţie de pictură cu un generic incitant „Aroma timpului trecut”, cu lucrări realizate de Sorin Bârgăuan. Expoziţia a fost deschisă pe 18 octombrie 2019, la Salonul Alb al Casei de Cultură, în prezenţa pictorului şi a cunoscutului critic de artă Delia Ioana Leizeriuc.
Mai mulţi participanţi la Cafeneaua Literară au exprimat opinii despre cărţile prezentate. Dănuţ Gâţan l-a felicitat pe Laurian Ungurian din partea colegilor de la Agenţia Zonei de Munte, arătând că multe dintre plantele descrise în volum se regăsesc în grădina didactică a instituţiei, îngrijită cu pricepere de către autor. Crede că acesta va continua să cerceteze şi să scrie.
„Este o lucrare care dovedeşte dăruire şi pricepere, un izvor care se va transforma în cascadă. Îi urăm să îşi împlinească visele”, a subliniat Irina Astaloş. Despre cartea Aldonei Patraş, profesoara Mirela Neagoş consideră că „împărtăşeşte gânduri în mod sapienţial, având ca teme familia, copiii, credinţa și natura. E o carte plină de tâlcuri și cu un aer de prospeţime”. Profesoara Mirela Neagoş a apreciat şi activitatea culturală a autoarei.
Despre această activitate rodnică a vorbit şi poeta Taţiana Vlad Guga, care s-a bucurat de revederea cu colegii şi a subliniat regretul că la asemenea activităţi participă prea puţin tinerii. A apreciat că cei trei autori „caută prin cuvinte frumoase şi înţelepte să contribuie la îmbogăţirea culturală a oraşului”. Scriitoarea Jenica Romanică consideră că aceste manifestări sunt „întâlniri cu prieteni”, apreciază activitatea Aldonei Patraş în cadrul cenaclului, citeşte câteva poeme despre Vatra Dornei din volumul prezentat.
Apreciază utilitatea cărţii semnate de Laurian Ungurian şi frumuseţea povestirilor lui David Croitor care trezesc amintiri personale din copilărie. Laurian Ungurian a adresat mulţumiri pentru aprecierile rostite şi a prezentat câteva plante într-un mod inedit, prin versuri. Aldona Patraş a vorbit despre tematica celorlalte volume ale sale, a adresat mulţumiri tuturor şi a citit câteva poeme din volum.
Personal, m-am oprit asupra unor calităţi ale autorilor care au lansat cărţi. Aldona Patraş este preocupată de înnobilarea cuvântului pentru a îşi face din cărţi tovarăşi de nădejde. Este tenace, foloseşte scrisul ca o terapie pentru suflet, este un om al cetăţii, se implică în viaţa culturală a comunităţii. Laurian Ungurian are preocupări intense în domeniul său profesional, popularizează prin presă informaţii utile, cum sunt cele din volumul lansat.
Cartea lui David Croitor a fost aşteptată, din ea se desprind probleme ale copilăriei şi adolescenţei, dominate de căutarea unui drum pe care David Croitor l-a găsit cu prisosinţă. Este o scriere reuşită graţie multiplelor calităţi ale autorului, curiozitate intelectuală, căutarea ineditului, umor de calitate, capacitate de evocare, pasiunea pentru lectură, cunoaşterea sufletului satului pentru care autorul mărturiseşte o neţărmurită şi nostalgică dragoste.
David Croitor este şi un talentat scriitor de cursă lungă și nu se va opri la debut. Întâlnirea a demonstrat că Vatra Dornei are oameni îndrăgostiţi de cuvânt, de frumos, preocupaţi de cultura care ne reprezintă şi ne face cu adevărat oameni.
Lasă un răspuns