Angelica Fădor: Premierul Viorica Dăncilă a recunoscut că există probleme cu fondurile alocate localităților

Deputatul PNL de Suceava şi secretarul comisiei de Administraţie Publică din Camera Deputaţilor, Angelica Fădor, a declarat că premierul demis Viorica Dăncilă a recunoscut, la Suceava, că există probleme mari cu fondurile alocate localităţilor.

Angelica Fădor a spus că Viorica Dăncilă încearcă să acopere situaţia alocărilor insuficiente de fonduri pentru localităţi, anunţând o rectificare bugetară, însă această rectificare nu poate fi făcută de un guvern demis. Fădor a amintit şi că premierul demis susţine că suma de 1,4 miliarde de lei, împărţită recent localităţilor, ar fi fost distribuită în baza unei formule.

„Pe de o parte, premierul demis a recunoscut că există probleme cu asigurarea fondurilor necesare localităţilor, dar pe de altă parte a susţinut că alocările de săptămâna trecută au fost făcute prin formulă pentru cheltuieli de funcţionare. Probabil că formula nu avea legătură cu realitatea”, a declarat deputatul PNL de Suceava.

Angelica Fădor a mai spus că dacă fondurile s-ar fi alocat în funcţie de necesităţi, acum nu s-ar fi ajuns ca unele comune din zona de munte a judeţului să nu primească nimic, sau aproape nimic, aici incluzând şi lipsa finanţării pentru comune cu primari PSD care nu au beneficiat de niciun leu, deşi nevoile sunt uriaşe.

„Mă aşteptam ca Guvernul PSD să nu fie foarte darnic cu localităţile conduse de primari PNL, dar să condamni la subfinanţare localităţi din zona de munte a judeţului Suceava, chiar şi cele cu primari PSD, este de neînţeles. Localităţi precum Dorna Candrenilor sau Panaci nu au primit niciun leu, în timp ce celelalte au primit sume insuficiente pentru a închide în condiţii bune anul bugetar. Un guvern demis nu poate emite proiecte de lege sau ordonanţe de urgenţă, iar ca să rectifici Legea Bugetului e nevoie de o OUG”.

„Nu se poate face o rectificare bugetară prin Hotărâre de Guvern. Eu suspectez că premierul demis intenţionează să emită Hotărâri de Guvern cu alocări directe de fonduri către anumite localităţi, dar este de văzut de unde vor fi luaţi banii dacă nu va exista o rectificare bugetară”, a precizat Angelica Fădor.

Deputatul PNL de Suceava consideră că cel mai bine ar fi ca noul Guvern condus de Ludovic Orban să fie instalat cât mai repede, astfel încât lucrurile să intre pe făgaşul normal la nivel naţional, iar primarii să aibă certitudinea că vor putea încheia anul bugetar în condiţii bune.

„Viitorul guvern liberal va acţiona după principii sănătoase şi va aloca fonduri după nevoi, în baza unor criterii clare şi cu foarte multă transparenţă. Nu putem să dezvoltăm comunităţile locale în mod armonios şi durabil dacă alocările de fonduri se fac după hachiţele unui lider de partid”, a mai spus Angelica Fădor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *