Administrația Parcului Național Călimani, 15 ani de activitate sărbătoriți cu ocazia Zilei Parcului Național Călimani

Administrația Parcului Național Călimani (APNC), împreună cu Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), a organizat sâmbătă, 15 iunie 2019, Ziua Parcului Național Călimani, la Centrul de Vizitare din comuna Șaru Dornei, județul Suceava. Evenimentul a făcut parte din proiectul „Pași mici către comunități verzi” – programul Spații Verzi, finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat.

Aniversarea Parcului Național Călimani din acest an a reprezentat un moment de bilanț ai celor 15 ani de administrație de parc național, prezentați în 15 puncte de directorul instituției, Basarab Bîrlădeanu. Câteva dintre realizările celor 15 ani, prezentate de domnul Bîrlădeanu în cadrul conferinței de presă organizate de Ziua Parcului Național Călimani, se referă la:

– activitățile de educație, conștientizare, vizitare, cu 1.800 de voluntari și 35.000 de elevi implicați în acțiunile APNC, 30.000 de vizitatori în Centrul de Vizitare, 250.000 de vizitatori în Călimani;
– cercetare, peste 2.000 de specii de plante și animale inventariate până în prezent;
– fonduri europene atrase, de peste 2 milioane de euro, prin proiecte elaborate și derulate de echipa APNC, în colaborare cu ONG-uri și universități de renume din țară;
– dezvoltarea infrastructurii: 1 centru de vizitare, 2 puncte de informare, 5 poteci tematice, 1 pepinieră educativă, 1 căsuță tradițională, 5 locuri de campare;

„Ce ne dorim în continuare? O arie protejată veșnic verde, vie, în beneficiul științei, al comunităților locale și al vizitatorilor. Astăzi, la aniversarea celor 15 ani de administrație de Parc Național, noi, echipa APNC, mulțumim RNP Romsilva și tuturor colaboratorilor noștri de plan local, regional și național”, a declarat directorul APNC la finalul prezentării raportului de activitate.

Organizatorii evenimentului și-au propus ca prin acțiunile din acest an, de Ziua Parcului Național Călimani, să îndrepte atenția participanților către valoarea lemnului în ecosistemul natural al zonei și în rândul comunității din Țara Dornelor care îl utilizează de sute de ani ca mijloc de susținere a traiului.

Pentru acest lucru au organizat concursuri tematice, precum Fire Starter, Wood Puzzle, Ghicește vârsta arborelui, sau Decojit lemn cu beleușul (unealtă din lemn și fier folosită în trecut pentru decojirea lemnului), care au pus la mare încercare abilitățile celor 85 de concurenți, cu vârste cuprinse 8 și 15 ani, legate de îndemânare, perspicacitate, viteză și coordonare prin muncă în echipă.

Totodată, alături de invitați, au inaugurat Poteca Educativă, prin organizarea de tururi ghidate pe tot parcursul zilei care au dezvăluit informații despre formarea unei păduri și despre specii de arbori precum pin, molid, plop, direct de la ghid sau prin intermediul panourilor cu informații accesibile prin scanarea unui QR Code.

Pepiniera educativă cu plantule de molid a fost și ea inaugurată, iar elevii Școlilor Gimnaziale din Neagra Șarului, din Șaru Dornei și Panaci, au fost premiați pentru activitatea de plantare realizată pe 24 mai 2019, în curtea Centrului de Vizitare al Parcului Național Călimani. Ei sunt elevii care au făcut acei pași mici, dar foarte importanți, pentru comunitățile verzi de mâine. Pe durata a doi ani aceștia vor avea grijă de pepiniera de molid pentru ca, mai apoi, să facă transferul puieților ajunși la maturitatea necesară într-un loc pe care îl doresc mai verde și mai frumos.

De la Ziua Parcului Național Călimani nu au lipsit nici turele călare, asigurate de partenerii evenimentului, „Turism ecvestru, călare prin Călimani”, ateliere de sculptură în lemn coordonate de artizanul local din comuna Dorna Arini, profesorul Mihai Vleju, precum și muzica electronică și hip-hop cu influențe din folclorul românesc, foarte apreciate de cei prezenți. Legătura dintre lemn și comunitate, la nivel spiritual, material și cultural, abordări prezente și viitoare, a fost prezentată de domnul profesor Marcel Flocea, de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

Nu în ultimul rând, cu ocazia evenimentului aniversar, AETD a anunțat că „Țara Dornelor este pe cale să devină a cincea destinație de ecoturism din România și singura de acest fel din Bucovina”.

„Pentru că anul trecut lansam „Pactul pentru Țara Dornelor”, un parteneriat extins la nivel local, care include reprezentanții administrațiilor publice locale (cele 10 UAT-uri din destinație), ai ariei protejate (APNC), ai sectorului privat și ai entităților culturale și de învățământ din zonă. Semnatarii acestui document și-au luat atunci angajamentul de a sprijini demersul AETD de a obține recunoașterea oficială a Țării Dornelor ca destinație de ecoturism. Acest lucru s-a întâmplat! Drept dovadă, la un an distanță, suntem bucuroși să anunțăm faptul că Țara Dornelor este pe cale să devină a cincea destinație de ecoturism din România și singura de acest fel din Bucovina, recunoscută ca atare de către Autoritatea Națională pentru Turism, cu beneficii în dezvoltarea economică a zonei”, a declarat specialistul în relații publice al Asociației, Monica David.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *