Știrile zilei de27 octombrie 2021

A început bătălia pentru Primărie

Asfaltările și termia, subiecte de pre-campanie

PSD-ul local, într-o nouă formulă de conducere de ceva vreme, nu-l lasă pe primarul Ilie Boncheş să se bucure de nici o aşa-zisă „realizare”. Presiunea din ultimele luni e extrem de sănătoasă, şi e binevenită, târzie, aşa cum e. Proiectul de termie este cu adevărat o realizare şi am convingerea că şi pesediştilor le convine pentru că dacă ar fi pus „mâna pe primărie”, cum s-a exprimat penelistul Marius Râpan, cea mai mare îngrijorare ar fi reprezentat-o tot centrala termică, o centrală pusă pe butuci de modul total neprofesionist în care a fost exploatată, şi asta pentru că dacă laşi 7.000 de oameni în frig, te paşte puşcăria.

Cel mai conştient de acest lucru este fostul primar Constantin Huțanu, cel care a implementat acest proiect în anul 2004 şi care redevine politic activ, post-Boca şi Apetrii. După ce asfaltările din Dorna nu au mai fost subiect de ştiri naționale, pesediştii, ca de altfel şi tuturor celor care-l vor pe Boncheş plecat din funcția de primar, subiectul „termie” le-a picat ca o pleaşcă.

După ce au fost dezgropate țevile, ce să vezi? Super bune! Și nici n-ar trebui să ne mire acest lucru deoarece durata lor de viață a ajuns de abia la jumătate. Politrucii PSD, propagandiştii, întreaga rețea de cadre de partid, acoliți de tot felul, postacii de pe rețelele de socializare, absolut toți au început să toace subiectul.

Lovitură de teatru însă, şi asta deoarece în timpul ultimei ședințe de Consiliu Local, Ilie Boncheş primeşte vestea că Ministerul Dezvoltării a redus participarea noastră la proiectul legat de termie de la 30% la 15%. Va fi vorba doar de 815.000 de euro, şi nu de 1,6 milioane de euro, lucru care l-a făcut pe primar să declare:

„Pentru noi este un ajutor maxim, după ce am fost ajutați de către Consiliul Județean cu 2 milioane de lei, a venit acum şi ajutorul din partea Guvernului”. Și asta într-un moment în care noul preşedinte PSD spunea că ar fi putut fi înlocuite doar cazanele sau se mai şi întreba, cu jumătate de gură, cine răspunde, cine plăteşte, cine îşi asumă efortul financiar, dar şi disconfortul creat în stațiune în sezonul de vară?

Și pentru că propriul Guvern pare să le fi anulat unul dintre subiectele de pre-campanie, tot pesediştii au fost cei care s-au grăbit să se bată cu pumnul în piept că reducerea cofinanțării este meritul Guvernului PSD. Este meritul actualului guvern, însă lobby pentru această reducere nu a făcut niciun pesedist dornean sau sucevean.

Tensiunea creşte

Primarul Ilie Boncheş nu a avut opoziție politică absolut deloc în cei aproape șapte ani de când este primar. În afară de presa locală, care a tot pus constant presiune pe primar, foştii preşedinți PSD au părut mai degrabă a fi „pe-o mână” cu edilul, decât în opoziție. Chiar şi în momentul de față pesediştii din consiliu par rezervați, mai vocali fiind doi liberali ai primarului, precum şi un pemepist.

Roman Boca, preşedinte PSD între anii 2008 și 2016, recuperează din atitudinea pasivă pe care a avut-o în primul mandat al actualului primar, iar ultimele ieşiri publice în presa locală, la care se adaugă şi milionul de distribuiri de pe internet a modului jalnic în care începuseră asfaltările, demonstrează că este decis să fie unul dintre demolatorii regimului Boncheş.

Nici Gică Apetrii, preşedinte între anii 2016 și 2019, nu cred că va sta deoparte la alegerile următoare, susținându-l pe cel care va avea cel mai vizionar proiect pentru oraș, proiect care va ajuta Dorna să mai recupereze din decalajul care o separă de Humor sau de orice alt municipiu care nu a rămas captiv unei mentalități total depăşite.

Primarul Ilie Boncheș se arată intrigat de comportamentul acestora, declarând că nu înțelege ce vor, de vreme ce tot aceştia îl felicită personal pentru proiectele şi finanțările pe care le va atrage municipiul Vatra Dornei. Mai mult decât atât, primarul orașului se arată mâhnit, mai ales în privința lui Roman Boca, spunând că aceeaşi gură care îl felicită spune mai departe: „nimic nu face ciobanul ăsta pentru oraş”.

Boca şi Boncheş vor fi puşi față în față, măcar telefonic, la Orion Media, pentru a ne lămuri şi noi asupra comportamentelor duplicitare, dar şi asupra posibilelor blaturi politice, atât din trecut, dar chiar şi din prezent. Refuzăm să credem că la Dorna încă se mai poate negocia soarta oraşului, aşa cum o făcea Iliescu în perioada lui de glorie, cu „dosarul” oponentului în sertar, mod de lucru pe care l-au adoptat toții liderii politici de la el încoace.

Boncheş este mult mai periculos decât pare, aşa că le pun aceeaşi întrebare lui Huțanu, Boca şi Gică Apetrii pe care i-am pus-o şi lui Petru Ariciuc, actualul preşedinte PSD, la finalul primului interviu pe care i l-am luat: „vă au cu ceva la mână actualii edili?”.

Ariciuc a răspuns: „eu ştiu că nu!”. Să sperăm că aşa stau lucrurile şi în cazul fostului primar, dar şi în cazul foştilor preşedinți PSD.

Tensiunea acumulată deja după perioada de viralizare a clipului cu asfaltarea (Roman Boca are cu mult peste 1 milion de vizualizări pe pagina de Facebook), precum şi mediatizarea pe multe posturi naționale de televiziune, l-au făcut pe viceprimarul Marius Râpan să cedeze nervos într-o intervenție la Orion FM, acesta spunând, nici mai mult nici mai puțin, că „PSD-ul este în stare să lase oraşul în frig la iarnă doar ca să pună mâna pe primărie la anul”.

Războiul a început, deşi nimeni nu o recunoaşte. Fără declarația viceprimarului, Petru Ariciuc nu ar fi ieşit în presă, ci ar fi continuat munca de „subteran”, însă presiunile pesediştilor, dar şi ale unor cetățeni, l-au scos la rampă, iar opinia publică a început să aibă şi o voce politică.

PSD-ul a cerut raportul de expertiză care a stat la baza deciziei de a înlocui magistralele, lucru care a dus la ridicarea costurilor proiectului, dar şi la un disconfort major creat în centrul stațiunii de către lucrările care se derulează într-un ritm prea lent, în plin sezon turistic, şi care va aduce cu siguranță şi ceva daune de imagine. Consilierii PSD au primit recent răspunsul la solicitarea lor, un domn pe nume Știrbu răspunzându-le că nu există niciun astfel de raport. De ce nu suntem surprinşi?

„Ba pe-a mă-tii”

Primul „Ba pe-a mă-tii” pe care îl menționez este frustrarea crescândă a lui Constantin Huțanu, fostul primar. Deşi Ilie Boncheş este „copilul politic” al acestuia, Huțanu nu s-a ales de pe urma celor doua mandate ale actualului primar cu nicio diriginție de şantier, cu niciun post „călduț” în administrație (ca cel pe care îl primise de la Moraru), iar peste toate, actuala echipă care conduce oraşul continuă să transmită populației că proiectele fostului edil au fost proaste, supraevaluate samd.

Aşa că ce l-ar opri pe acesta să contraatace, prin influența pe care începe s-o aibă în interiorul PSD, şi să le-o plătească cu aceeaşi monedă lui Boncheş & Co., spunându-le că și ale lor proiecte sunt proaste, că nu aduc un plus de valoare orașului? Ce, poate să spună Marius Râpan că nu la Huțanu se referea când ne vorbea despre firul care nu a fost montat pe conducte, „fir care ar fi indicat cu exactitate unde sunt avariile”?

Sau când se reclamă suma mult prea mare a proiectului Aqua Land, la care Boncheş a renunțat în anul 2012, pe motiv că nu aveam de unde participa cu o cofinanțare de aproape 5 milioane de euro? Ca să nu mai vorbim de gazul metan, de Luxten sau de asfaltările făcute de același primar, asfaltări din credite, nu din fonduri atrase.

„Ba pe-a mă-tii”, oful nostru

În urmă cu câteva săptămâni, în şedința pe comisii, consilierul Sorin Mateiciuc, probabil cel mai zelos pesedist dornean, a propus ca prin Fondul Național de Dezvoltare, administrația dorneană să acceseze o sumă de 5-6 milioane de euro, din care 2-3 milioane să fie rezervate amenajării digului din Lunca Dornei, iar restul să fie folosiți pentru proiectul Aqua Land, un proiect reevaluat. Ce a declarat Boncheş despre această oportunitate:

„Din nefericire, proiectul Utilități şi Mediu ne-a blocat investițiile pentru agrement la Vatra Dornei. Noi plătim în fiecare trimestru milioane grele pentru acest proiect, iar el stă de 10 ani. Din anul 2016 şi-a luat Guvernul mâna de pe noi şi foarte mulți bani se duc acolo. Puteam face niște investiții foarte bune dacă nu aveam aceste rate pe care suntem nevoiți să le plătim încă mulți ani. Prioritatea în cele două mandate a fost să scoatem Dorna din noroi, tocmai de aceea am depus acum prin „Fondul Național de Dezvoltare” două proiecte foarte importante, ce cuprind aproape toate străzile din Vatra Dornei. Întâi trebuie să scăpăm de noroi şi apoi ne gândim la lux şi divertisment. Dacă avem drumurile şi cartierele asfaltate altfel vine lumea la Vatra Dornei. Am străzi cum sunt Transilvaniei sau Azurului în care oamenii stau de 30 de ani în noroi. Oamenii au toată dreptatea şi nu mă deranjează cu nimic că vin cu ofurile legate de agrement la dumneavoastră, dar şi la mine vin ca să mă întrebe dacă mai au o speranță să scape de praf şi de noroi. Cu aceste proiecte pe care le implementăm acum Dorna va fi scoasă din noroi”.

Nu pot decât să mă felicit pentru ideea de a face cu primarul un interviu pe stadionul municipal, despre demararea proiectului numit „Loisir” (două terenuri de sport, din care unul acoperit, aparate de forță, alei de promenadă), pentru că mi s-au spulberat şi ultimele iluzii în legătură cu posibilitatea ca în viitorul apropiat să avem atât noi, cât şi turiştii, un parc de agrement sau de aventuri de mărimea celor de la Gura Humorului, Figa, Fălticeni, Botoşani samd.

Nimeni nu îl poate contrazice pe primar că nu este nevoie de asfalt, însă asfaltul este o normalitate la 30 de ani de trăit în lumea liberă, iar asfaltările pe care le pomeneşte se puteau face în paralel cu câteva proiecte mari de agrement. Simt o oarecare frustrare, ținând cont de efortul uriaş pe care l-am depus scriind nenumărate articole în acest ziar sau realizând multiple emisiuni în care am promovat necesitatea creării unui complex de agrement, pentru că altfel stațiunea devine neatractivă. Lucru care s-a şi întâmplat.

Nu se poate să dai vina pe proiectul de aducțiune a gazului metan, ca fiind cel din cauza căruia nu dezvoltăm agrementul, declarând în acelaşi timp că după ce vom pune la punct străzile oraşului, cu acele multe milioane de euro promise, „nu vom mai avea treabă 5-10 ani de acum înainte”. Doar atât? Am sacrificat prezentul şi viitorul Dornei pentru atât de puțin?

3 comentarii publicate:

  1. Constantin

    Străzile le asfaltează acum (să nu avem treabă în următorii ani), dar este o întrebare: când va fi gata aducțiunea de gaz metan cine va fi primarul care le va sparge din nou?

  2. Bucovineanul

    Întrebare retorică și nu numai: unde vor fi depozitate toate țevile înlocuite? Cine va face curățarea și apoi întreținerea periodică? Nu se cheltuiesc mai mulți bani așa decât dacă erau lăsate să funcționeze încă cel puțin zece ani? De ce a fost necesară această harababură în oraș câtă vreme țevile existente sunt la jumătatea perioadei de funcționare și arată foarte bine, sub aspectul uzurii? Cine încasează comisioanele grase pentru aceste lucrări și în curtea cărui personaj influent vor ajunge țevile scoase din uz înainte de termen?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.