Știrile zilei de27 ianuarie 2022

Radiofonia dorneană la ora majoratului: 18 ani de Orion FM Vatra Dornei

După luna decembrie 1989, cum era firesc, multe lucruri s-au schimbat în ţara noastră, astfel încât iniţiativa privată în diverse domenii de activitate a fost legalizată, iar din acest punct de vedere domeniul radiofonic nu a făcut excepţie, astfel încât au apărut foarte multe posturi de radio private care au înlăturat în condiţii legale monopolul postului naţional de radio.

Pornind de la această realitate, un grup de tineri inimoși, avându-l în fruntea lor pe profesorul Mihai Cioată, au pus bazele postului de radio Orion FM Vatra Dornei, care emite începând cu data de 15 iulie 2001. Astfel, pe frecvenţa 90,3 FM, a prins contur un proiect pe care mulţi nu îl credeau realizabil.

Au trecut 18 ani de când în marea carte a radiofoniei românești s-a mai deschis o pagină care pentru minunata zonă a Dornei și pentru locuitorii ei reprezintă în egală măsură un act de cultură, dar și un act istoric, în condiţiile în care arhiva acestui post de radio cuprinde mii de interviuri, atât în cadrul emisiunii „Punctul pe Orion” (interviuri care durează aproape o oră, de luni până joi, începând cu ora 17:00), una dintre cele mai longevive emisiuni din toată radiofonia suceveană, dar și „Telefonul Zilei”, ambele realizate de Mihai Cioată.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că unele dintre aceste interviuri se transmit și pe Orion TV (post de televiziune care nu ar fi existat fără implementarea proiectului radiofonic), în zilele de sâmbătă, în intervalul orar 15:00-18:00, și duminică, între orele 13:00-16:00, dar la fel de bine multe dintre subiectele abordate își găsesc reflectarea și în paginile Monitorului de Dorna, bilunarul fiind cea de-a treia realizare mediatică a ceea ce a devenit în timp Orion Media.

Aceste interviuri reflectă activitatea economică, socială, politică, sportivă sau culturală a Țării Dornei, astfel încât invitaţii pentru interviuri sunt, în funcţie de împrejurări, primari din Țara Dornei, deputaţi ai judeţului, președinţi ai Consiliului Judeţean, miniștri, economiști, juriști, poliţiști, medici și alții.

Printre numele sonore la nivel naţional pot fi amintiţi foști sau actuali politicieni precum Gheorghe Flutur, Angelica Fădor, Cătălin Nechifor, Alexandru Rădulescu; mari actori ca Marcel Iureș; regizori de film, activiști de marcă ai voluntariatului românesc, cum ar fi fraţii Alin și Tibi Ușeriu; oameni de cultură dorneni, în persoana Victoriei Ostaficiuc și David Croitor.

Mediul de afaceri dornean nu este nici el neglijat, invitaţi constanţi fiind domnii Stelian Chiforescu și Daniel Pasat, în cadrul emisiunii „Orion Business”, o producție din ce în ce mai apreciată și la care participă adesea și domnii Rodica și Roman Boca.

Chiar dacă de ceva vreme viaţa religioasă dorneană a înregistrat o scădere în emisiunile de la Orion FM, să nu uităm că au existat sute de interviuri pe teme religioase de-a lungul anilor, părintele Marius Magherca având pentru foarte mult timp și o emisiune săptămânală intitulată „Pilula de Ortodoxie”. Majoritatea cultelor care activează la Vatra Dornei au găsit un microfon deschis, fie că e vorba de baptiști, adventiști sau penticostali.

Reprezentanţii bisericii catolice sunt așteptaţi și ei să iasă din zona de confort deoarece mica familie catolică așteaptă să își asculte păstorul în câteva interviuri care vor rămâne cu siguranță memorabile. În fiecare toamnă, Orion FM și Doru Bighiu sunt gazde primitoare în cadrul programului naţional pentru finaliștii și câștigătorii Balului Bobocilor de la liceele „Ion Luca” și „Vasile Deac”, ocazii cu care proaspeţii liceeni au posibilitatea de a își exprima impresiile despre eveniment.

De o importanţă deosebită în cadrul programelor Orion FM îl reprezintă transmisia în direct, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-13:00, realizatorul Doru Bighiu propunând radioascultătorilor primului post de radio din Vatra Dornei foarte multă muzică, știri diverse, știri sportive, date meteo, curs valutar, buletin informativ local, astfel încât ascultătorul fidel sau ocazional al acestui post de radio poate afla toate știrile esenţiale care îl interesează.

La momentul actual, Orion FM colaborează cu Europa FM, care intră pe frecvenţă de luni până vineri începând cu ora 13:00, atunci când Moise Guran le propune ascultătorilor un dialog pe teme de actualitate ale societăţii românești. Marius Iordache (Michael Star) ne energizează în stilul lui caracteristic în emisiunea de după-amiază, identificându-se și el cu longevitatea Orion FM. Michael a rămas la fel de entuziasmat și pasionat ca în prima lui zi în emisie, iar pozitivismul și starea de bine pe care o transmite sunt contagioase.

De-a lungul anilor, colectivul redacţional de la postul de radio care face obiectul articolului de faţă a suferit o amplă dinamică, astfel încât pentru perioade mai lungi sau mai scurte, prin intermediul microfonului orionist, au slujit societatea dorneană mai multe persoane care merită să fie menţionate: Adrian Ardelean, Bogdan Nacu, Andrei Țarcă, Mia Mușetescu, Florin Tihon, Ciprian Anichitoaie, Carmen Valică, Tudor Amurăriţei, Alki Negrea, Bogdan Brânză, Andrei Tipa, Cătălin Apăvăloaie, Gabriel Cichi și Adi Petrescu.

Tot privirea retrospectivă este cea care ne determină să amintim că Orion FM a colaborat pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă cu BBC sau cu Radio Guerrilla. De o atenţie deosebită din partea ascultătorilor se bucură emisiunile realizate împreună cu domnișoara profesoară Victoria Ostaficiuc, dar și intervenţiile destul de dese ale profesorului Andrei Țăranu de la SNSPA București, analist politic și economic de marcă. În zona noastră, Orion FM se recepţionează pe 90,3 FM și pe postul de publicitate al UPC.

Mă opresc aici, urând din toată inima un „La mulţi ani” primului post de radio din Țara Dornei, realizatorilor și ascultătorilor, și nu trebuie uitat faptul că la data de 15 iulie 2001 s-a făcut și primul pas în direcţia constituirii trustului Orion Media Vatra Dornei, trust care își păstrează unicitatea la nivelul municipiilor de nivelul Dornei din judeţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.